GODIŠNJE LISTE IZDVAJAMO

Najbolje u 2018. godini: Nenad Pekez, novinar

Written by Nenad Pekez

Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvær – “Nordub”

Jedan potpuno neistražen koncept, spoj nespojivog, vrućih ritmova Jamajke i hladnih tonova Norveške koji zajedno stvaraju savršeno prijatni osećaj. Fenomenalna kombinacija.

Lee “Scratch” Perry – “The Black Album”

Svaka nota na pravom mestu u pravo vreme. Suštinski veoma jednostavno, ali istovremeno obogaćeno mnogim neupadljivim detaljima koji prave raskošnu atmosferu. Jedno od najboljih izdanja iz Perijevog opusa ikada.

MAISHA – “There Is A Place”

Muzika ima moć da nas odvede na mnoga divna mesta. Debi album ovog mladog britanskog sastava zaista vodi na čitav dijapazon neistraženih mesta kakva nisam ni sanjao da postoje. Apsolutno avanturističko i uzbudljivo putovanje.

G.T. Moore – “The Harry J Sessions”

Ruts rege dragulji zakopani u starim arhivama najzad su isplivali na površinu. G.T. Moore, britanski gitarista koji dugo pliva u rege vodama, je u potpunosti razoružao sve koji smatraju da belci ne umeju da sviraju izvorni rege zvuk.

Nat Birchall meets Al Breadwinner – “Sounds Almighty”

Apsolutno umirujući i opuštajući album. Prepun niskih frekvencija i preplavljen duhovnošću iskusnog saksofoniste Neta Birčala, izdanje prikazuje sve lepote koje džez i rege zajedno nose.

VAUDOU GAME – “Otodi”

Fank iz drugog univerzuma! U neodoljivom spoju sa afričkom muzikom, ovaj album me je oduvao svojim gruvom i energijom. Na granici ritualnosti.

SOOTHSAYERS – “Tradition”

Još jedan britanski sastav koji gaji duboko poštovanje prema afrobitu, džezu i izvornom regeu. Fuzija od koje je jeza neminovna. Na momente me album podseća na neke od najboljih Groundation faza.

RESONATORS – “Something Special / Why I”

Da, radi se o EP izdanju, ali ove dve numere su bile dovoljne da ne prestajem da vrtim izdanje mesecima. Ozbiljan, spiritualni dub sa veoma moćnim porukama.

Hollie Cook – “Vessel Of Love”

Harizmatična Hollie Cook uspešno održava tradiciju ljubavne rege forme. Ovaj album će učiniti da se zaljubite, ako već niste, ili postanete još zaljubljeniji, ako već jeste.

IMARHAN – “Temet”

Mlađa muzička braća benda Tinariwen postavila su sebi ozbiljan izazov – proširiti mogućnosti već ustaljenog i popularnog Tinariwen zvuka. Odlučili su da pojačaju tempo zadržavajući ritualnost i hipnotizam Tuareg bluza i u najmanju ruku, uspeli u svom zadatku.

NAKED – “Yes”

Beogradski Naked je još jednom objavio album koji na savršeni način spaja muziku ovih prostora i moderni džez. Sve je tu. Ovi momci tačno znaju šta rade i bez ikakve dileme su jedan od onih sastava od kojih treba očekivati još mnogo velikih stvari u budućnosti.

DEEP STEADY – “Deep Steady”

Bio je red da ska-jazz muzika zagazi i u naše krajeve. Novosadski sastav prepun iskusnih muzičara okupio se oko kreativne, autorske ideje koju su više nego uspešno realizovali. Album uvodi u čarobni ska-jazz svet na pravi način.

Ras Mc Bean & Soulcraft – “Reggae On A Mission”

Rege je ove godine pomalo zakazao, bar po pitanju kvantiteta. Jedini ozbiljniji poduhvat rezultat je Soulcraft ekipe koja se udružila sa iskusnim Gvajanskim pevačem i snimila rege ploču za neprestano višemesečno preslušavanje.

3mačke100godina – “3mačke100godina”

Garažni rock kakav se retko sreće kod nas. Ova zrenjaninska ekipa je najveće iznenađenje prethodne godine.

Tri Kapljice – “Girls Are Back”

Veoma perspektivan album koji nagoveštava veliki potencijal ovih mladih devojaka iz Novog Sada. Čvrsta rock muzika sa pop uticajima i ozbiljnim introspektivnim tekstovima.

New York Ska-Jazz Ensamble
Subeerni Centar, Beograd

 

Nakon više od 15 sati putovanja, od kojih su 6 sati bili zadržani na granici, NYSJE izašao je pred beogradsku publiku u poslednjem momentu, namestio instrumente i odradio “tonsku probu” za manje od 15 minuta. Usledila je fenomenalna svirka prepuna virtuoznih solaža provučenih kroz zarazne ska-reggae ritmove. Vrhunska zabava kroz ozbiljnu i profesionalnu muziciranost.

Lee Scratch Perry & Mad Professor
Subeerni Centar, Beograd

Lee Scratch Perry sa svojih 80 i kusur godina održava koncerte širom sveta u punoj pari. Na ovoj svirci smo najzad mogli da se uverimo u energiju ovog producenta koja je podstakla i inspirisala mnoge druge velike muzičare.

FC Apatride UTD
Kućica, Beograd

Andergraund svirka za pamćenje. Ispod pančevačkog mosta u oronuloj kućici u romskom naselju, beogradski ruts rege sastav priredio je humanitarnu svirku koja će se dugo prepričavati.

Slaves
Exit, Novi Sad

Duo koji nas je istresao iz gaća. Fenomenalna, žestoka energija. Rock sastav budućnosti.

Femi Kuti
Kalemegdan, Beograd

Već drugu godinu za redom Femi priređuje veličanstvene i retko viđene spektakle u Beogradu. Ovog puta u posebnom sastavu, zajedno uz makedonsku filharmoniju, Femi je nadmašio očekivanja svih prisutnih.

Ziggy Marley – “Rebellion Rises”

Ziggy navodno peva o pobuni, ali kroz generičan i površan pop-rege. Kombinacija koja ne dočarava na pravi način energiju potrebnu za pobunu.