IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Zbogom Brus Li u Katoličkoj porti – Novogodišnja punk pijaca

zbogom-brus-li-novogodisnja-pijaca-2014-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Novogodišnja pijaca „U susret praznicima“ je manifestacija koja se po drugi put održava u Novom Sadu, sa idejom da postane tradicionalna. Po uzoru na slične manifestacije po evropskim gradovima, u Katočkoj porti postavljeni su drveni štandovi na kojima su bili izloženi razni ukrasi i ostali praznični rekviziti, ali i neki od tipičnih vojvođanskih proizvoda poput vina ili suhomesnatih proizvoda. Naravno, slatikši i kuvano vino, kuvana rakija i čajevi i ostali topli napici bili su nezaobilazni.

Kako bi svojim posetiocima ponudili što više razloga da dođu, organizatori su se postarali da obezbede i „prigodan kulturno-zabavni program“. Čuvena kovanica uglavnom podrazumeva svima prihvatljive programe, prilagođene najširoj mogućoj populaciji, pa smo tako bili u mogućnosti da pogledamo nastupe dečijih horova, tamburaških bandi, jazz kvarteta, klupskih bendova ili izvođača kao što su Ana PerišićDejan Cukić ili Apsolutno Romantično. Ono što je razlikovalo ovu godinu od prethodne, jeste nešto drugačiji pristup organizatora, pa je tako i underground zvuk pronašao svoje mesto. To nam se pokazalo više nego zanimljivo, pa smo tako ispratili prvo nastup benda Drum ‘n’ Zez, a dva dana kasnije i koncert bendova ZBOGOM BRUS LI i MAMURLOOK.

novogodisnja-pijaca-2014-photo-tamara-samardzic

Novogodišnja pijaca 2014. godine u Novom Sadu, photo Tamara Samardžić

Za razliku od subotnjeg koncerta, ponedeljak je doneo mnogo nižu temperaturu, koja je dostizala i dvocifren minus, pa je u vreme našeg dolaska Porta bila gotovo prazna. Slučajno prolaznici su odavno napustili lokaciju, dok su polako pristizali oni koji tu namenski, zbog koncerata. Kao najveće žrtve ispaštali su Mamurlook kojima je ovo bio povratnilki koncert nakon godinu dana pauze.

Svoj nastup, ovi ska pankeri započeli su pred osobljem, nekoliko entuzijasta i lokalnim Sneškom Belićem, ali im to nije previše smetalo. Prvih nekoliko pesama proteklo je ipak u znaku privikavanja na temperaturu i klizavu binu, da bi kasnije bend „ušao u štos“, a kako je u međuvremenu i publika počela da pristiže, sve je krenulo svojim putem. Velika pauza je sigurno ostavila traga na bendu, a ne treba zanemariti ni ledene prste, tek bend nije zvučao savršeno, ali ipak dovoljno dobro da svi budu zadovoljni. U svojim četrdesetak minuta „protrčali“ su kroz pesme poput „Jamajka“„GSP“„Mononukleoza“, da bi svoj set završili sa „Leba i masti“ „Fenomenom“. Da se bend dobro zabavlja bilo je vidljivo i kroz njihove opaske sa bine, kao i kroz konverzacije sa publikom.

mamurlook-novogodisnja-pijaca-2014-photo-tamara-samardzic

Mamurlook na Novogodišnjoj pijaci 2014. godine u Novom Sadu, photo Tamara Samardžić

Nakon sceniskih rekovalescenata red je došao i na hedlajnere dana – Zbogom Brus Li. Do početka njihovog nastupa Porta se već solidno popunila, a bilo je evidentno da je većina okupljenih bila tu svesno i ciljano, tako da je zabava mogla da počne. Uprkos užasno klizavoj bini i jezivoj hladnoći od koje se lede prsti, pankburaši kreću žestoko sa ciljem da zagreju, kako sebe, tako i publiku.

Od „Živeti bogato“, preko „Krmene“ gde im se pridružio i Bobo Knežević„Posprdnog marša“„Suludog plesa“ do „Vatre ljubavi“, bend je već uspeo da raspleše publiku, a „Nikad nemoj plakati zbog ljubavi“ donosi i prvu šutku, tokom koje je i potpisnik ovih redova osetio tvordoću leda na svojim leđima. Bend je bio odlično raspoložen, Slavko i Smuk su konstantno dobacivali, kako publici, tako i ostalim članovima benda, a čuli smo i razne novosadske urbane legende čija istinitost se ne dovodi u pitanje.

Nastavak je doneo dve nove pesme posvećene FK Vojvodina, uz proverene favorite poput „Kokainke“„Čudnih kiša“„Život je lep“ ili „Ladi, Ladi Lom“Zbogom Brus Li su pokazali da su odličan koncertni bend, i da vrlo lako mogu da zabave publiku, čak iako nisu njihovi fanovi i to im je svakako dodatni kvalitet, bar kad su ovakvi događaji u pitanju. Prema izveštajima očevidaca, za sam kraj ostavljene su „8 Samuraja“ i „Zaseda za Zvonka Bogdana“, ali na žalost kraj koncerta zbog promrzlina nismo uspeli da dočekamo. Ipak ćemo sačekati neku topliju priliku.

zbogom-brus-li-novogodisnja-pijaca-2014-photo-tamara-samardzic

Zbogom Brus Li na Novogodišnjoj pijaci 2014. godine u Novom Sadu, photo Tamara Samardžić

Novogodišnja pijaca je odličan događaj za Novi Sad, koji uz pravilno vođstvo, dovoljno ambicije i ozbiljnosti može postati lepa tradicija i još jedan od turističkih potencijala „grada sa najviše festivala“. Ono što raduje, jeste spremnost organizatora da obrate pažnju i na alternativne tokove što svakako može da bude samo pozitivno. Ostaje nam da sačekamo naredna izdanja i vidimo u kom pravcu će se ova priča razvijati.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.