KOLUMNE

Na nož!: Molitva za Gitarijadu u Zaječaru

Written by Hardwired Crew

Mnogi su pomislili da je kolumna „Na Nož!“ ukinuta. Činjenica je da novih kolumni nije bilo dugo, dugo vremena i za to postoji samo jedan razlog – cenzura u medijima. Ne, to je šala mala. Jednostavno, živimo u takvo vreme da pojedinac mora da radi i po nekoliko (plaćenih) poslova ne bi li mogao sebi da obezbedi neke najosnovnijih stvari. Od plaćenih računa, krova nad glavom, hrane, do odlazaka na koncerte, kupovine diskova i slično – to su za mene najosnovnije stvari, ali možda sam ja lud. Naravno, zbog tih nekoliko (plaćenih) poslova ovaj „posao“ je morao da trpi – a kad god sam našao vremena potrošio sam ga na druge sekcije na našem sajtu ili jednostavno nisam imao inspiraciju.

Roknule su nas i poplave toliko snažno da neki gradovi neće nikada moći da se oporave od udara, a sada kao ispada da za bezidejnost i nesposobnost izvršnih i lokalnih vlasti niko nije kriv. Svašta bih sada napisao, ali to definitivno nije tema ove kolumne, pa ću to ostaviti (možda) za neki drugi put. Ipak, politika ponovo ima veze s ovih izdanjem rubrike „Na Nož!“ kao i sa nekim prethodnim.

na-noz-boban-pantos

Bliži se čuvena Gitarijada u Zaječaru, i to 48. po redu, a da je mnogo toga ostalo nerazjašnjeno, da je mnogo toga i sada maglovito. Gitarijada će se održati od 30. jula do 2. avgusta, a faktički juče su organizatori lupali gluposti ne bi li naterali i „velike“ medije da pišu o manifestaciji. Bilo je toliko neverovatnih i smehotresnih brljotina da ih je teško sve navesti.

Njušku predsednika Skupštine grada Zaječara (PSGZ) mogli smo svi da vidimo u više navrata. Čovek je, mrtav ozbiljan, najavio da će na Gitarijadu doći niko drugi do legende – Motörhead, odnosno da su pregovori sa njihovim menadžmentom u toku. To se sve dešavalo krajem prošle godine, kada je Lemmy Kilmister već bio u bolnici. Motörhead su u to vreme bili prinuđeni da otkažu turneju i neke festivalske nastupe, nadajući se da će se Lemmy brzo oporaviti. Tu se samo po sebi postavlja pitanje kako je uopšte grad Zaječar, SNS ili bilo ko mogao da pregovara o njihovom dolasku? Takođe, možda to mnogi ne znaju, ali lokalni promoter/organizator MORA DA ĆUTI o pregovorima koji su u toku. Šta više, i kad svaki detalj bude dogovoren, kada sve bude potvrđeno, NE SME da obaveštava javnost dok menadžment ne da zeleno svetlo!! To važi čak i za mnogo, mnogo manje bendove i koncerte, a kamoli za festivale i bendove koji su veliki kao legendarni Britanci. Uz to, ovde nije bila ona čuvena „iz pouzdanih izvora“ vest – nego čovek, imenom i prezimenom, funkcijom i nosem reče – pregovaramo, da bi se kasnije u nekim medijima pojavio i njegov iskaz da je njihov dolazak i – potvrđen! Otkazali nastupe po svetu, ali zakazali koncert u Srbiji?! Lemmy ne može ni da hoda, ali će da cepa bas i glas u Zaječaru? Pa kako? Šta kako – pa lepo!

Nakon te „potvrde“, ozvaničena je još jedna neverovatna informacija – dolaze Rage Against The Machine i to umesto Motörhead jer se, zamislite, „frontmen benda razboleo u toku pregovora“, a oni otkazali sve koncerte do daljnjeg i pre tih famoznih „pregovora“… Pa jbt, gde mi to živimo i ko nam sudbinu kroji?! RATM uopšte nisu na turneji u to vreme, niti planiraju turneju u to vreme, ma faktički i ne rade, a ovi pregovaraju sa njima? Zbog propalih pregovora sa bendom s kojim nisu ni mogli da pregovaraju? Opet obelodanjuju informaciju, iako to ne sme da se radi? Pa kako?? Šta kako – pa lepo!!

Na Nož!, piše Boban Pantoš

Ali, to nije sve. U međuvremenu je PSGZ odvalio još jednu fenomenalnu stvar – da se Zaječar pobratimio sa čuvenim Vudstokom. HAHAHA! Naravno, ubrzo stiže demanti od strane Amerikanaca – „Ne, to nije tačno. Ni ne znamo ko je to“. HAHAHA! Šteta, taman sam očekivao da će Brejkersi i KKN nastupiti na nekom narednom Vudstoku, malo da se oni bore sa njima… Ali, zašto PSGZ lupi sve ove stvari? Vrlo jednostavno – privući će pažnju, kako medija tako publike, a zna da za izrečene reči (ili laži ili gluposti, procenite sami) neće odgovarati jer živimo u zemlji kakvoj živimo (napisao bih u zemlji gde njegova partija ima vlast, al’ ‘ajde neću). Kako to da svi ti likovi lupaju sve i svašta i nikom ništa? Ne postoji nikakva konsekvenca? Pa kako??? Šta kako – pa lepo!!!

I na kraju definitivno – najbolje. Gitarijadu će otvoriti čuvena rokerka Marija Šerifović! Sa Motörhead, preko Vudstoka i RATM dođosmo na – Mariju?! Ali ne, ne, ne… Neće ona pevati „Molitvu“, nego „rock standarde“ iliti obrade… Pa ček’ malo – Gitarijada u Zaječaru je poznata po tome što tamo sviraju isključivo autorski bendovi. Sad dolazi ova gospođica da peva/svira „rock standarde“? Pa kako???? Šta kako – pa lepo!!!!

Doduše, u ovu informaciju verujem koliko sam verovao da dolaze Motörhead i RATM. Dakle, u ovom slučaju, što bi Block Out rekli, „ja sam prokleti ateista, Bog mi je svedok to je istina“. I zaista, šta je istina u celoj ovoj priči? Propali pregovori sa Motörhead, a zaista su postojali? Propali pregovori sa RATM? Gospoda iz Vudstoka su neki uduvani diletanti koji imaju Alchajmera pa se ne sećaju ugovora o bratimljenju? Propali silni pregovori i ugovori, ali uspešno dovedena Marija Šerifović??? Aaaaaaaaaaa – jedino nam preostaje da se deremo na sav glas!!

Gitarijada je odavno u problemu, to svi znamo, Gitarijadu godinama, decenijama ignorišu veliki mediji – i to svi znamo. Ali, bar smo do ovog trenutka imali neko dostojanstvo, a sada je sve svedeno na sprdnju. I tu se postavlja veoma bitno pitanje – da li je bolje od Gitarijade praviti cirkus, pa da se piše, govori o njoj, pa da možda dođe i daleko veći broj ljudi od očekivanog – ili da se na dostojanstven način radi sa onim što se ima, pa šta bude? Ja sam svakako za ovo drugo, ali bi bilo lepo čuti šta imaju drugi da kažu. No, nas fanove niko ne pita.

Pojavi se PSGZ ili ko god iz grada Zaječara/organizacije Gitarijade i kaže da dovode Mariju Šerifović, ne shvatajući da će to izazvati gnev kod publike! Sećam se kad su na nekom koncertu u Pioniru, tokom devedesetih, nastupali Električni OrgazamBabeVan Gogh (znam, znam, isti učesnici festivala kao danas, ha!), ali i K2 (sećate li se njih?!). Malo je reći da ih je publika gađala svim i svačim – čak je bilo onih frikova koji su doneli njihove postere i – zapalili ih.

Vidite, to nije bio revolt protiv K2, to je bio revolt protiv onoga što su predstavljale K2. Kakva će biti reakcija na Mariju Šerifović kao pevačicu? Neće je biti. A kakva će reakcija biti na ono što Marija predstavlja, personifikuje? Ne smem ni da zamislim. Pink, splavovi, EurosongKurirInformer… Dakle, sve ono što rokeri vole, khm, khm. Bilo je pokušava i ranije da se „ružičasta boja“ uvuče u zaječarske redove, ali bez uspeha…

Zaista se nadam da do tog „gostovanja“ neće doći. Ionako Marija nije navedena u zvaničnoj najavi. Ali, čak i ako ga ne bude nastupala, ovo je dovoljan pokazatelj u kom smeru se kreća organizacija i ideja samog festivala. Da li dolazi vreme da konačno okrenemo leđa festivalu? Ta, za održavanje festa biće dovoljna pinkova publika, a uz podršku KuriraTelegrafa i ostalih. A na ovogodišnjem izdanju nastupaju revijalni bendovi koje smo gledali milijardu puta – od Prljavog Kazališta, preko Van Gogh, pa sve do KerberaYU Grupe… Wooow! Naravno, prava suština Gitarijade leži u takmičenju demo bendova – samo što u reklami nisu pomenuli koje su to grupe koje se bore za titulu najboljeg, hah…

Sve ovo, i mnogo drugih stvari koje su se izdešavale prethodnih godina i decenija, navodi na sledeći zaključak: možda je i vreme da se festival ugasi. Jer ako je za njegov opstanak neophodno napraviti ovakvu papazjaniju i sprdnju, onda je bolje da ga ne bude. Kako god da se okrene, Gitarijada u Zaječaru nije ono što je nekada bila, nema nikakav značaj za pobednika, revijalne bendove možemo videti na dvadesetak drugih festivala u zemlji. Čini se da Gitarijada odbrojava poslednje dane, da je na samrti. Zato predlažem eutanaziju, dok još uvek možemo pokazati humanost. U suprotnom, možda sledeće godine bude Vlado Georgijev.  Ali će pevati samo Whitesnake… (wink-wink)

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.