RECENZIJE ALBUMA

Ziggy Marley – „Rebellion Rises“ (2018)

Written by Nenad Pekez

Ziggy Marley
„Rebellion Rises“
Reggae/Pop
(Sony Music Latin, 2018)

Generičan pop-rege za đuskanjac (i to onaj za rasterivanje). Od pobune ni ‘p’. Zigi ima drugačije zamisli…

Za samo nekoliko dana Ziggy Marley će zasvirati na glavnoj bini Exit festivala. Rege ljubitelji, uzbuđeni li ste? Bolje da pitam, ljubitelji Boba Marlija uzbuđeni li ste? Zigi je oduvek imao pomalo nezahvalan posao održavanja nasleđa svoga oca živim i to breme koliko god da može biti dobro sa jedne strane, toliko može biti i loše sa druge. Na Exitu neće biti ništa drugačije, ljudi će očekivati da svira muziku svoga oca, jer ko još zapravo sluša i zna Zigijevu muziku. Hajde ipak da se usredsredimo na momenat na to šta Zigi ima da kaže.

„Pobuna raste“ tj. „Rebellion Rises“ naslov je njegovog albuma objavljenog u maju ove godine. No, pobuna počinje i završava se tim naslovom. Čak je i naslovnica kontradiktorna. Pobuna mora biti besna i mora biti ljuta, mora imati ozbiljan kontekst (možda i grešim, ispravite me). Pored pesme kojom otvara album „See Dem Fake Leaders“ koja je najbliža ruts regeu, ostatak albuma predstavlja jedan generičan pop-rege za đuskanjac (i to onaj za rasterivanje). Od pobune ni ‘p’. „I Am A Human“ je još jedna pesma koja se eventualno izdvaja. Ostalo – krajnje zaboravno.

Svoj najautentičniji momenat Zigi je imao 2006. godine albumom „Love Is My Religion“, koji čak nije ni rege (!), već više vuče na soft-rock. Možda bi u takvom muzičkom stilu imao još više uspeha (ako ćemo pod uspehom smatrati Gremi nagrade, onda je fakat uspešan i ne treba ništa da menja), ali Zigi je ipak u prvi plan stavio drugačiju ulogu – održavanje rege muzike u komercijalnom svetu, rame uz rame sa ostalim pop žanrovima. Ušuškao se u tu ulogu nosioca pozitivnih poruka mira i ljubavi i čitavog nasleđa svoga oca, pa misim da mu ta uloga savršeno paše i da on konkretno ne bi tu ništa ni menjao. Iz tog ugla, Zigi radi fantastičan posao.

Sa druge strane, kada se ovaj i svi njegovi albumi posmatraju iz čisto rege sveta (a u tu poziciju se ipak moram postaviti), daleko od toga da je Zigi uspeo da doprinese sa više od nekolicine prosečnih i generičkih, pa i poprilično mlakih rege albuma. Čast izuzecima tj. pojedinim pesmama koje se izdvajaju iz šablona. Nikada nije uspeo da pronađe svoj stil, što je problem i većini Bobovih sinova, osim eventualno za Damian i Ky-Mani koji su se odvažili da se više odalje od regea i shvatili da će tek tako pronaći lični izraz.

Lista pesama:
01. See Dem Fake Leaders
02. The Storm Is Coming
03. World Revolution
04. Your Pain Is Mine
05. Change Your World
06. I Will Be Glad
07. High On Life
08. Circle Of Peace
09. I Am A Human
10. Rebellion Rises

2

Generičan pop-rege za đuskanjac (i to onaj za rasterivanje). Od pobune ni ‘p’. Zigi ima drugačije zamisli…

Dodaj komentar