RECENZIJE ALBUMA

Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvær – „Nordub“ (2018)

Written by Nenad Pekez

Sly & Robbie Meet Nils Petter Molvær
„Nordub“
Dub/Electronic/Jazz/Fusion
(Okeh, 2018)

Do kojih granica dab muzika zaista seže niko ne zna, ali oni koji ih neumoljivo pomeraju su Sly & Robbie.

Želite da pričamo o vernosti? Želite da pričamo o ljubavi prema muzici? Želite da pričamo o neumoljivosti? Krenimo od dua Sly & Robbie, živih ritam mašina i legendi jamajčanske muzike. Aktivni od 70-ih godina prošlog veka, neumorno mešaju svoje prste u albume najrazličitijih žanrova, ali uvek sa ritmovima od kojih su počeli i nikada nisu odustali. A o kojim ritmovima je reč? Pa masnim i mantričnim rege ritmovima koji pomeraju i masiraju sve unutrašnje organe.

Kako su se našli u njima dalekoj i poprilično hladnoj Norveškoj, nisam siguran, ali da su našli put do pravog muzičara za saradnju, pa to je očigledno. Nils Petter Molvaer, norveška džez truba, kompozitor i producent, smatra se pionirom žanra koji se zove “future jazz” iliti džez budućnosti, žanra koji kombinuje džez i elektronsku muziku. Zajednička tačka ovih muzičara jeste njihova težnja ka eksperimentisanju i želji da se pobedi strah od nepoznatog i ujedno istraživanja novih i nedokučivih granica muzike. Ono što, pak, ostaje kao motivacija, jeste da ta istraživanja sprovode u granicama već popularnih i poznatih žanrova, baš kao što su dab i džez.

…Sly & Robbie, koji su još jednom demantovali sve one koji smatraju da su dab i rege žanrovi koji ograničavaju kreativnost.

Njihova saradnja traje još od 2015. godine, kada se na Jutjubu i pojavio snimak jednog od njihovih prvih zajedničkih koncerata sa džez festivala u Poljskoj. Ljubiteljima ovih muzičara taj koncert je momentalno privukao pažnju i otvorio oči o novim muzičkim mogućnostima koja ta saradnja može doneti. Nekoliko godina kasnije i eto ga, album “Nordub” ugledao je svetlost dana, ili bolje reći noći, jer osim što se bavi neistraženim i mračnim terenom, isto tako se odlikuje mračnom, mogu reći i pomalo norveškom atmosferom. U isto vreme se može osetiti i toplina jamajčanskog dodira, iz koje se dobija savršeno prijatna i neočekivana kombinacija. Ako je neko iole svestan mogućnosti koje dab muzika nudi, onda su to Sly & Robbie, koji su još jednom demantovali sve one koji smatraju da su dab i rege žanrovi koji ograničavaju kreativnost.


Sly & Robbie i Nils Petter Molvaer održaće koncert 16. jula u našoj blizini, u Beču, u poznatom džez klubu Porgy & Bess. Ako ste u mogućnosti, nemojte sebi dozvoliti da propustite taj koncert. Više informacija ovde.


Lista pesama:

01. If I Gave You My Love
02. How Long
03. White Scarf In The Mist
04. Strange Bright Crowd
05. Norwegian Sword Fish
06. Was In The Blues
07. European Express
08. Dream Drifter
09. Rock-Stone Noah Bingie
10.
Politically KKKorrrekkkttt

5

Do kojih granica dab muzika zaista seže niko ne zna, ali oni koji ih neumoljivo pomeraju su Sly & Robbie.

Dodaj komentar