IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Zimska idila – Novi festival, nova revolucija

zimska-idila-2015-featured
Written by Hardwired Crew

Kada smo lagano ulazili u poslednje dane 2014. godine, koji zapravo nisu ništa drugačiji od svih ostalih dana u godini, stigla je do nas lepa vest da će poslednjeg dana januara u Novom Sadu zajednički koncert održati bendovi GUŽVA U 16ERCUATHEIST RAP i BRKOVI. Ova tri benda pripadaju istoj sceni i imaju veliki broj zajedničkih fanova, a sa druge strane svaki od bendova je specifičan i prepoznatljiv na svoj način. Ceo događaj je proglašen za festival i nazvan Zimska idila, ali odmah bih doneo zaključak da mi je festivalska atmosfera bila odsutna i da sam više imao osećaj da sam na zajedničkom koncertu tri benda ili čak i na tri posebna koncerta. Ko je pola života potrošio na muzičke događaje zna šta mislim, ostali verovatno sada razmišljaju ‘šta ovaj lupeta’, tako da se neću više na tome zadržavati, nego hajde da pređemo na sam događaj.

guzva-u-16-ercu-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic

Gužva u 16-ercu na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

U trenutku kada smo čekali u kratkom redu da uđemo u klub Gužva u 16ercu je tek počela svoj nastup, a mi smo nakon dve propuštene pesme stigli na obradu Zvonka Bogdana „Govori se da me varaš“, što me je začudilo pošto ovu pesmu gotovo uvek ostavljaju za bis. Usledile su „Misli lake, a riječi teške“ i „Slavuj“, a odmah je postalo jasno da su priče koje su se mogle čuti pred svirku, kako je Gužva predgrupa na ovom događaju, obična budalaština. Quarter je bio skroz pun, puniji nego na njihovom prošlogodišnjem solo nastupu, a dobar deo publike je od samog početka bio 100% uz bend.

Nakon ograde i dva reda iza nje ogroman krug bio je rezervisan za šutke, a momci, i po koja devojka, koji su uglavnom bili tu koncentrisani nisu nimalo pazili, tako da je sreća da je sve prošlo bez većih incidenata. Što se Gužve tiče odradili su još jedan od svojih klasičnih nastupa, najveći deo setliste držao se njihovog najboljeg albuma „Punk urac“ i poslednjeg izdanja, a primetna razlika je bila manje komunikacije između pesama. Kako je Muto u jednom trenutku rekao, „Imamo sat vremena i nemamo vremena za gubljenje“, njegovo i Mengeleovotradicionalno prepucavanje na bini ovog puta je izostalo.

publika-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic

Publika festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Čuli smo i najnoviju pesmu „Arene“, zatim i „Mene više nema“, a u završnicu smo ušli uz „Pravo glasa“ i „Vođu plemena“. Ono što nije karakteristično inače za punk bendove, ali je karakteristično za Gužvu je da na samom kraju uspore i ostave najlaganije pesme i da to odlično ispadne. Tako je bilo i ovog puta, pa su nakon najvećeg hita benda „Šupak“, tokom koje im se spontano pridružio i Radule, usledile najpre „Kifla“ koju već nešto manje od godinu dana sviraju isključivo u poluakustičnoj verziji, a zatim i laganija varijanta u uvodu, a onda i redovna verzija „Žmirenja“. Bio je ovo još jedan koncert Gužve na kom su se publika i bend zajednički pobrinuli za vrhunsku atmosferu.

Gužvu u Novom Sadu gledamo kao naš bend, verujem da se i oni osećaju kao kod kuće, a ta priča je počela 2009. godine kada su oni na To Be Punk festivalu bili gosti na proslavi 20 godina Atheist Rap-a i ostavili odličan utisak. Poslednjih godina ova dva benda nisu delili binu u Novom Sadu, a ako se ne varam poslednji put se to desilo upravo na tom izdanju To Be Punk festivala. Sve do sada, što je Zimsku idilu već u startu učinilo posebnim događajem. Moram priznati da sam, kada sam video da bendovi sviraju po sat vremena, ovaj nastup Ateista isčekivao sa određenom dozom rezerve, zato što znaju da na tim kraćim nastupima odsviraju samo pesme koje sam čuo x puta.

atheist-rap-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic-1

Atheist Rap na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Ovog puta to nije bio slučaj, a već samo otvaranje je nagoveštavalo drugačiji nastup uz najnoviju pesmu „Drugo pakovanje“. S obzirom da nikada nisam bio na koncertu kada su počeli ovom numerom pomislio sam da ćemo kasnije tokom večeri čuti još koju pesmu sa novog albuma koji bi trebalo da bude gotov vrlo uskoro, no ispostavilo se da ćemo ipak sačekati još malo. Nakon „Drugog pakovanja“ Ateisti odmah ubacuju u petu brzinu, ne znam čime su išli, trabantom i wartburgom nisu, na putu za „Zapadnu Evropu“, a ne usporavaju ni uz „Ja sam video video“.

Ovo je bilo već i više nego dovoljno da publika ostane zagrejana tokom celog nastupa, no nekoliko puta su spuštali loptu, a prva tura toga došla je uz „Paliju“. Tokom ove pesme publika je delovala jako nezainteresovano, dok ja sa druge strane smatram da je to najbolji politički angažovan tekst ovog benda (a i jedan od najboljih koje znam generalno), a u tom maniru nastavili su uz predizbornu „Mene za budžu!“ dok smo se slične teme dotakli i kroz „Letnji hit“, samo u vremenu koje je dvadesetak godina iza nas.

Nizale su se „Štrikanje“„Sve je stvar kompromisa“ i obrada Brkova, Novosađani (iako verujem da je bilo i drugih) su pokazali da su verna publika bendu, videli smo Raduleta i pre svega Popa na delu tokom njihovih čuvenih priča, predviđanja i pošalica, a sve to dok je Zokiju bilo dosadno da bude miran pa je trčao po celoj bini, skakao, penjao se na pojačala… Zatim je usledila još jedna odlična a nepopularna, „Voglio una donna!“, a vraćanje u petu brzinu ovog puta jeste došlo uz „Trabanta“ „Wartburga“.

Izrazi blagog razočarenja bili su prisutni na licima kada nakon toga nije usledio i „Car Core“, no kako su za kraj ostavili najudarnije pesme, verujem da su svi brzo to prežalili i zaboravili na „Treću o kolima“. Uz „Pritilend“„Godinu kulture“, „Dr. Popa“ i „Ne bi bilo fer“ šutke nisu stajale, a da je došao kraj svima je bilo jasno tokom reči zahvalnosti i pozdrava drugim bendovima koje je Pop uputio u produženom prelazu između „Fatamorgane“ i „Atheist Rap 2“ („Ništa više nije isto“), koju su svi zajedno otpevali, da bi zatim mikrofone i pojačala bend prepustio gostima iz Zagreba.

atheist-rap-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic-2

Atheist Rap na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Postoji jedan bend, zovu se Mi se zovemo, niste gotovo sigurno čuli za njih, nadam se da hoćete uskoro, uglavnom njihov jedan stih kaže „Što si gori prema nekome, više ćete voleti“, a da su ovi stihovi istina potvrdio je nastup Brkova na Zimskoj idiliShamso je kasnije pre izvođenja pesme „Vrati se vrati“ napomenuo kako je to jedina pesma kojom se dodvoravaju ženskom rodu, a sve njihove pesme su upućene upravom lepšem polu. I onda žene bace kontru, tokom Gužve Ateista stoje pozadi i lepo po dolasku Brkova na binu hrle ka prvim redovima i iz svega glasa traže „Kurvo prokleta“. Ko je ovde normalan?

Elem, Brkovi su, iako veliki prijatelji oba prethodna benda, ipak trećina koja je odskakala sa lineupa prve Zimske idile. Došlo je do delimične smene mase, neki su (ne samo žene) celo veče čekali na Brkove, dok se druga struja lepo odvojila ka vratima jer jednostavno ne podržavaju muzičku fuziju koju su Zagrepčani stvorili. Od samog početka nastupa delovalo je kao da je promocija albuma „Pizda materina“ gotova i da do sledećeg izdanja Brkovi planiraju da sviraju ravnopravno sve pesme, tj. bez akcenta na novitete, a njih su se dotakli uz „Nevjernicu“„Skupe bombonjere“, naslovnu numeru sa albuma i obradu Baneta Bojanića „Samo pijan mogu“. Ostatak setliste činili su uglavnom hitovi, svi su ih pevali sa bendom i svima su falile neke pesme, a od toga bih izdvojio da se najviše puta čulo deranje „Balkan staaaar!!!!“.

brkovi-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic

Brkovi na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Ako je Gužva žrtvovala spike između pesama da bi odsvirali ceo repertoar, Brkovi, tj. Shamso, definitivno nisu i samim tim priredili su kompletan show. Bile su tu najpre karaoke, kada su birali osobu iz publike da peva „Ornelu“ na matricu. Prvo su izabrali lika koji je bio demoliran od alkohola, no da je pijaniji od njih i da ne može da drži mikrofon shvatili su tek kada se on popeo na binu, pa su ga brže bolje vratili i tražili sledećeg kandidata. Drugi pokušaj je bio za nijansu uspešniji, ali je momka koji se našao na bini pošteno udarila trema pa ni od njega nismo mnogo šta čuli, no publika je otpevala kompletnu pesmu čime su karaoke bile gotove i proglašene uspešnim.

Ono što je definitivno obeležilo ovaj nastup, tj. izdvojilo ga naspram ostalih nastupa Brkova, bar onih koje sam ja ispratio, je činjenica da je Shamso krenuo da diže novu revoluciju u Srbiji. Više puta pominjući kako je i on upoznat sa političkom situacijom ovde, pošto ima familiju, i pominjanjem stranaka i političara (u jedinini, onog jednog koji je najčešće u svim medijima) izazvao je gnev publike, upućen upravo vlasti (ne Brkovima, naravno), tako da je ceo Quarter grmeo „VUČIĆU PEDERU, VUČIĆU PEDERU!“ Najpre kad god bi se Shamso dotakao te teme (što je bilo često), kasnije i kada god bi bila tišina (što je bilo retko). Eto, čovek treba da posmatra iz Zagreba šta se ovde dešava i da onda pređe 400 kilometara da dođe da nas ujedini i da nam otvori oči. Ponavljam – ko je ovde normalan?

brkovi-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic

Brkovi na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Sam koncert, tj. ona polovina kada su svirane pesme bio je u istom maniru sve vreme i svi su učestvovali, pa se na setlistu ne bih osvrtao. No, nakon bisa nekome nije bilo dovoljno, hteo je još da svira, pa smo imali priliku da čujemo Shamsin solo nastup, gitara bez distorzije i vokal, a izveo nam je svoje obrade Partibrejkersa Hladnog piva. Tražila je publika i njegovu pesmu „Novi Sade“, koju on neće da svira, kaže da je Balaševićeva, ali su tonci lepo njemu u inat upravo tu numeru pustili kada je on konačno sišao sa bine, što je bio i definitivni kraj ovogodišnje Zimske idile.

Ovo je bilo prvo izdanje zimskog klupskog festivala Zimska idila i iskreno se nadam da neće ovde stati. Iako nigde nije specificirana žanrovska određenost, ovo bi mogao biti prvi novosadski festival koji pokriva bendove isključivo sa regionalne punk scene, stim što mislim da bi u budućnosti trebalo ubaciti i neke neafirmisane bendove u usponu, koji još nemaju pažnju koju zaslužuju. No, ovo je bilo pilot izdanje i verujem da će na svakom sledećem festivalska atmosfera biti izraženija, a nastupi na istom nivou kao i ovog puta, pošto teško da može bolje.

Piše Feđa Popov

brkovi-live-zimska-idila-2015-photo-aleksandra-dragicevic

Brkovi na festivalu Zimska Idila u Novom Sadu 2015. godine, photo Aleksandra Dragičević

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.