RECENZIJE ALBUMA

G.T. Moore – „The Harry J Sessions“ (2018)

Written by Nenad Pekez

G.T. Moore
„The Harry J Sessions“
Roots Reggae/Dub
(Partial Records, 2018)

Večita rasprava o tome da li belci umeju da sviraju crnačku muziku upravo je dostigla svoj novi nivo jer je G.T. Moore isporučio prave pravcate rege dragulje. Kako je do toga došlo?

Večita rasprava o tome da li belci umeju da sviraju crnačku muziku upravo je dostigla svoj novi nivo. Doduše, u ovom slučaju dostigla je taj nivo odavno, ali tek smo sada svi dobili priliku da to zaista i čujemo. O čemu se zapravo radi? G.T. Moore, britanski gitarista i pevač pliva u rege vodama još od 80-ih godina kada je imao priliku da gostuje na jednom od albuma legendarnog Li “Skreč” Perija (ispostavilo se da je to bio album “The Return Of Pipecock Jackson“). Tokom svog boravka na Jamajci, Mur je odlučio da snimi nekoliko sopstvenih rege pesama u obližnjem Harry J studiju. Sve je ostalo na tome, pa zapravo do prošle godine, kada su ti snimci iskopani iz arhive, izmiksani, isproducirani i konačno objavljeni početkom ove godine. Zašto se sve ovoliko odužilo, verovatno malo njih zna, a možda su samo sumnjali u prvobitni kvalitet, ali da se radi o pravim rege draguljima, to je sigurno.

Peri je iskočio iz toaleta sa tkaninom prekrivenom sopstvenim govnima i počeo sa njom da piše po zidovima… nešto poput: ‘beli čovek sisa krv crnog čoveka’ i druge uvrede usmerene prema zapadnom društvu.

Kada bih nekome pustio ove snimke bez da mu dam bilo kakve informacije o autoru, verovatno bi pomislio da se radi nekom opasnom (crnom) rege izvođaču iz 70-ih koji dobro zna šta je pravi rege gruv. Ali, kada bih mu potom spomenuo da se zapravo radi o belom britanskom gitaristi, verovatno bi isto tako ostao začuđen. Ipak, velika je prednost što je Mur imao priliku da radi i upozna se sa Perijem koji je sam po sebi polu-čovek, polu-gruv. Sigurno je vreme provedeno na Jamajci i u studiju sa Perijem (a da ne spominjem i sa Vejlersima i mnogim drugim velikim muzičarima Jamajke koje je imao priliku tamo da upozna), uticalo na Mura da prepozna šta pravi rege podrazumeva, kako se stvara i šta je potrebno uraditi da bi se do tog nivoa stiglo. Peri svakako nije direktno radio na ovim trakama (Mur je radio kompletnu produkciju), ali se njegovi uticaji i više nego osete na svim pesmama.


Mur je u jednom intervjuu opisao kako je upoznao Perija i kako je došlo do toga da on gostuje na Perijevom albumu: “Jedan od poznanika mi je ugovorio audiciju sa Perijem u njegovom stanu u Amsterdamu. Peri je iskočio iz toaleta sa tkaninom prekrivenom sopstvenim govnima i počeo sa njom da piše po zidovima, dok su svi prisutni novinari posmatrali. Pisao je nešto poput: ‘beli čovek sisa krv crnog čoveka’ i druge uvrede usmerene prema zapadnom društvu. Ubrzo posle, rekli su mu: ‘Ovo je momak koji želimo da ide sa tobom na Jamajku i svira gitaru na tvom albumu’, na šta je Peri rekao: ‘Hajde čoveče, sviraj!’. I ja sam na svojoj Gibson gitari svirao kombinaciju ritam i vodeće gitare (što je dosta teško). Na to je Peri rekao: ‘Da, dobar je. Može da pođe’”. Ceo intervju pročitajte ovde.


Odlazak na izvor mora biti da je inspirativan. Sigurno bi na bilo koje bele rege izvođače sa Zapada jedna takva avantura i randevu sa izvorom uticala na njihovo shvatanje i poimanje regea kao žanra, ali pre svega kao gruva i kulturnog oružja.

Spisak pesama:

01. Utopia
02. Reformation Dub
03. Jerusalem
04.
Temple Mount Dub
05.
Working For The Dollar
06.
Turn The Wheel Dub
07.
Constant Spring
08.
Stony Hill Dub

5

Večita rasprava o tome da li belci umeju da sviraju crnačku muziku upravo je dostigla svoj novi nivo jer je G.T. Moore isporučio prave pravcate rege dragulje. Kako je do toga došlo?

Dodaj komentar