IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Xanax i Beograd – Snaga domaće elektro muzike

xanax-beograd-skcnsfabrika-2013-plakat
Written by Nenad Pekez

Subotnje veče u novosadskom klubu SKCNS Fabrika, bilo je na neki način neformalni nastavak priče od prethodne noći kada se na istom mestu održao jednodnevni festival She Rocks! na kojem su nastupali bendovi sa ženskim članom postave, jer bendovi koji su sinoć nastupali takođe imaju jednog ženskog člana, a radi se o istoj osobi, naravno, o entuzijastičnoj pevačici Sani Garić, i bendovima BEOGRAD i XANAX, jednom elektro pioniru na ovim prostorima i jednom bendu koji je isplivao pod direktnim uticajima prvog.

xanax-beograd-skcnsfabrika-2013-plakat

Pred izuzetno malim brojem prisutnih, na osnovu kojeg se moglo odmah zaključiti da neće biti žurke u publici, Xanax je zavrteo svoju elektronsku “mašineriju”, i momentalno pokrenuo odličnu žurku, barem na sceni (naravno, potrudili su se da uključe i ostale). Moj prvi susret sa ovim bendom, kada su u pitaju živi nastupi, potpuno mi je promenio mentalnu sliku koju sam dobio prilikom slušanja studijskih snimaka. Melodični elektro zvuci razotkrivali su, naizmenično, mnogo prirodniju, življu zatim i siroviju energiju, a rasplamsani plesni pokreti, zanimljiva interakcija sa publikom i naravno sam glas pevačice Sane pridodao je celokupnom oduševljenju. Svetli Dan”“Reč Iz Filma”“Mašinerija” kao najveći hitovi, i mnoge ostale numere sa debi albuma, bile su izvedene, tako da niko nije ostao uskraćen za najbolje od onoga što bend može da ponudi. Iako mi je izuzetno drago što su kroz saradnju sa Dejanom Stanisavljevićem još više istakli egzotični elektro element svoje muzike, isto tako mi je žao što ne nastupaju više u prvobitnoj postavi sa gitarom i basom, kada je zvuk bio još žešći. Svakako, Xanax je bend koji će kroz naredni period privući sigurno mnogo veću pažnju, a njihov kvalitet će se tek razotkriti potpuno, tako da ih definitivno ne bi trebalo ispuštati iz pogleda.

Nakon kraće pauze, i zamene dva člana na sceni, Xanax se sasvim lako i brzo transformisao u sastav Beograd, koji je nakon duže pauze od tridesetak godina, ponovo započeo nastup pred novosadskom publikom. Na samom početku su se čuli zvuci “žileta, biča i pucnja”, tačnije, dobro prepoznatljiv ritam bas linije i pesma “Beg”, koja zatvara njihov legendarni album “Remek Depo”. Usledila je još jedna popularna numera – “Mrak”, a ubrzo i mnoge druge sa istog albuma: “Opasne Igre” , “Modni Kroj”“Ulice Su Noćas”. Odsvirane su i nove stvari, pesma “Percepcija” objavljena ranije ove godine i “Zrnca Prašine” koja će uskoro biti zvanično predstavljena. Očigledno je da je iskustvo benda preraslo u novi entuzijastični energetski naboj, što ukazuje da je povratak Beograda na domaću scenu bio prosto neophodan, ne samo radi doprinosa u elektronskoj muzici, već i mnogim drugim žanrovima, jer svojim melodijama i ritmovima su inspirisali i inspirišu ljude raznoraznih muzičkih afiniteta, a tekstovima uvek postavljaju nove zadatke za sopstveno preispitivanje i dublja životna razmišljanja.

Zato se nadam da neće opet biti potrebna dugačka pauza kao što je bila prethodna da Beograd opet nastupi u Novom Sadu, ali i da ćemo u nekom skorijem periodu moći da čujemo još nove muzike kako od njih, tako i od Xanax-a. Iako je sinoćna poseta koncerta nesumnjivo najkvalitetnijih domaćih elektro bendova bila pomalo obeshrabrujuća, njihova muzika će sigurno dopreti do pravih ljudi, samo uz malo strpljenja, tako da već za naredni nastup verujem da će postojati mnogo veći odziv.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.