RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

KING DUDE – „Fear“ (2014)

Written by Hardwired Crew

KING DUDE
„Fear“
Dark Folk/Country/Americana/Lo-Fi Rock’n’Roll
Not Just Religious Music (2014)

Oni koji ga prate od samih početaka možda su očekivali drugačiji (stari) zvuk i na ovom materijalu, mada mislim da i oni mogu biti zadovoljni onime što King Dude sada nudi. S druge strane, za one koji ga do sada nisu čuli, biće svakako zanimljivo da se kroz ovo upoznaju sa njegovim radom i njegovom vizijom moderne američke kant-autorske scene.

Nakon nekoliko split i 7′ izdanja tokom 2013. i 2014. godine KING DUDE ponovo je među nama i to sa novim full lenght albumom. Kako je prethodna ploča dosta uspešno trasirala kant-autora na trase velikih turneja sa dosta poznatih imena, tako je ovo izdanje čekano sa dosta pažnje i znatiželje jer je King Dude dosta efektno i brzo kupio veliki broj fanova sa svojim prvim ostvarenjima.  „Fear“ nam donosi folk/americana-u XXI veka, izmenjog oblika u odnosu na ono što TJ Cowgill (umetnik iza imena King Dude, pripr.aut.) jeste radio do sada, ali ovog puta možda i najbližu nekom generalnom izrazu koji se vezuje za bendove sličnog usmerenja.

Već na prvo slušanje jasno je da je ovaj album doneo mali, ali primetan zaokret u zvuku američkog muzičara, gde je uloga akustične gitare umanjena u korist električne, a tempo ubrzan i dodatno energetski potkovan negoli njegov raniji opus. Uz to, vokal je iz dubokog baritona dosta prišao nekim mekšim i „čistijim“ formama, formirajući tako celokupan utisak o dosta vedrijem ili “lakšem” radu nego što je King Dude to ranije činio. Na kraju, tematski se „Fear“ bavi onime što i samo ime kaže, tako da su prepoznatljivi alfa-mužjački spevovi prepuni Jack Daniels-a i ožiljaka čiji je razlog osoba ženskog pola sada ostavljeni po strani i tek se ponekad jave kao inicijalna kapisla za liriku na ovom LP-u.

Singl koji je izašao kao najava albuma, numera „Fear is All You Know“, prva je u kojoj se promena oseća i do kraja će je najbolje ispratiti „Miss September“. Središnji deo albuma sačinjen od niza „Devil Eyes“, „Cloven Hooves (Of Fear)“, „Demon Caller Number 9“ i „Lay Down in Bedlam“ najefektiniji je deo materijala i svakako celina koja u najboljem svetlu predstalja King Dude-a 2014., uz sasvim izvestan scenario da su neke od navedenih najhitičnije numere koje je autor uopšte do sada i snimio i centralni momenti budućih koncerata. Da sve ne bude u ruhu izmenjenog zvuka gitare i „obasjane“ forme inačne dark folk muzičara, tu su „Maria“, „Bloody Mirror“, „Never Run“ i „Watching Over You“, kao prepoznatljiv rad momka sa severa SAD. I jedno i drugo, na kraju, stvara primamljivu i lako prihvatljivu formu folk, country, americana i lo-fi rock’n’roll-a koji, na izgled, prosto i zanimljivo kombinuje tradiciju sa savremenim primesama i idejama, čineći tako da možda i pomalo zaboravljeni zvuk dobije svoju oživeljenu formu koja je sve više prisutna i voljena. Iako može delovati, na momente, da je dosta toga odstranjeno i zamenjeno nekim drugim elementima, zvuk prisutan na celom izdanju „Fear“ jeste oblik koji se može pripisati profilu TJ Cowgill-a, ako ništa, onda bar šireći njegov celokupan izraz i stvaralaštvo.

Fear“  osvaja i sluša se sa lakoćom i fin je nastavak rada ovog muzičara. Oni koji ga prate od samih početaka možda su očekivali drugačiji (stari) zvuk i na ovom materijalu, mada mislim da i oni mogu biti zadovoljni onime što King Dude sada nudi. S druge strane, za one koji ga do sada nisu čuli, biće svakako zanimljivo da se kroz ovo upoznaju sa njegovim radom i njegovom vizijom moderne američke kant-autorske scene. U svakom slučaju, album je tu, donosi promene i novitete, u neku ruku komercijalniji od prethodnika, ali svakako i dalje u granicama koje će ga ostaviti bliže onim posvećenima i zaljubljenima u mračnije forme ma kojeg tipa svirke. Ako vam je žao što niste prisustvovali rastu i razvoju nekih od legendarnih imena američkog folka, probajte to da nadoknadite kroz praćenje lika i dela King Dude-a. Možda nešto nadomestite.

Piše Stefan Lazić

Spisak pesama:

01. Open the Door
02. Fear is All You Know
03. Maria
04. Devil Eyes
05. Cloven Hooves (Of Fear)
06. Demon Caller Number 9
07. Bloody Mirror
08. Lay Down in Bedlam
09. Bottomless Pit
10. Never Run
11. Miss September
12. Empty House
13. Watching Over You

4

Oni koji ga prate od samih početaka možda su očekivali drugačiji (stari) zvuk i na ovom materijalu, mada mislim da i oni mogu biti zadovoljni onime što King Dude sada nudi.

Dodaj komentar