SPECIJAL

Zanimljive priče o pesmama (drugi deo)

Written by Marko Ristić

Sigurno ste se nekada zapitali da li ste numeru svog omiljenog izvođača razumeli na pravi način. Moramo vam priznati, i mi smo. Zato smo se dali u malo istraživanje i došli do odgovora o značenju nekih pesama i do toga kako su neke od njih nastale. Ova priča dolazi u delovima, pa stoga uživajte zajedno sa nama u ovim zanimljivostima.

AEROSMITH – „Dude (Looks Like A Lady)“
sa albuma „Permanent Vacation“

Inspiraciju da napiše pesmu „Dude (Looks Like A Lady)“ frontmen sastava Steven Tyler dobio je kada je jednom prilikom u izlasku sa ostalim članovima benda spazio plavokosu, natapiranu devojku na drugom kraju šanka. Međutim kada se okrenula, Tyler je shvatio da to uopšte nije bila devojka već Vince Neil, pevač benda Mötley Crüe. Inače, u strahu da će uvrediti gej zajednicu, Tyler je promenio tekst i ime pesme u „Cruisin’ for the Ladies“. Međutim, producent Desmond Child koga je bend unajmio kao pomoćnog kompozitora ubedio je Tyler-a da vrati originalnu ideju pesme, ističući da se nije našao uvređenim kako je i sam homoseksualac.

IRON MAIDEN- „Wasted Years“
sa albuma „Somewhere In Time“

„Wasted Years“ je postao jedan od najvećih hitova sastava IRON MAIDEN i svakako je jedna od najsvetlijih tačaka na albumu „Somewhere In Time“ koji je skoro proslavio trideseti rođendan. Međutim, kompozitor pesme Adrian Smith otkrio je da je bend mogao ostati uskraćen za ovaj hit. Naime, Smith se plašio da je pesma previše komercijalna za bend Iron Maiden i nije planirao da je predstavi ostalim članovima. Jednom prilikom kada su Steve Harris i Smith preslušavali njegove ideje gitarista je slučajno pustio rif te pesme. Iako se Smithplašio da mu se ideja neće svideti, Harris je insistirao da se pesma nađe na albumu.

HELLOWEEN- „Keeper Of The Seven Keys“
sa albuma „Keeper Of The Seven Keys, part II“


Ogrnuta grimiznim plaštom sa beskrajem svemira umesto lica, figura poznata kao Keeper koja krasi omot kultnog prvog dela albuma „Keeper of the Seven Keys“ oduvek je bila misterija fanovima. Međutim ispod plašta se krije svima poznat lik koji je služio kao inspiracija za naslovnu pesmu i celokupan koncept albuma: Isus Hrist. Gitarista i kompozitor pesme Michael Weikath objašnjava: „Tema albuma vezana je za sedam smrtnih grehova i Isusa Hrista. Kada smo postali malo poznatiji na sceni je bio još jedan bend Stryper koji je imao običaj da baca Biblije u publiku. Iako smo delili ista verska načela, nismo želeli da budemo toliko očigledni. Ali odatle potiče koncept tog albuma. Tema je Hristova poruka.“

AVENGED SEVENFOLD- „Fiction“
sa albuma „Nightmare“


„Fiction“ je poslednja pesma koju je pokojni bubnjar benda The Rev napisao samo tri dana pre nego što je pronađen mrtav, 28. decembra 2009. godine. Rev je sam snimio demo ove pesme koja je sadržala samo klavir, bubanj i njegov vokal (iskorišćen i na albumskoj verziji) i zloslutno nazvao taj demo „Death“ (smrt). „Napisao je tekst o tome kako treba da nađemo svoj put kada njega više ne bude bilo“, priseća se M. Shadows. „Prosto kao da je znao da neće još dugo biti sa nama.“

TWISTED SISTER – „Burn In Hell“
sa albuma „Stay Hungry“


Jedna od najpopularnijih pesama sa slavnog albuma „Stay Hungry“„Burn In Hell“ je napisana iz perspektive đavola koji upozorava slušaoca da će mu se pridružiti i goreti u paklu ako ne bude promenio način života. Bizarni preokret se dogodio kada se studio Record Plan u Nju Jorku zapalio dok je bend snimao upravo ovu pesmu, te su bili prinuđeni da završe rad na albumu u Los Anđelesu.