RECENZIJE ALBUMA

IHSAHN – „Arktis“ (2016)

Written by Hardwired Crew

IHSAHN
„Arktis“
Progressive Metal
Candlelight Records (2016)

Svež kao severna hladnoća, jak kao ledeni bregovi, „Arktis“ je defitivno jedno od najkvalitetnijih izdanja ove godine.

Malo je umetnika koji nakon uspešne karijere u okviru originalnog benda uspevaju održati makar isti plamen svoje kreativnosti. Oni najbolji među njima su retki, i baš kao takvi daju maksimum svog maštovitog izražaja nakon mnogo iskustva, u godinama kada njihova stvaralačka imaginacija biva zrela i hrabra.

Ihsahn je jedan od nekolicine muzičara koji je oduvek bio hrabar i iskren, a novo studijsko ostvarenje „Arktis“ se ponosno može izdvojiti u njegovoj bogatoj diskografiji kao dokaz da on nije senka svog proslavljenog starog benda, već moćan, neiscrpan i trajan izvor energične inspiracije utkane u muziku koju stvara.

Dinamični prepleti starih i novih nadahnuća definitivno su bili Ihsahn-ovo kormilo kroz stvaralalaštvo ovog studijskog ostvarenja. „Arktis“ nije samo zanimljiv i preporučljiv slušaocima koji su od ranije bili upozanti sa radom ovog muzičara, ovo je album koji može otvoriti prozore ka novim horizontima i obasjati drugačijom svetlošću melodije ispevane na njemu.

Ihsahn je započevši solo karijeru uverio u to da on nije samo black metal muzičar, i svakim novim albumom nakon toga prikazao sve veću i veću širinu svog slobodnog pogleda na muziku generalno. Ovo je samo donelo lepotu njegovom muzičkom opusu, pa „Arktis“ samim tim zvuči snažno, energično, kvalitetno i unikatno. Pesma može eksplodirati kao pomahnitala zver, uhoditi kao duh iz starih vremena, biti miris topline koji vam zatvara oči od uživanja ili biti futuristička kreacija nečeg nepoznatog. Sve je bilo moguće dok je „Arktis“ stvaran, zato se može uživati u njemu u celosti, bez da preskočite poneku pesmu ili oformite tek jedan ili dva favorita zaboravljajući na ostatak albuma.

„Disassemled“ otvara „Arktis“ uverljivo zarazno dopadljivim rifovima koji deluje da se ne apsorbuju samo čulom sluha. Gost na ovoj pesmi, kao i na poslednoj na albumu „Celestial Violence“ je pevač norveškog progressive metal benda LeprousEinar Solberg. Ovo nije jedini gost na albumu. Već na sledećoj pesmi „Mass Darkness“, koja je nedavno predstavljena publici, možemo čuti frontmena benda TriviumMatt Heafy je podelio vokalne dužnosti na refrenu pesme. „My Heart is of the North“ je publika imala prilike prošle godine čuti na gotovo svakom nastupu. „South Winds“ je zanosna sa svojim sintetičkim lajtmotivima koji su više nego dopadljivi, i koji u prepletu sa gitarom i strašnim Ihsahn-ovim glasom daju više nego dobru pesmu. „In the Vaults“ lepim gitarskim rifom uvodi u pesmu koja zaista do samog  kraja kreira atmosferu vanzemaljske čarolije i lepote koja je gotovo dirljiva. „Until I Too Disolve“ doziva duhove starih vremena želeći da prošlost zadrži u sadašnjosti. „Pressure“ je naprasna, moćna i energična, sa gotovo neočekivanom black metal deonicom koja u Emperor maniru dominantno vlada zauzetim muzičkim prostorom. „Frail“ je moderna, smela, zanimljiva, izuzetno dopadljiva pesma koja se uvlači pod kožu. „Crooked Red Line“ležerno zavodi ne samo zvukom saksofona koji je ispevao Jørgen Munkeby, frontmen norveškog progressive sastava Shining, već i odmerenim momentima pevanja i vristanja koje je  vešto uklapio. „Celestial Violence“ je dirljivo emotivna, gigantski velika u osećanjima iznesenim kroz tonove, i kao takva dostojanstveno i velelepno završava „Arktis“.

Kompletan vizuelni deo albuma praćen je drevnim fotografijama čuvenog norveškog istraživača i nobelovca Fridtjof-a Hansen-a sa njegove trogodišnje ekspedicije Severnim polom. Ledena svežina onoga što prikazuju, starost fotografija, i hrabrost i odlučnost koja je bila deo ličnosti jednog Norvežanina, dali su posebnu atmosferu albumu „Arktis“, što je norveški naziv za Arktik.

Album je snimljen u privatnom studiju koji vode Ihsahn i njegova supruga Heidi S. Tveitan, a miksovan u Švedskoj od strane Jens-a Borgen-a. Svež kao severna hladnoća, jak kao ledeni bregovi, „Arktis“ je defitivno jedno od najkvalitetnijih izdanja ove godine.  

Piše Milica Marić

Lista pesama:

01. Disassembled
02. Mass Darkness
03. My Heart Is Of The North
04. South Winds
05. In The Vaul
06. Until I Too Dissolve
07. Pressure
08. Frail
09. Crooked Red Line
10. Celestial Violence

5

Svež kao severna hladnoća, jak kao ledeni bregovi, „Arktis“ je defitivno jedno od najkvalitetnijih izdanja ove godine.

Dodaj komentar

  • […] Album je prepun prelepih, višeslojnih aranžmana gde Ishahn fantastično kombinuje elemente black i progressive metala, neki bi rekli sa pop elementima. Ali upravo ti „pop elementi“ čine ovu ploču fantastičnom i daju određenu vrstu tenzije materijalu koji će vas kupiti za sva vremena. Ako bih morao da uporedim album sa nekim od starijih, rekao bih da je ovo direktan nastavak albuma „Arktis“ koji je izašao 2016. godine. […]