KOLUMNE

Umesto uvodnika ili bubreg za 20€

umesto-uvodnika-marko-ristic-hardwired-featured
Written by Marko Ristić

Ne verujete? E, pa kod nas su mnoge stvari (pa i vitalni organi) potcenjena roba. Kod nas su ljudi spremni da trguju organima kako bi otišli na koncert omiljenog im benda. Bar tako kažu. A da li je stvarno tako? Nije. I vi to dobro znate.

Nemojmo se zavaravati. Koncertni prostori, koji u Srbiji i nisu tako veliki (pričam o klubovima koji su aktivni), dok oni pravi zuje prazni. Naravno da će da zuje prazni. Znate koliko bubrega morate da imate da biste iznajmili jedan takav prostor? Pa, kada bi svi oni koji dolaze na koncerte izvadili po jedan po trenutnoj tržišnoj vrednosti od 20€, čini mi se da ne bi skupili dovoljno.

Sećate li se kada ste poslednji put išli na koncert u Dom omladine ili u legendarni SKC? Ni ja. Doduše, u Dom omladine i jesam, ali SKC je posebna priča. Tamo nisam bio 100 godina. Ne zato što nisam hteo, nego se prosto ne sećam kada je tamo bio neki koncert.

Pogledajte samo 2011. godinu. Koncerata nikad više, a svi kukaju. Zašto? Zato što su ili lenji ili toliko zasićeni svime ili prosto – nezainteresovani. Pre samo 10 godina u Beogradu nije bio toliko čest slučaj da ugostimo neki strani bend. Taj trend se promenio, jer nam je ili porastao standard ili je prosto bilo prilike da se, uz demokratske promene, promene i stvari na rock’n’roll sceni. I to nije dugo trajalo. Ali smo se bar gurali. Sećate se kako je bilo na koncertu Vai-a u SKC-u? Stajali smo kao sardine. Sada dolazi u Arenu. A kako će tamo biti – bićete svedoci nadam se. Ako nećete, ja ću vam preneti – u to budite sigurni.

E kada smo već kod toga – Soulfly je 2003. Svirao u beogradskoj Hali sportova. Neću taj koncert zaboraviti nikada. U najpopularnijem delu svoje karijere, Soulfy je svirao u HALI, a to ne beše davno, prošlo je samo 9 godina. I za tih devet godina Max je u Srbiji bio često. Ali nisam verovao da će jedan Soulfly kod nas svirati u bar 30 puta manjem prostoru. Pa, jesu li se toliko promenile stvari ili smo se mi ipak ušuškali u šaci jada koja nam je pružena. Pre će biti ovo drugo.

A da stvari budu još komplikovanije, pobrinula se popularnost benda KATATONIA. Oni su 2006. godine svirali u beogradskom SKC-u, u čuvenom Living Room-u. Sećate se, to je onaj prostor gde danas kupujete knjige, ako je to jedna ili jedna od stvari na koje trošite novac. Sada, samo šest godina kasnije, koncert je zakazan u klubu koji je jedino utočište rock kulture u Beogradu u poslednjih par godina. Interesovanje za isti: NIKAD VEĆE. Samo na našem sajtu je preko 1.400 različitih osoba (ili kako naša statistika to voli da kaže Unique IP addresses) otvorilo vest. A komentari? Oduševljenja? Haos, ako razumete šta sam hteo…

Bilo bi savršeno da se taj koncert premesti u veći prostor i da bude more ljudi. Takvu sliku ste upravo VI stvorili, pošto ste tako odreagovali. No, sad ste na redu da posle priče pređete na delo i kupite karte za koncert kada budu bile u prodaji. Ako bude više nego što GUN može da primi, premestiće se u veći prostor, ali živi bili pa videli. Usrali ste vi i mnogo veća imena. I da se razumemo, obraćam se publici, ne organizatorima, ne klubovima – PUBLICI. Kada je bilo publike, nismo imali organizatore spremne da rade svoj posao kako treba. Sada to imamo. A gde ste vi nestali?

Piše Marko Ristić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.