IZVEŠTAJI SA KONCERATA

ZAA u CK13 – Neosporiv kvalitet

zaa-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic
Written by Nenad Pekez

Već je postalo tradicionalno da kruševački ska/punk/reggae sastav ZAA poseti Novi Sad barem jednom godišnje. Za razliku od prošle godine kada su nastupili u većem koncertnom prostoru, klubu Quarter, ovog puta su odlučili, verovatno vođeni slabom posetom prošlogodišnje svirke, da se ipak vrate korak unazad i nastupe u “staroj dobroj kući”, omladinskom centru CK13. Takva odluka jeste pomogla da se prostor malo više ispuni, ali ispada da se situacija po pitanju njihove publike u Novom Sadu razvija obrnuto proporcionalno od rasta kvaliteta i muzike samog benda.

zaa-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

ZAA uživo u novosadskom klubu CK13 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Bend ZAA je jedan od najboljih primera kako je u našoj državi i regionu teško doći do nekog priznanja od ljudi, kako je teško dopreti do šireg auditorijuma, pa čak i u slučaju kada sve predispozicije postoje da tako nešto ne bude nikakav problem. Konzistentan rad, neprestane svirke, ogromna energičnost i što je najbitnije, snažna melodična muzika koja može odgovarati bilo kakvoj vrsti muzičkih sladokusaca, sve to ovaj kolektiv sadrži u sebi, ali to i dalje nije dovoljno. Barem ne još uvek. Znam da samom bendu to neće predstavljati problem da i dalje svira sa izuzetno puno elana i pruža fantastične svirke, što su sinoć i pokazali, ali mora se priznati da ipak nakon dužeg vremena rada, koliko ZAA već postoji, i nastupanja u jednom gradu iz godine u godine jeste malo poražavajuće kada ne samo da ne postoji rast publike, već se on smanjuje (svojevremeno su bez ikakvih problema uspevali nekoliko puta da napune Rusinski dom, jedan od tadašnjih prostora za svirke).

zaa-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

ZAA uživo u novosadskom klubu CK13 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Naravno, oni koji su sinoć ipak odlučili da svrate do CK13, proveli su se i te kako. Lično sam slušao ZAA mnogo puta i svaki naredni put mislio kako neće uspeti da naprave tako dobru atmosferu kao prethodnog puta, ali uvek su uspeli da me razuvere. Ovog puta bio je tu novi, malo promenjen sastav (bez Tamare Ristić za mikrofonom), ista količina, za nijansu malo drugačije, energije, nove pesme koje će se pojaviti na trećem albumu i svakako izuzetno puno plesa u publici! Već nakon uvodnih numera “Rain” i “Sun” koje su poslužile za zagrevanje, usledila je serija bržih stvari (“Summer rain”“Try”“Good things”“No war”“What about”) koje su momentalno prouzrokovale razigranu erupciju oduševljenja među prisutnima. Činilo mi se da su uneli vrstu agresivnijeg i sirovijeg zvuka za razliku od ranije, kojeg su najviše demonstrirali kroz te brže ska-punk stvari. Čak i nekolicina reggae stvari i deonica koje su najčešće služile za odmor od plesa zvučale su isto tako čvrsto i oštro.

zaa-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

ZAA uživo u novosadskom klubu CK13 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Upravo su te naizmenične smene serija bržih numera i po koje mirnije karakterisale celu set – listu od oko 18 pesama, među kojima su bile kako numere sa prethodnih tako i one sa nadoilazećeg albuma, na osnovu kojih fanovi benda mogu veoma da se raduju tom trećem izdanju. Završivši na standardan način, pesmom “Fire”, instrumentalni deo benda se nakon par momenata vratio na binu, i na bisu lepo pokazao da kada bi se bavili instrumentalnom muzikom to sigurno ne bi bilo za potceniti, štaviše. Nakon pomenute instrumentalne kompozicije “Escape” iscrpljeni posetioci mogli su biti potpuno zadovoljnim onim što su imali prilike da čuju, vide i osete. Malobrojnost publike i dalje ostaje misterija za mene, iako sam dugo pokušavao da pronađem razloge za to, nisam uspeo. Na kraju krajeva, ono što je bitno jeste kvalitet, a u slučaju benda ZAA on je neosporiv.

zaa-live-novi-sad-2014-photo-tamara-samardzic

ZAA uživo u novosadskom klubu CK13 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.