RECENZIJE ALBUMA

TRI KAPLJICE – „Girls Are Back“ (2018)

Written by Nenad Pekez

TRI KAPLJICE
„Girls Are Back“
Rock/Punk
(SKCNS, 2018)

Album daje jednu iskrenu introspektivu i samim tim otkriva mnoge unutrašnje dileme svakog od nas. Dosta hrabro ako mene pitate.

Kap po kap, album. Bendovima (baš kao i individuama) je zaista potrebno da prođu kroz sve faze odrastanja, dečijih bolesti, usmeravanja i previranja kako bi čvrsto stali na svoje noge. Bend TRI KAPLJICE je u svoju stabilnu fazu ušao u poslednjih dve ili tri godine. Vrlo brzo su stigli prvi značajni rezultati, svirke na velikim festivalima kao što su Exit, Ritam Evrope, Arsenal, potom i finale banjalučkog Demofesta i konačno, nakon više od 10 godina od osnivanja benda – debi album.

Čuveni hit “Bejbe”, koji ih je svojevremeno i probio na lokalnoj sceni najzad je dobio svoju dostojnu studijsku verziju. Zajedno sa podjednako žestokim, strastvenim i zaraznim pesmama “Mental” i “Hajde”, bend nas na pravi način uvodi u raspoloženje kompletnog albuma. Uvodi nas u melodičnost i žustrinu koji se podgrejani jakim bas linijama prepliću kroz sve pesme. Zanimljivo je doduše što bih sve pesme vrlo lako mogao zamisliti u nekim potpuno drugačijim aranžmanima, mirnijim, pa i akustičnim. Melodijski i tematski, podjednako dobro bi se uklopile.

Žestina ipak ima jako bitnu ulogu. Distorzija je bes, rifovi snaga, a melodija ljubav, zajedno potrebni da bi se stvorila energija za prevazilaženje svakodnevnih emotivnih i psiholoških izazova od kojih nam se životi zapravo sastoje. Kapljice pevaju o suočavanju i pobeđivanju strahova, očekivanja i samosabotiranja koji nas onemogućavaju da živimo ili bar slobodno tražimo neke od naših milion snova. Album daje jednu iskrenu introspektivu i samim tim otkriva mnoge unutrašnje dileme svakog od nas. Dosta hrabro ako mene pitate.

Baš kao što je to i bend donekle uradio, eksplicitno pominjanje ženskog aspekta ostavio sam za kraj. Pre poslednje pesme „Girls“, mislim da se reči poput „devojka“ i „žena“ čak ni ne spominju. Jednostavno su energija i sve teme koje se provlače kroz album univerzalni, pa se sa njima lako mogu poistoveti kako žene, tako i muškarci. U refrenu „Girls“ jasno i kratko ukazuju na svoj stav o ovoj temi i to je fakat: „Pao je dogovor, 21. je vek, ne zato što sam žena, već zato što sam čovek“.

Lista pesama:
01. Mental
02. Hajde
03. Bejbe
04. Snova milion
05. Nesanica
06. Strah
07. Heart attack
08. Igra
09. Jaka
10. Odlazim
11. Girls

3.5

Album daje jednu iskrenu introspektivu i samim tim otkriva mnoge unutrašnje dileme svakog od nas. Dosta hrabro ako mene pitate.

Dodaj komentar