IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Zatvaranje bašte KST-a – Psihoterapeutski trening

kkn-kst-zatvaranje-baste-2013-photo-nemanja-djordjevic
Written by Hardwired Crew

Lepa koncertna tradicija koju Klub Studenata Tehnike godinama neguje unutar zidova svoje bašte sinoć je ispraćena zanimljivom žanrovskom kombinacijom domaće scene, kvalitetnom izvođačkom vožnjom i nesumnjivo dobrim raspoloženjem svih zatečenih. Nakon rasplamsanog otvaranja bašte, KST je ovogodišnju live sezonu zatvorio ništa manje ubedljivim nastupima, a svakako zavidnom razmenom energije.

Dok7 na zatvaranju bašte KST-a 2013. godine, photo Marko Ristić

Duhovite Nišlije DOK 7 imale su zadatak da otvore veče i svojim nastupom zagreju atmosferu bašte koja je u samom startu obećavala. Ovi mladi entuzijasti su predstavili svoje viđenje punk rock zvuka koje je neočekivano veliki deo publike energično prihvatio. Solidno usvirani, uz povremene izlete u hardcore pravcu, Dok 7 su svojim melodičnim punk rock ritmovima emitovali jedan razdragano pozitivan vajb u sada već zastrašujuće ispunjenu baštu, pojačanu iščekivanjem sledećih nastupa.

357-kst-zatvaranje-baste-2013-photo-marko-ristic

357 na zatvaranju bašte KST-a 2013. godine, photo Marko Ristić

Zemunski 357 nakon svega nekoliko minuta okupirali su scenu i uz „Devojku iz grada“ otpočeli svoj eksplozivni dijalog sa publikom. Čini se da je atmosfera iz pesme u pesmu doživljavala svoje transformacije u okvirima žestoke manipulativne svirke i hipnotišućeg razbijanja. Vešto vođena dinamikom nastupa, publika je manijakalno pozdravljala svaki potez benda, a stvar je postala ozbiljna u trenutku kada je pokorno čučnula po naredbi nadređenih na bini i visokim skokom ispratila uvodnu notu prepoznatljive „Jedna je Srbija“. Patriotizam u crossover interpretaciji i neobuzdanu publiku. Magično. Nizale su se „Dan Svetog Ilije“„Znaš li ko te ljubi silno“„Sprem’te se sprem’te“, a bašta je podrhtavala u nesebičnom pevanju i đuskanju prisutnih uz sve što im je servirano. Sat vremena ovog furioznog nastupa žustro je proletelo, a burnim ispraćanjem benda atmosfera se dodatno zagrevala za naredni psihoterapeutski trening.

bjesovi-kst-zatvaranje-baste-2013-photo-nemanja-djordjevic

Bjesovi na zatvaranju bašte KST-a 2013. godine, photo Nemanja Đorđević

Ne delujući nimalo istrošeno publika je zanosno pozdravila „Aikido“ i prepustila se moćnoj interpretaciji gornjemilanovačkih veterana. Na svom prepoznatljivom terenu, BJESOVI su sinoć obeležili deceniju od nezaboravnog majskog nastupa u istoj ovoj bašti. Brutalna izvođačka snaga emitovana sa scene vozila je po umovima prisutnih dovodeći do stanja transa. „Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajne što se neće doznati“ i nagoveštaj zastrašujuće uzvišene atmosfere u publici. Gotovo opipljiva komunikacija je kulminirala tokom uvodnih nota „Kiše“. Iako je kiša zaobišla nastup Bjesova, to nije umanjilo jedan ludački optimističan doživljaj koji je ispunio baštu. Usledio je razarački opus destruktivnih „Vraćam se dole“, „Dar“, „Bolje ti“, „Vreme je“,presečen hipnotišuće bolnim „Avionima“. Pored pesme koja je otvorila nastup, Bjesovi su odsvirali još jednu stvar koja će se naći na njihovom novitetu, zaslepljujuću „Svetla svetlosti“„Ispuni oči suzama“ iz ove perspektive deluje kao promišljena poruka u daljem građenju repertoara. Dakle, surovo realan „Besan pas“ i autoritativna završnica prodornim „Imenom“. Još jedno dramatično poglavlje Bjesova okočano je i više nego ubedljivo.

bjesovi-kst-zatvaranje-baste-2013-photo-nemanja-djordjevic

Bjesovi na zatvaranju bašte KST-a 2013. godine, photo Nemanja Đorđević

Psihološku i emotivnu zatalasanost beogradske publike dokrajčila je lepota melanholične izvedbe sastava KANDA KODŽA I NEBOJŠA. Brojne ruke u opijajućem vazduhu dočekale su pulsirajuću uvertiru „Štastopojo“.Baratajući sa refrenom pesme „Vreme je“ svojih prethodnika na bini, Oliver je u svom maniru dodao da je došlo „vreme odluke“ i tako otvorio očekivanu „Šafl“. Usledilo je kolektivno „padanje u svest“ da bi talasanje publike doživelo svoj vrhunac uz simboličnu „Danas nebo silazi u grad“ i beskrajno poletnu „S.A.T.“ Bend je nagovestio i zvuk svežeg materijala koji je, uz neprekidno opšte uživanje, iznenađujuće dobro primljen. Psihodelični „Prekidi stvarnosti“ dodatno su produbili uveliko postojeći, celovečernji delirijum (l. delirium, med. ludilo, bunilo, buncanje usled bolesnih duhovnih predstava, koje dolaze kao posledica izvesne prenadraženosti mozga i moždane opne; deliracija. Izvor: „Leksikon stranih reči i izraza“, Milan Vujaklija). Melodični zanos nastavilo je diskografsko poigravanje primercima „Divni dani“, „Najsveltiji dan“„Deveti život“ koji su lagano sproveli strastveno raspoloženje do same završnice.

Krunisana iznenađujućim odzivom publike, scenska moć predstavljenih sastava zaokružila je ovogodišnje druženje u bašti KST-a. Obostrani entuzijazam, nemilosrdna poetika uz melodično žvrljanje po svesti prisutnih, i što je najbitnije – na visini zadatka.

Piše Nevena Balalić, fotografije Marko Ristić Nemanja Đorđević
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.