RECENZIJE ALBUMA

MAISHA – „There Is A Place“ (2018)

Written by Nenad Pekez

MAISHA
„There Is A Place“
Jazz/Afro/Soul
(Brownswood Recordings, 2018)

Izdanja poput ovog podsećaju da muzika zaista može biti i jeste magična.

Muzika može da nas odvede na mnoga divna mesta. Ako je ne doživljavate tako, onda ili ne slušate pravu muziku ili jednostavno još uvek niste ni svesni da je slušate. “Postoji jedno mesto” (“There is a place”), naslov je albuma britanskog džez sastava MAISHA, ali ne samo na jedno, ovaj album će vas odvesti na čitav dijapazon neistraženih mesta kakva niste ni sanjali da postoje. I ne, nisu potrebni apsolutno nikakvi halucinogeni da biste se tako osećali, jer muzika sama po sebi već to jeste i ovo izdanje je odličan primer toga.

Praktično novopečeni sastav, Maisha je pun pretalentovanih muzičara koji su u poslednjih nekoliko godina počeli da privlače ozbiljnu pažnju londonske džez scene. Apsolutno avanturistički nastrojena, njihova muzika vuče uticaje iz raznih izvora, direktno od afričkih korena, pa sve do onoga što je iz tih korena vremenom proizašlo – džez, afrobit, hip-hop, soul i mnogo šta drugo. Kada ih drugi svrstavaju u fioke, navode da se bave takozvanim duhovnim (spiritualnim) džezom. Iako žanr nosi pomalo pretenciozan naziv, ovaj album zapravo ima tu moć da vam razmrda, isprevrće, ali i samim tim obogati duh.

Već od prve sekunde album napada svojim pompeznim uvodom koji ubrzo prelazi u zarazni plesni ritam. Saksofon, gitara i klavijature su ti koji na ovu veoma čvrstu ritam bazu rasplamsavaju raspoloženja albuma. Iz nemirnih vrtloga u mirne vode, ali uvek sa veoma čistim prelazima, muzika ovog benda diše kao živi organizam. Perkusije s vremena na vreme dolivaju ulje na vatru i ako osećate te ritmove, odlepićete. Aranžmani i dinamika su na vrhunskom nivou. Iz sekunda u sekund, dinamika se menja i ne dopušta da na bilo koji način postanete pasivni slušalac.

Jednom kada pustite ovaj album teško ćete ga zanemariti, čak iako se jako trudite, privući će vam pažnju i uvući vas u svoj svet. Najbolje od svega jeste da je ovo tek debi album! Od ovog sastava treba očekivati još mnogo toga uzbudljivog u budućnosti. Izdanja poput ovog podsećaju da muzika zaista može biti i jeste magična.

Lista pesama:
01. Osiris
02. Azure
03. Eaglehurst/The Palace
04. Kaa
05. There Is A Place

5

Izdanja poput ovog podsećaju da muzika zaista može biti i jeste magična.

Dodaj komentar