RECENZIJE ALBUMA

Hollie Cook – „Vessel of Love“ (2018)

Written by Nenad Pekez

Hollie Cook
„Vessel of Love“
Lovers Rock/Reggae/Pop
(Merge Records, 2018)

Žanr lovers rock oduvek je imao dobru prođu u Britaniji (sećate se istoimene pesme benda The Clash?), ali je u poslednjih par decenija pomalo pao u zaborav. Hollie Cook to uspešno ispravlja i drži ga i više nego aktuelnim.

Britanija je oduvek bila plodno tlo za jamajčanski ljubavni soul rege, poznatiji kao lovers rock, koliko god to kontradiktorno zvučalo, a posebno tokom 70-ih i 80-ih godina (sećate se istoimene pesme benda The Clash?). U poslednjih par decenija jeste znatno pao u zaborav, ali postoje izvođači koji ga i dalje drže živim i aktuelnim. Među te izvođače spada i mlada Hollie Cook koja je ove godine predstavila svoje treće studijsko izdanje “Vessel of Love”.


Koliko je rad ove pevačice i autorke dobro prihvaćen od strane britanske publike i medija najbolje pokazuje činjenica da je njen prethodni album, “Twice”,  uvršten među 50 najboljih rege albuma ikada u izboru renomiranog časopisa MOJO. (Budimo realni, to ipak jeste preterivanje.)


Pored činjenice da Hollie ima dobre preduslove za razvoj svoje muzike, mora se uzeti u obzir njen raskošni talenat, vokalni i autorski, harizma i energija kojom odiše, upravo poput diva koje su proslavile lavers rok kao što su Janet Kay, Phyllis Dillon i Carrol Thompson. Ta harizma se posebno može osetiti na njenim nastupima (preporučujem da se odmah uverite ovde i ovde), ali nije teško to primetiti i na osnovu studijskih snimaka. Hollie je doduše imala od koga da nasledi svoj talenat, a posebno da ga nauči i unapredi, s obzirom da joj je majka bila prateća pevačica benda Culture Club, a otac joj je Paul Cook, bubnjar Sex Pistolsa.

mora se uzeti u obzir njen raskošni talenat, vokalni i autorski, harizma i energija kojom odiše, upravo poput diva koje su proslavile lavers rok kao što su Janet Kay, Phyllis Dillon i Carrol Thompson.

Ovim albumom se Hollie ipak više okrenula američkom tržištu, jer je sa britanske izdavačke kuće Mr. Bongo prešla na indie rock kuću Merge Records, verovatno sa ciljem da proširi svoju muziku i u tom delu sveta. Ovo je uticalo i na nešto “popastiji” zvuk i produkciju na novom albumu, ali Hollie tačno zna kako želi da zvuči i tu viziju ne gubi iz pogleda. Kao i na prethodnim albumima, tu su veoma zanimljivi aranžmani praćeni rege ritam sekcijom koja je i dalje njena čvrsta baza, šta god da produkcijski ili idejno menjala. Dokle god je ovako samouverena u svom radu, na dobrom je putu i taj put je sigurno vodi ka novoj pop zvezdi (što u njenom slučaju ne bi bio negativan kontekst).

Lista pesama:

01. Angel Fire
02. Stay Alive
03. Survive
04. Ghostly Fading
05. Freefalling
06. Lunar Addiction
07. Turn It Around
08. Vessel of Love
09. Together
10. Far From Me

4

Žanr lovers rock oduvek je imao dobru prođu u Britaniji (sećate se istoimene pesme benda The Clash?), ali je u poslednjih par decenija pomalo pao u zaborav. Hollie Cook to uspešno ispravlja i drži ga i više nego aktuelnim.