KOLUMNE SPECIJAL

Umesto uvodnika ili otvoreno pismo sajtu Headliner.rs

umesto-uvodnika-marko-ristic-hardwired-featured
Written by Marko Ristić

Nikada nisam mogao da ćutim, pa ni sada. Inicijalno smo poznati po tome što smo na svaku zadatu temu imali (adekvatan) odgovor, a naše kolumne su bile tema na sastancima raznih festivala. I ne samo kolumne. I statusi na Fejsbuku. Pošto je sve počelo da se vrti oko tog Fejsbuka, Srbi su shvatili da je to jedini način komunikacije sa bilo kim. Bukvalno.

Nije. Postao je najjeftinija zabava za sirotinju koja živi u zemli gde se JOŠ UVEK ŠTAMPA ČASOPIS ZONA SUMRAKA koji takođe ima svoj web portal. Ili je imao. Neću guglati. Mrzi me. I realno me boli stojko da li rade. Ali isto tako, pomno pratim sve one portale koji pišu o nečemu što mene insteresuje. Sfera muzike uglavnom.

I naravno, jutros saznajemo da Billy Idol dolazi u Srbiju. Na Gitarijadu u Zaječaru. Jeste wow. Posle 50 i kusur godina smo se setili da Gitarijada bar nekako može biti modernija i da Uriah Heep i sve njene podružnice prosto nisu bendovi koji dovode ljude. Dobro, nije RAGE AGAINST THE MACHINE koji su obećavali. Tu se vraćam na status kojim sam obećao da ću da igram kao onaj nilski konj sa roze suknjicom ispred kao predgrupa ako se to desi. Naravno da se nije desilo, a ja nisam mogao da se bavim nabavljanjem suknjice, mada se jesam ugojio.

I po ko zna koji put, TOOL su nam rekli da će novi album iduće godine. Šesti put. Ja i dalje ne verujem da će to da se desi. Ali, nada poslednja strada. Kad umre, videćemo šta ćemo tada.

Nagazio neki naporan period, pet dana na točkovima navelo me je da skuvam čaj, umotam se u ćebe i prelistam malo internet. Sutra ću se malo više baviti sajtom. Bar je to bio prvobitan plan. Sve dok me palac desne ruke nije doveo do stranice portala Hedliner i posta kako apeluju na vlasnika fejsbuka da ne uništava srpski roknenrol. Ustao sam kao oparen i rešio da svoje misli podelim sa vama, a i kolegama sa sajta headliner.rs i Aleksandrom Ignjatovićem kao potpisnikom tog teksta.

Da se odmah razumemo, jeste – svi se danas late fejsbuka i ako vas nema tamo, praktično i ne postojite. Možete da budete na fejsbuku isto tako i ako ne umete da nekim metodama pobedite vrlo zajeban algoritam koji postavljaju, ostaćete u zapećku. Najveći problem srpskog rokenrola u poslednjih 17 godina došao je pre samo par meseci. Mark Zuckerberg i ekipa su rešili da uvedu mali eksperiment koji se zove „Explore Feed“ i da zvanično stave tačku na poslednje trzaje srpske rock scene. Tako bar kolege iz magazina headliner.rs kažu.

Opet se moram vratiti na numeru “Da Bog da crk’o rokenrol”. Nastavak ide – kad ga svako svira. Isto tako, ne može svako da se bori za rokenrol. A ni da ga promoviše. Imamo nepremostivu prepreku. Imamo sami sebe. Boli Zuckerberg-a stojko i za Srbiju i za srpsku rock scenu i za one što prodaju patike i trenerke (aka šanere) i za stranicu “Ivana nokti (zakazivanje obavezno)” i za apsolutno sve. Čuj, hoće da naplati vidljivost. Pa naravno da će da naplati. Ne, sažaliće se na srpski rokenrol i ukinuće „Explore Feed“ evo već sutra samo da bi sprski rokenrol procvetao.

Niko nas ne bije po ušima da klikćemo po tom fejsbuku po ceo dan i da više vremena piljimo u ekran nego u knjigu. U muzičke časopise ne možemo, jer ih više nema. Samo da podsetim, potpisinik ovih redova bio je urednik poslednjeg štampanog muzičkog magazina u Srba – Nocturne magazina.

Ono što je potrebno srpskoj rock sceni ne nalazi se u prstima koji skroluju po fejsbuku na ovaj ili onaj način (zavisno od toga šta koristite da pristupite istom), već u prstima koji upravljaju instrumentima. I na nama koji se bavimo ovim hobijem. Nije posao, ja nikada nisam bio plaćen da napišem tekst. Tako nisam ni sada, ali evo pišem, jer želim da pomognem kolegama sa sajta headliner.rs da više ljudi čuje za njih i da ih prate, pa neka po ko zna koji put presudi kvalitet.

Pre nego što sam počeo da besomučno udaram po svojoj dugmetari, malo više sam se posvetio listanju članaka na sajtu headliner.rs i našao sledeće naslove:

DA MU VERUJEMO… DENI KERI NAJAVIO NOVI ALBUM TOOLA ZA SLEDEĆU GODINU

AKO VEĆ MORATE DA RASKINETE… UZ OVE PESME ĆE TO BITI MNOGO LAKŠE

HO-HO-HOĆEMO… NA NOVOGODIŠNJI KONCERT NEVERNIH BEBA U PANČEVU

ŠTA SE VAŽNO DESILO 7. DECEMBRA U 17H? NEMESIS PREMIJERNO OBJAVILE SPOT ZA “UPRISING”

Čekajte, čekajte… format ovih naslova mi deluje poznato… Pored toga, jako malo autorskih tekstova postoji na ovom portalu. Od kojih će, verujem, ovaj o Zuckerberg-u biti najčitaniji. I hajde da se svi pobrinemo za to.

Drage kolege sa sajta headliner.rs – ovaj tekst smatrajte otvorenim pismom da počnete da pišete svoje vesti sa stavom, da kritikujete, da napravite nekada izveštaj sa koncerta, osvrt na neki album koji se u našem svetu zove recenzija. I nemojte zaboraviti da imate stav, jer će vam to mnogo više doneti nego bombastični naslovi nakon kojih ćete samo prekopirati vest koju svi mi dobijamo na mail kao medijsko saopštenje.

I da vam odmah kažem – nećete se leba najesti od pevanja, u našem slučaju pisanja. Neće niko od organizatora da vam plati da pišete o njihovim koncertima jer je bitnije da se plati šanker koji će da uvaljuje pivo skuplje tri do četiri puta nego u prodavnici na koncertu nego da se plati reaklama nekom muzičkom portalu.

A ako se odlučite za stav i za to da javno iznosite svoje mišljejne, budite spremni na to da ćete biti zabranjivani, spoticani, da će o vama pričati sve najgore. A kada se to desi, uspeli ste da pobedite najvećeg neprijatelja srpskog rokenrola – prezajebani“Explore feed”.

I da, nešto sam načuo da će da ga ukinu uskoro, tako da za srpski rokenrol ima nade. Samo lagano.

Dežurni drkadžija Marko Ristić

Dodaj komentar