SPECIJAL

Zavirili smo na snimanje spota sastava BLANKFILE

Nakon prve ture koncertnih promocija novog EP-a, “We Are”, beogradski hardcore bend BLANKFILE se bacio na snimanje spota za jednu od pesama sa pomenutog izdanja. Da li će (i dalje) biti preveliko iznenađenje ako otkrijemo da prva ekranizacije “We Are” priče upravo ide za epizodu “No Harm’s Done” ili da uprostimo – koliko dobro poznajete ovaj bend?

Kao i mnogo puta do sad, BLANKFILE je, odlukom da među četiri favorita najnovijeg ostvarenja stavi jednu ovakvu pesmu, još jednom pomerio svoje, ali i sa jasnom željom da ovaj put ozbiljno prodrma i pomeri i granice percepcije ljudi koji prate ovu muziku, te hardcore uopšte. Neko će reći – „ovi momci nikako da se uklope“, a momci ovom pesmom nas teraju ništa drugo da zaključimo do toga – da to i ne žele. A da će još jedno testiranje limita biti inajveći izazov sa kojim su se suočili do sada doprinela je odluka, ne da za ovu pesmu snime spot, već kakav spot.

Scena sa snimanja spota benda Blankfile, photo Danijela Radojković

A kakav spot to ova ekipa priprema? Dobili smo informaciju da sigurno neće biti svirački. Ok, njihov fazon. Onda smo čuli da se planira više, divljih i napuštenih, lokacija, te u nekim nenormalnim terminima,načuli neke grube ideje – dovoljno da nismo mogli da ostanemo strpljeni čekajući premijeru, već foto-aparat u ruke i pravac set!

blankfile-snimanje-spota-photo-danijela-radojkovic

Scena sa snimanja spota benda Blankfile, photo Danijela Radojković

I nismo se pokajali. Nekoliko sati na setu, probijanje baštenskim makazama, motikama i grabuljama do lokacije, ništa nije ostavilo toliki utisak koliko ono što je Blankfile pripremio za ovaj spot. Inspirasani pričom o utopijskoj ljubavi koja nam je potrebna, a ujedno nas i uništava, momci su iznedrili jednu svojstvenu minijaturu. Miks statičnih, a teških kadrova, napunjenih simbolima i umetnošću pokreta, bez ijedne klasične mi-smo-hardkor-bend scene možda neće sve iznenaditi, ali glavni činilac ovog spota svakako hoće.

Ne smemo sad odati sve do kraja, ali možemo reći da je Blankfile iznedrio svojevrsan umetničk izraz, koji nije mogao bolje da ispriča ovu pesmu. A, definitivno, spot kakav se ne viđa na marginama kulture u kojoj obitava hardcore.

blankfile-snimanje-spota-photo-danijela-radojkovic

Scena sa snimanja spota benda Blankfile, photo Danijela Radojković

Da ne bude da samo mi pričamo, pitali smo i bend šta ima da kaže o ovome – „Imali smo potrebu da uradimo nešto novo i napisali smo „No Harm’s Done“. Osetili smo jako muzičko zasićenje šablonima i rutinama koje čine muziku kojom se bavimo. Ova pesma je od lirike, pa do izvedbe bila poprilično nepoznat teren za nas, a opet, kad smo napravili prvi korak, sve ostale smo prešli najlakše od svih do sad. Izgleda da nam je toliko trebalo nešto novo. Ideja za spot prati logičan sled događaja ovog izleta u nepoznato. Plovimo na najčudnijem talasu kreativnosti i ne vraća nam se kući.“

Nadajmo se da će montaža proći podjedanko uspešno i kreativno, pa da negde do kraja juna, kako momc najavljuju, svi zajedno pogledamo koliko se dobro dan po jutru poznaje. Jer nama, ovo “jutro” izgleda sjajno i inspirišuće.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.