SPECIJAL

Zanimljive priče o pesmama (prvi deo)

Written by Marko Ristić

Sigurno ste se nekada zapitali da li ste numeru svog omiljenog izvođača razumeli na pravi način. Moramo vam priznati, i mi smo. Zato smo se dali u malo istraživanje i došli do odgovora o značenju nekih pesama i do toga kako su neke od njih nastale. Ova priča dolazi u delovima, pa stoga uživajte zajedno sa nama u ovim zanimljivostima.

DEFTONES – „STREET CARP“
SA ALBUMA „WHITE PONY“ (2000)

Chino Moreno je ukratko objasnio: „Uvek se pomalo razočaram kako niko nije shvatio skrivenu porkuku koja se nalazi u numeri „Street Carp“ sa albuma „White Pony“. Sam stih u numeri kaže „Here’s my new address…“ i kada ga poslednji put ponovim kažem „6150 I confess“. To je broj mog Gmail account-a i tokom svih ovih godina me niko nije kontaktirao“. Sigurno vam nije palo na pamet da istražite brojeve, zar ne?

FOO FIGHTERS – „LIVE-IN SKIN“
SA ALBUMA „THERE IS NOTHING LEFT TO LOSE“ (1999)

Bend FOO FIGHTERS je bio u stadijumu miksanja albuma „There Is Nothing Left To Lose“ kada je Dave Grohldobio ideju za numeru „Live-In Skin“. Pesma je snimljena za dan i po i dodata je na treće studijsko izdanje ovog sastava.

FAITH NO MORE – „JIZZLOBBER“
SA ALBUMA „ANGEL DUST“ (1992)

Numera sa albuma „Angel Dust“ iz 1992. godine koja nosi naziv „Jizzlobber“ govori o strahu frontmena ovog benda od odlaska u zatvor. Mike Patton je u to vreme verovao da postoji mogućnost da se tako nešto desi i da će morati da odleži vrlo dugačku kaznu.

ALICE COOPER – „I’M EIGHTEEN“
SA ALBUMA „LOVE IT TO DEATH“ (1971)

Legendarni Alice Cooper je numeru „I’m Eighteen“ posvetio najfrustrirajućim godinama koje jedan Amerikanac može da proživi. Sa 18 godina u Americi ne možete da dobijete vozačku dozvolu, ne možete da glasate, a ne možete ni da idete u vojsku. Zanimljivo je da je Alice Cooper ovu pesmu napisao kada je imao 23 godine.

METALLICA – „BATTERY“
SA ALBUMA „MASTER OF PUPPETS“ (1983)

I pre nego što su se 1983. godine preselili u Los Anđeles, METALLICA su već bili zvezde u San Francisku. Lokalni metalci koji su dolazili na njihove svirke u ranijem periodu pre nego što je došao uspeh, najviše su ih viđali u klubu Old Waldorf koji se nalazi na adresi 444 Battery Street. Numera koja otvara album „Master Of Puppets“ je posvećena upravo tom klubu.