IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Zbogom Brus Li u Novom Sadu – Hitovi i karaoke u domaćinskoj atmosferi

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin
Written by Hardwired Crew

Sa bendom ZBOGOM BRUS LI sam se susreo znatno znatno pre nego sa ostalim bendovima koje danas slušam, jedino Blink 182 može tu negde da parira. Igrom slučaju davnih dana dobio sam kasetu „Hogli vogli rok“ koja mi se vrtela u vokmenu sto godina, da bih tek mnogo godina kasnije saznao da su oni zapravo iz Novog Sada i da i dalje (tada nisam znao da je to ‘i dalje’ zapravo ‘ponovo’) sviraju. Elem, od tada sam ZBLgledao zaista mnogo puta, ali uvek u sklopu nekih festivala, grupnih nastupa i slično, tako da je samostalni novosadski koncert zakazan za 20. decembar u pivnici Kod crnog bika bio odlična prilika da prvi put čujem ceo set novosadskih ‘punkburaša’.

madersi-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin-1

Madersi live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Kako u 21h, kada je početak bio zakazan, u Crnom biku nije bilo ni žive duže odlučili smo da vreme ubijemo u obližnjem kafiću, no po našem povratku predgrupa je već počela svoj nastup. Radi se o grupi MADRESI iz Zrenjanina koji su ovaj nastup iskoristili i za promociju svog prvenca „Odvedi me odavde“, objavljenog ove godine, pa smo imali priliku da čujemo „Ona ne voli KUD Idijote“„Lepak“„Psihoterapiju“, naslovnu numeru i druge.

Bend je zaista dobro uvežban, rekao bih da bolje zvuče uživo nego studijski, i sviraju punk sa jakim uticajem čistog rock ‘n’ roll-a, ali novosadska publika je po običaju ‘iskulirala’ bend čije pesme ne znaju. Iako su se momci na bini trudili da ostvare komunikaciju sa publikom ceo nastup, to uspevaju tek na poslednje dve pesme kada su prisutni pokazali neko interesovanje za obrade bendova Green Day Ramones.

madersi-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Madersi live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Nakon nešto manje od pola sata pauze spremni za početak nastupa bili su i momci iz benda Zbogom Brus Li. Bar instrumentalisti benda pošto su oni sami započeli nastup poznatom melodijom pesme „Ukleti salaš“, a Slavko im se ubrzo pridružio, ovog puta kostimiran u kombinaciju glam rock-era iz osamdesetih i gusara, bar je meni tako delovalo. Usledila je „Živeti bogato“ i već tada se publika nagomilala ispred bine, ostavljajući ostatak Bika praznim i žurka je počela, a nastavila se uz „Krmenu“„Posprdni marš“ i „Suludi ples“.

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Zbogom Brus Li live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

ZBL-ovci zatim prelaze na starije pesme, tj. one sa prvenca iz 1995. godine, a taj set je otvoren gostovanjem, najavljenim ranije tog dana. Direktno iz Osijeka stigao je Mrak iz Grupe tvog života, a on je odmenio Slavka na legendarnoj „Vatra ljubavi“, da bi zatim usledile „Kremašica“„Tri bluza“, pa pauza za toalet. U toj pauzi odrađen je karaoke deo, koji je neretko deo nastupa ovih Novosađana, najpre se na binu vratio Mrak i otpevao „Nikad nemoj plakati zbog ljubavi“, ali veći deo pesme je i publika pevala iz sveg glasa. Upravo to priključivanje je publiku zagrejalo do kraja, tako da je nakon toga atmosfera postala još bolja.

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Zbogom Brus Li live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Kako je pauza za toalet trajala i nakon ove pesme karaoke se nastavljaju, a na Slavkovo insistiranje neko iz publike preuzima mikrofon da bi otpevao nešto od Grupe tvog života, a tada se čula „Morski jež“. Na ovom koncertu čuli smo i premijerno izvođenje pesama koje je bend ZBL nedavno snimio za kompilaciju pesama o FK „Vojvodina“. Kao što su i najavili melodije nisu njihovo delo, ali su ih oni svakako prearanžirali u vesele i himnične pesme, tako da verujem da će „Pevaće svi“ „Samo ti“ brzo postati novi hitovi na tribinama stadiona Karađorđe.

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Zbogom Brus Li live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Iako bih rekao da se cela setlista benda sastojala iz publici dobro poznatih pesama, sem ove dve nove, najveći hitovi ostavljeni su za kraj. U tih završnih pola sata deo publike naguran ispred bine nije stajao, svi su non stop igrali, a i šutke su bile česte dok je bend svirao „Kokainku“„Bužija fajtera“, zatim jedinu na engleskom „Što bi rek’o Dule (Deriznoprfiktgrl)“. U tim trenucima pomenuli su i Dullesa koji je napisao ovu pesmu (što i samo ime kaže) sa svojim projektom Out of Control još devedesetih i koji je nešto ranije bio prisutan na koncertu.

Usledile su „… i baš je mokro napolju“ i „Vaterpolo“ kada je Slavko, tradicionalno, stihove „Košarka fudbal, stalna je moda…“ prepustio dobrovoljcima iz publike, a koncert je priveden kraju uz „Život je lep“ i „Ladi ladi lom“. Poslednja pesma na zvaničnom delu repertoara bila je „Zaseda za Zvonka Bogdana“, horski podržana od strane publike.

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Zbogom Brus Li live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Nakon zvaničnog dela na bini se najpre pridružio jedan momak uz koje je usledio još jedan set karaoka, a zatim je najavio koncert koji će se održati u Novom Sadu u prvoj polovini sledeće godine, mada nisam razumeo o kakvom koncertu je reč i ko će nastupati. Uz ponovljenu „Nikad nemoj plakati zbog ljubavi“ i nekoliko improvizacija Zbogom Brus Li svoj nastup definitivno završavaju oko 1 sat posle ponoći.

zbogom-brus-li-kod-crnog-bika-live-2014-photo-jelena-acin

Zbogom Brus Li live u Novom Sadu | photo Jelena Aćin

Tako je prošao dugoočekivani novosadski koncert benda Zbogom Brus Li koji su upotpunili najveći fanovi benda. Ovde je zaista bila reč samo o najvećim fanovima, a verujem da je razlog tome činjenica da se u Novom Sadu u isto vreme održavalo još nekoliko koncerata namenjenih istoj masi, što je rasteretilo publika na svim frontovima. Ipak to što Bik nije bio pun prisutni su vrlo brzo nadoknadili i pomogli su bendu u pravljenju domaćinske atmosfere u kojoj su, verujem, svi uživali.

Piše Feđa Popov, fotografije Jelena Aćin

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.