RECENZIJE ALBUMA

Ras Mc Bean & SOULCRAFT – „Reggae On A Mission“ (2018)

Written by Nenad Pekez

Ras Mc Bean & SOULCRAFT
„Reggae On A Mission“
Reggae/Soul
(Ammonite Records, 2018)

Na kakvoj je misiji ovaj rege? Na misiji oživljavanja zaboravljenog rege gruva koji nosi ozbiljne životne poruke nade, motivacije i ljubavi…

Kada se Del Arno Band 1996. godine u Portorožu susreo sa legendarnim sastavom Misty In Roots, bilo je to svojevrsno priznanje za rad i muziku koju je Del Arno stvarao godinama unazad. “Iz susreta sa Misty In Roots samo pamtim da smo zadobili njihovo poštovanje. To je za nas bilo užasno važno, da neko ko je originalni lik vidi da postoji ovaj bend i još nam je važnije bilo da priznaju da mi u stvari radimo pravi reggae”, izjavio je Jovan Matić jednom prilikom. Dvadesetak godina kasnije, ovog puta u Beogradu, sastav Soulcraft u potrazi za novim pevačem upoznaje se sa gvajanskim rege izvođačem Ras Mc Bean-om koji želi da bude deo benda. Na sličan način, ovo je još jedna velika potvrda da se svih ovih godina rege u nas zaista razvijao u pravom smeru i da postoje kvalitetni muzičari koji mogu zadobiti priznanje i od onih iskusnih rege izvođača mnogo bližih samoj rege kulturi. Ovo je takođe neponovljiva prilika da se rege scena osveži i ubaci nešto potpuno drugačije.

Šta su Soulcraft zapravo dobili novo i drugačije očigledno je i čuje se kroz čitav album – neverovatni vokali koje bi malo njih sa ovih prostora moglo izvesti. Iznenadiće vas sa koliko soul uticaja Ras peva i koliko se i muzika prilagođava soul momentima. Ono “soul” u nazivu benda dobiće potpuno drugačiju perspektivu. Ako ste slušali neke ranije pesme koje je Ras radio, primetićete da ni približno nije pevao kao na ovom albumu. Podjednako bitnu ulogu u vokalima ima Kristina Kovač, koja je verovatno jedna od retkih koja može uopšte da isprati Rasove soul momente kojima album obiluje. Hoće li ona biti deo benda, sumnjam, ali bez (podjednako jakih) pratećih vokala svirke će biti poprilično osiromašene, da ne kažem da neće imati puno smisla. Ako postoji vrhunac vokala na ovom izdanju, pripazite na  “Be Respected”.

Rege koji Soulcraft sviraju je prijemčiv, aktraktivan i bržeg tempa (izuzetak je “Hail Jah” čiji početak me užasno podseća na “Selah” sa prethodnog albuma), ali ispred svega, nose ga ozbiljan gruv i usviranost, što je verovatno i prva stvar koju je Ras prepoznao kod ovog sastava. Po prvi put bez duvačkih instrumenata, Soulcraft su aranžmane prilagodili gitarama i klavijaturama. Da, ima tu opasnih gitaskih deonica, rifova, pa čak i distorzija, dok su klavijature posebna priča. U nekoliko numera rastopiće vas svojim zvukom (“Global Warning”, “Time Is Money”).

Na kakvoj je misiji ovaj rege? Na misiji oživljavanja zaboravljenog rege gruva koji nosi ozbiljne životne poruke nade, motivacije i ljubavi, pa dovoljno je pogledati samo nazive pesama i sve će biti jasno. Naravno, večito je pitanje u rege muzici da li su to poruke koje samo zadovoljavaju formu ili iz svega toga može da se čuje i oseti nešto dublje i značajnije. Postoji samo jedan način da to zapravo saznate, a to je da se bacite na slušanje albuma čim izađe (21. maja).

Spisak pesama:

 1. Where There’s Life There’s Hope
 2. Give Thanks For Life
 3. Boots Tracks
 4. Global Warming
 5. Hail Jah
 6. Tomorrow’s Future
 7. Never Give Up
 8. Be Respected
 9. Rights And Justice
 10. Mother’s Love
 11. Time is Money
 12. Miss My Yard
 13. You’re My Brother
 14. Greatest Love
 15. Warriors

4

Na kakvoj je misiji ovaj rege? Na misiji oživljavanja zaboravljenog rege gruva koji nosi ozbiljne životne poruke nade, motivacije i ljubavi…

Dodaj komentar