IZVEŠTAJI SA KONCERATA

ZLOSLUT i PROPOVED – Mračni obred u Beogradu

Written by Hardwired Crew

Dugoočekivana svirka kojom se obeležava izlazak albuma „Zloslutni Horizont – Donosilac Prokletstva, Očaja i Smrti“ benda ZLOSLUT počela je nastupom beogradskog doom metal sastava PROPOVED. Da ne bude zabune, dotični projekat na demo izdanjima zvuči sasvim solidno, dok je na nastupu u klubu Blue Moon bilo u pitanju nešto sasvim suprotno. Očita nespremnost, zaista veliki broj grešaka u sviranju, mašenje ritmova i falševi su, nažalost, obeležili njihovu svirku. Budući da je poenta koncertnih izveštaja u tome kako je ko svirao (a ne šta), mora se konstatovati da je Propoved veoma razočarao, bez obzira na solidnu ponudu sa npr. demo snimka „Onaj Koji Niko Jeste“. Šteta, jer njihova vizija i sama konstrukcija pesama zahtevaju daleko ozbiljniji pristup uživo, do čega i može doći u bliskoj budućnosti…

zloslut-bluemoon-live-2014-photo-angeldust

Zloslut uživo u klubu Bluemoon 2014. godine, photo Angeldust

Nakon tog mršavog otvaranja svirke, na minimalnu binu kluba izlazi dvojac Zloslut. I odmah se primetila ogromna razlika – Zloslut je zvučao kompaktno, dovoljno uigrano i, iako je reč o mladom sastavu, sasvim zrelo. Adekvatno „opremljeni“ krvlju i crnilom oko očiju, Hunter (gitara, vokali) i Lord Gryma (bubnjevi) nas kompozicijom „Klizavom Ivicom Do Beskrajnog Pada“ znalački ubacuju u svoj svet atmosferičnog black metala i nastavivši numerama „Zloslutne Vizije“ i „Na Bedemu Samoubistva“, vešto dodali uticaje post-rock i shoegaze zvuka, svirajući precizno i jasno.

Zadivljujuće je bilo videti kako ovaj dvojac prezentira kompozicije sa full-length prvenca, konkretno pomenuta „Na Bedemu Samoubistva“ i „Pustoš i Prevare Izgubljenih Duša“ koje su zvučale najcelovitije, svirački najubedljivije. Svakako, Blue Moon nije najsrećnije mesto za svirke, pogotovo ovakvog tipa, ali je jasno da je Zloslut iz njega izvukao maksimum, što znači da je zvuk bio dovoljno ubedljiv, odnosno dovoljno kvalitetan da bismo mogli da uplovimo u dotične mračne vode.

zloslut-bluemoon-live-2014-photo-angeldust

Zloslut uživo u klubu Bluemoon 2014. godine, photo Angeldust

Zloslut je obratio pažnju i na starije kompozicije, poput „Abyss Of Eternal Deception“ kojom su zatvorili set, kao i na scenski nastup, ali i na to da set-lista bude što raznovrsnija, pa smo čuli i dve obrade („Spill The Blood of the Lamb“ od Judas Iscariot i „Black Spell of Destruction“ od Burzum), goste na vokalima (Genocide iz benda Vehementer i Kasapin iz sastava Propast), bili smo poprskani „krvlju“… Takođe smo imali prilike da čujemo i novu pesmu „Le Tonneau De La Haine“, kojom su nam pokazali da nastavljaju sa radom u pravom smeru, što su fanovi koji su dobro popunili Blue Moon umeli da cene. Kako i dolikuje, Zloslut nije bio previše komunikativan i neposredan u odnosu sa fanovima, pa je i pomalo iznenađujuće završio set, odabravši savršen tajming za kraj, što takođe treba umeti, osetiti, a bez nekog bezrazložnog i pompeznog opraštanja.

Realno, svirka koja je nosila naziv Rites of the Lost Souls na kraju je zadovoljila. Odslušali smo solidnu izvedbu jednog domaćeg benda koji zna šta želi i koji iz izdanja u izdanje nude sve više, koji iz svirke u svirku zvuči sve bolje, a da je čak i pored toga jasno da mesta za napredak itekako ima. Taj progres će, uz dosadašnji angažman i upornost, veoma brzo i doći, pa ćemo uskoro imati prilike da vidimo kako Zloslut postaje jedan od najjačih bendova na našoj sceni i zaista bi trebalo što pre da ih vidimo na većim binama i u većim klubovima. Jednostavno rečeno, Zloslut je ovom svirkom dokazao da njegova dobra diskografska ostvarenja nisu slučajnost, što predstavlja činjenicu koja će obradovati svakog iskrenog fana toliko nam voljene metal muzike.

zloslut-bluemoon-live-2014-photo-angeldust

Zloslut uživo u klubu Bluemoon 2014. godine, photo Angeldust

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.