Nocturne Magazine

Pre nego što je nastao HARDWIRED MAGAZINE, moramo se vratiti u 2003. godinu i pokretanje NOCTURNE MAGAZINA.

NOCTURNE MAGAZINE nastaje 2003. godine sa željom mladih entuzijasta da se posvete rock kulturi u Srbiji. Glavna ideja od samog starta jeste bila da se NOCTURNE bavi promocijom gitarskog zvuka u regionu, s tim da je u početku najveći deo predstavljao osvrt na metal scenu. Nocturne je krenuo kao web portal, da bi godinu dana kasnije prerastao u štampani fanzin. Ana Lukić je tada okupila ljude koji su sastavili prvi broj, a koji je objavljen 2004. godine. Nakon izlaska četvrtog broja, Nocturne usled nedostatka novčanih sredstava prestaje sa radom.

2007. godine Marko Ristić se pridružio Ani na uredničkom mestu i novo poglavlje je Nocturne magazina je moglo da počne. Nocturne je do maja 2012. godine izbacio 24 štapmana izdanja, kada je ponovo, usled sveopšte ekonomske krize, svoje delovanje ponovo prebacio na world wide web i od tog trenutka do maja 2017. godine je radio kao muzički portal.

U tom periodu objavljeno je preko 15000 vesti, intervjua, recenzija, izveštaja i galerija. Nocturne je postao jedan od vodećih rock magazina u Srbiji i regionu sa vrlo visokom posetom i brojem pratilaca na socijalnim mrežama. To je dovelo do otvaranja izdavačke kuće Nocturne Media koja je za vrlo kratko vreme pod svoje okrilje privolila bendove kao što su Ritam Nereda, Mortal Kombat, Bjesovi i mnogi drugi. Izdavačka kuća se bavila kako digitalnom distribucijom, tako izradom fizičkih izdanja kada je za tim bilo potrebe, a najveći faktor je bio besplatni download albuma koji su sa naših servera preuzeti u više od 150.000 puta za svega dve godine. I sve je naravno počelo da gubi smisao kada je Nocturne magazin postao neodrživ, iako se bavio promocijom celokupne scene kako su se putem njega oglašavali svi važni srpski metal bendovi. Tako je došlo do osipanja ljudi koji su pisali, a nekon par meseci stagnacije, ostatak ekipe je jednoglasno podržao odluku glavnog i odgovornog urednika da se Nocturne magazin ugasi.

Nakon prilično turbulentnog perioda od par meseci, u julu 2017. godine ostatak ekipe pokreće HARDWIRED MAGAZINE koji nastoji da kao dvojezični portal pokrene potpuno novi koncert. Kako je internet postao pretrpan sajtovima koji su počeli da prenose potpuno identične vesti, redakcija Hardwired magazina se okrenula onome što niko ne radi i na dalje će donositi materijal koji kuvaju u svojoj kuhinji, uz veliki akcenat na promociju rock muzike na globalnom nivou.

Kako je sajt Nocturne magazina ugašen u potpunosti, u narendom periodu je u planu ponovno postavljanje svih tekstova koji su se našli na tom sajtu (naravno, bez 15 hiljada vesti), tako da ćete taj materijal i dalje imati prilike da čitate i gledate na našim stranicama. No, naravno da nam je novi materijal bitan, pa i toga očekujte na tone 🙂

Članke koji su objavljeni na Nocturne Magazine sajtu možete pratiti pod tagovima #nocturne i #nocturne magazine