IZVEŠTAJI SA KONCERATA

XAXAXA u CK13 – Melodično i prljavo uz puno pozitivne energije

xaxaxa-ck13-photo-tamara-samardzic
Written by Hardwired Crew

Nije teško steći utisak da makedonski bendovi vole Novi Sad. Bar sudeći po tome da su razni bendovi na svojim evropskim turnejama posetili samo Novi Sad, od gradova u Srbiji, pa i regionu. U skladu sa tim i Novosađani su imali prilike da u više navrata čuje razne makedonske bendove, čiji žanr uglavnom spada pod punk i post punk. Lično sam imao prilike da prisustvujem nastupima bendova Noviot Pochetok i Fonija i evidentno je da bendovi sa te scene gaje isti zvuk, a to su mi potvrdili i prijatelji koji su slušali još nekolicinu. Sledeći bend koji se odlučio da poseti Novi Sad je skopski XAXAXA, a po nekim pričama do mene je stiglo tvrđenje „Svi makedonski bendovi zvuče slično, ali Xaxaxa je najbolji“, pa u skladu sa tim odluka da se poseti nastup i ovih Skopljana nije teško pala.

get-off-my-property-ck13-photo-tamara-samardzic

Get Off My Property uživo u CK13, photo Tamara Samardžić

Iako je prvo bilo najavljeno da će binu u Omladinskom centru CK13 po treći put sa Xaxaxa deliti novosadski veterani Shoplifters, oni su dva dana pred koncert bili prinuđeni da otkažu svoj nastup, a kao zamena našli su se mladi pop punkeri GET OFF MY PROPERTY. Sa ovim bendom sam se susretao više puta, ali nijednom od kako se pevač Đuka posvetio isključivo prevanju, a ritam gitaru predao novom članu, Miki. Napredak koji sam očekivao da će biti postignut ovim potezom publika nije imala prilike da vidi, bar u tehničkom smislu, no izgleda da je Mika ipak doneo nešto novo u bend i da su sada žanrovski malo više raznoliki, a ne bend kojem sve pesme zvuče poput Blinka. Ideja novih ima, a ako planiraju da im publike ne čine isključivo drugari (koji ovog puta, za promenu, nisu bili u zavidnom broju), vreme je da se malo više skoncentrišu na to da zvuče kao bend, a ne kao grupa muzičara.

xaxaxa-ck13-photo-tamara-samardzic

XAXAXA uživo u CK13, photo Tamara Samardžić

Oko pola 11 na binu izlaze Xaxaxa. Neposredno pred početak njihovog nastupa došlo je do smene publike, tj. retko ko je ispratio oba benda, a CK je naglo postao sasvim fino popunjen za jedan radni dan. Xaxaxa su nedavno izdali svoj treći album „Sami maži i ženi“ i povod za turneju, na kojoj je Novi Sad prva stanica, svakako je promocija album. Moram priznati da me nekoliko preslušavanja tog albuma nije ubedilo u tvrdnju da su najbolji bend na makedonskoj sceni, no sa razlogom se o tome piše u rubrici ‘Recenzije’, dok smo sada u ‘Izveštajima’. Generalno mi dugo treba da zapamtim, tj. da uzmem da pročitam imena pesama i uglavnom pamtim po albumima, tako da se na setlistu neću previše osvrtati, ali da uđe u zapisnik da su otvorili nastup upravo naslovnom numerom sa novog albuma. Još pesma ili dve su im bile potrebne za zagrevanje, a onda je nastupila eksplozija. Potpuno naglo kreću da sviraju mnogo energičnije, a vidljiva je bila i pozitivna reakcija publike na to. Do kraja su ostali konstantni, na visokom nivou, a iako njihova muzika ima i elemenata punka svakako nije prikladna za masove šutke, kojih nije bilo, a nije bilo ni potrebe za njima. Energična, na momente prljava, svirka uz melodičnu pevanje je stvorilo prijatnu pozitivnu atmosferu, a i publika je isto odgovorila. To je bila sva komunikacija benda sa publikom, bez ikakvih govora pre, u toku i posle nastupa, a više od toga nije bilo ni potrebno. Uz veliki akcenat na poslednji album „Sami maži i ženi“ Xaxaxa su odsvirali svoj set i za 45 minuta završili nastup. Po meri.

Piše Feđa Popov, fotograf Tamara Samardžić

xaxaxa-ck13-photo-tamara-samardzic

XAXAXA uživo u CK13, photo Tamara Samardžić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.