RECENZIJE ALBUMA

Lee ‘Scratch’ Perry – „The Black Album“ (2018)

Written by Nenad Pekez

Lee ‘Scratch’ Perry
„The Black Album“
Dub/Reggae
(Upsetter, 2018)

„The Black Album“ je jedno od najboljih izdanja iz Perijevog opusa ikada. Fascinantno je da nastavlja da radi sa ovakvom dozom kreativnosti i energije.

Neprestano putuje, nastupa, sarađuje sa mnogim producentima širom sveta i što je najbitnije – stvara. Lee ‘Scratch’ Perry ne zna za godine (za one koji nisu upoznati, zašao je u 83. godinu), u šta smo mogli i lično da se uverimo na njegovom nastupu u Beogradu. I ne, niste pogrešili, zaista čitate recenziju još jednog u nizu Perijevih albuma.

Nakon više nego uspešnog rimejka albuma „Super Ape“ koji je radio u Nju Jorku, Peri se vratio u London kako bi snimio još jedan album sa vrhunskim producentom Danijelom Bojlom. Ova saradanja je očigledno procvetala Perijevim povratničkim izdanjem „Back On The Controls“ (2014), pa su shvatili da bi bila prevelika šteta da se ne snimi još jedan dab album sa Bojlovom staromodnom analognom opremom. Koliko god da oprema utiče na toplinu zvuka koji album „The Black Album“ nosi sa sobom, suštinski je ključan talenat ovih producenata.

Perijev talenat sklapanja aranžmana je nekako uvek ostajao u senci njegovih producentskih sposobnosti, ali ovaj album ističe taj talenat više nego ikada. Svaka nota je na pravom mestu u pravo vreme. Suštinski tako jednostavno, ali istovremeno obojeno mnogim neupadljivim detaljima pre svega gitara, perkusija i klavijatura, koji se međusobno savršeno uklapaju i stvaraju bogat zvuk. Posebna priča su prateći vokali. Ovaj album sadrži neke od najlepših i najzaraznijih pratećih vokala koje sam čuo na nekom (rege) albumu.

U odnosu na „Back On The Contorls“, ovaj album sadrži mnogo manje duvačkih linija, dok je produkcija za nijansu suvlja i sirovija. Bas linije, pa od njih ćete zadrhtati ako ste zagriženi dab-rege ljubitelj. Pompezni uvodi i završeci pesama nisu nepoznanica, a posebno se ističe uvodna „Mr. Brown In Town“. U jednom delu pesme Peri proteruje gospodina Brauna iz grada, ali sasvim diskretno u jednom momentu umesto „Brown“ uzvikne „Trump“. U Perijevom stilu.

„Još sam živ, odbijam da umrem“ uzvikuje kroz uvodnu pesmu… Duh je jači od tela, a Peri je čist dokaz toga. Detalj staračke šake se nalazi na omotu, ali album otvara zvuk plača bebe. Peri se bez obzira na godine rađa svakim novim albumom (on bi sam verovatno rekao da se rađim svakim novim danom). „The Black Album“ je jedno od najboljih izdanja iz Perijevog opusa ikada. Fascinantno je da nastavlja da radi sa ovakvom dozom kreativnosti i energije. Mlađi, pa i stariji izvođači mogu samo da mu zavide.

Spisak pesama:

01. Mr Brown In Town
02. Mr Brown Dub
03. Trendsetter
04. Trendsetting Dub
05. Your Shadow Is Black
06. Your Shadow Is Dub
07. Dead Meat
08. Dead Meat Dub
09. Dub At Abbey Road
10. Abbey Road Version
11. Bumpy Road Of Life
12. Bumpy Dub
13. Captain Perry
14. Captain Dub
15. Killing Dancehall Softly
16. Killing Version
17. Solid State Communication
18. Solid State Dub

5

„The Black Album“ je jedno od najboljih izdanja iz Perijevog opusa ikada. Fascinantno je da nastavlja da radi sa ovakvom dozom kreativnosti i energije.

Dodaj komentar