RECENZIJE ALBUMA

DEEP STEADY – „Deep Steady“ (2018)

Written by Nenad Pekez

DEEP STEADY
„Deep Steady“
Ska-Jazz/Reggae
(SKCNS, 2018)

Odvažan muzički, instrumentalni i kreativni poduhvat. Ovo je nešto što nedostaje muzičkoj sceni često ispunjenoj već viđenim formama, temama i pristupima. 

Doneti nešto u popunosti novo i drugačije je uvek mač sa dve oštrice jer ljudi često nisu raspoloženi za velike i nagle promene. Isto tako pružanje još jedne isprazne varijacije na nešto već viđeno u hiljadama oblika može naići na bledu reakciju. Novosadski sastav DEEP STEADY je pronašao nešto između ove dve krajnosti – spojio je forme koji su već svima uveliko poznate ali jedino u odvojednim kontekstima. Svi znamo za ska, ali isto tako i jazz. Međutim, za ova dva stila u kombinaciji? Deep Steady nam konačno daju odgovor i na ovo pitanje.

Ska-jazz ste mogli slušati jedino ako znate za Skatalites, Ernesta Ranglina, New York Ska-Jazz Ensemble i druge predvodnike ska-jazz eksplozije koja sve više zahvata svet. Međutim, na našim prostorima ovo je jedinstveni poduhvat. Deep Steady su se odlučili poigrati sa ovim naizgled jednostavnim i naivnim ritmovima koji zapravo zahtevaju veliku muzičku veštinu i povrh svega kreativnost. Ako je neko mogao da se dohvati ovoga na pravi način onda su to svakako članovi ovog benda koji iza sebe imaju godine iskustva na novosadskoj sceni i rada u bendovima kao što su Lost Propelleros, Ringišpil, Rab’L Khali, Killo Killo Banda i drugi.

Pitke i nepretenciozne kompozicije njihovog prvog albuma od prvog momenta uvlače lako u svoj često nežni i postojani ritam. Upravo tim postojanim i dubokim gruvom opravdavaju ime benda i muzičku veštinu koju sam pomenuo, dok veoma jednostavnim, ali efikasnim aranžmanima i zaraznim temama opravdavaju kreativnost koju ovaj žanr posebno zahteva. Nemojte se iznenaditi ako sebe slučajno uhvatite kako nesvesno zviždućete ili pevušite melodije albuma. Velika prednost benda jeste što su sve kompozicije autorske, jer često bendovi ovog žanra pribegavaju obradama jazz standarda, što samo po sebi jeste atraktivno, ali u suštini nije novo i jedinstveno.

Ovaj album se može pažljivo slušati, može poslužiti kao pozadinska muzika dok se bavite nekim drugim poslom, ali isto tako može lepo razđuskati, ako ste za to raspoloženi. Njegova atmosfera će vas pak odvesti na prijatno krstarenje dalekim Karibima, pa će tako i nadomestiti nedostatak sunca i letnje atmosfere. Odvažan muzički, instrumentalni i kreativni poduhvat. Ovo je nešto što nedostaje muzičkoj sceni često ispunjenoj već viđenim formama, temama i pristupima.

Piše Nenad Pekez

Lista pesama:

01. Paradise
02. Legacy
03. Calypso
04. Warp
05. Ode to Farfisa
06. Deep Steady Blues
07. Gone Fishing
08. No Prisoners
09. Fhloston

4

Odvažan muzički, instrumentalni i kreativni poduhvat. Ovo je nešto što nedostaje muzičkoj sceni često ispunjenoj već viđenim formama, temama i pristupima.

Dodaj komentar