RECENZIJE ALBUMA

IHSAHN – „Amr“ (2018)

Written by Marko Ristić

IHSAHN
„Amr“
Progressive Metal
Spinefarm Records, 2018

Sedmi studijski album „Amr“ će vam već posle prvog preslušavanja dati do znanja da pred sobom imate ploču u toliko slojeva, da vam čini mi se nikada neće dosaditi da je slušate.

Postoje ti neki muzičari bez kojih metal scena nikada ne bi bila ista. Jedan od takvih likova je upravo i IHSAHN. Izlišno je u opšte i pisati koliki uticaj je taj čovek imao na kompletnu black metal scenu prvenstveno sa svojim bendom Emperor. Drugo, nadam se da ste preslušali bar jedan od njegovih solo albuma, jer muzika koju ovaj čovek stvara je nerealno dobra. Priča koju je započeo u solo vodama, mimo onoga što je radio sa Emperor Peccatum doneće vam nebrojene sate uživanja.

Sedmi studijski album „Amr“ će vam već posle prvog preslušavanja dati do znanja da pred sobom imate ploču u toliko slojeva, da vam čini mi se nikada neće dosaditi da je slušate. Što dovodi do činjenice da je to ista stvar kao i sa prethodnim pločama, bar u mom slučaju.

Kao i uvek do sada, Ihsahn ima potrebu da najžešću stvar stavi na početak ploče, a pesnica u facu ovoga puta nosi ime „Lend Me The Eyes Of Millennia“. Prepoznatljiv growl, protkan odličnim gitarama i još boljim deonicama na klavijaturama donekle će vam otkriti kuda će vas Ihsahn voditi kroz novu ploču. Kroz ovu numeru se najviše prožimaju delovi koji će se svideti Emperor fanovima, mada nema ovde zaista ništa da vam se ne svidi.

Album je prepun prelepih, višeslojnih aranžmana gde Ihsahn fantastično kombinuje elemente black i progressive metala, neki bi rekli sa pop elementima. Ali upravo ti „pop elementi“ čine ovu ploču fantastičnom i daju određenu vrstu tenzije materijalu koji će vas kupiti za sva vremena. Ako bih morao da uporedim album sa nekim od starijih, rekao bih da je ovo direktan nastavak albuma „Arktis“ koji je izašao 2016. godine.

Ako ste po ko zna koji put očekivali da čujtete nasleđe benda Emperor, ovde ga ima u tragovima. Tako da se nemojte praviti pametni da bi vi to bolje uradili, ili možda dali sebi za pravo da prokomentarišete da bi Ihsahn to mogao bolje. Možda bi i mogao bolje, ali ako ovako nastavi da ređa odlične albume, čini mi se da nikome neće nedostajati ono što je nekada radio. Ovaj album po mom skromnom mišljenu sigurno ulazi u top 10 albuma 2018. godine.

Ako bih pak morao da nađem neku lošu stranu ovog albuma, priklonio bih se tome da kompleksnost aranžmana verovatno ne može tako da se prenese na živim nastupima, a sigurno ne bih voleo da čujem ove pesme u nekoj „osiromašenoj“ verziji. Mada, znajući da on oko sebe nikada nije imao loše muzičare, tu priču verovatno možemo baciti u vodu. Sačekaćemo da vidimo ovo uživo, pa ćemo onda pričati o tome. Do tada, uživajte u odličnoj muzici, nije baš da se ređaju dobri albumi u poslednje vreme. 

Piše Marko Ristić

Lista pesama:

01. Lend Me The Eyes Of Millennia
02. Arcana Imperii
03. Sámr
04. One Less Enemy
05. Where You Are Lost And I Belong
06. In Rites Of Passage
07. Marble Soul
08. Twin Black Angels
09. Wake

4

Sedmi studijski album „Amr“ će vam već posle prvog preslušavanja dati do znanja da pred sobom imate ploču u toliko slojeva, da vam čini mi se nikada neće dosaditi da je slušate.

Dodaj komentar