IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Wolfram, Velar i Casillas u klubu The Quarter – Jesen najavljuju teški rifovi

Written by Hardwired Crew

Kako napraviti prelaz sa letnje sezone muzičkih dešavanja i polako ljude uvesti u klubove? I kada to uraditi? Po vremenu i toplom vazduhu napolju reklo bi se da možemo da posetimo još koji festival, ali ako ste ih ovog leta već posetili pregršt i videli i čuli na desetine bendova na otvorenom, odlična ideja bila bi lagano hvatanje doze „klaustrofobije“ i dima cigareta u nekom klubu. Pretposlednjeg dana ovog avgusta, koji je ceo već bio poprilično dobar uvod u jesen, mogli smo u novosadskom klubu The Quarter da čujemo zanimljivu kombinaciju težih rifova koju su izveli novosadski bendovi  CASILLASVELAR i WOLFRAM.

Iako je početak svirke, odnosno ulazak u klub bio najavljen za 22 sata, sve je debelo kasnilo, te su Casillas prve tonove svog nastupa pustili skoro sat i po vremena kasnije. Prvi put sam čuo ovaj bend, i kako nisam prethodno ništa znao o njima, faktor iznenađenja bio je pozitivan. U prvi plan upadaju fantastični rifovi koji su u nekim trenucima toliko duboki i snažni da vam se rebra tresu u grudima. Nastup im je prilično agresivan i ostavljaju utisak čvrstog stava koji se protivi svakoj vrsti autoriteta, dok tu agresivnost i ponajviše ispoljavaju vokali koji nekako i odskaču od ovakvih rifova. Oni su toliko grubi da povremeno paraju bubne opne i pevač ih izvlači iz najudaljenijih sfera ljudskog „životinjskog“ instinkta, što bendu i daje komponentu noise rock-a. Najavivši sledeći bend, još jednom su prešli svojom muzičkom snagom preko punog kluba i završili svoj nastup uz zaista glasno odobravanje publike.

casillas-live-the-quarter-2014-photo-tamara-samardzic

Casillas uživo u klubu Quarter 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Nešto posle ponoći na binu se penje trojac mladog i relativno novog novosadskog benda Velar. Ono što sledi je nešto najbolje što sam čuo ove godine kada su domaći bendovi u pitanju. Potpuno je neverovatno koliko su ovi momci napredovali za samo nekoliko meseci sviranja i činjenica da su prvu svirku imali u februaru ove godine podiže rečeno za još nekoliko lestvica više. Nekoliko puta za vreme njihovog nastupa pomislio sam kako je prijatno gledati i slušati kako se jednostavno igraju sa muzikom i svojim instrumentima stvaraju nešto toliko osvežavajuće i idejno toliko raznovrsno. Zvuk im je zaokružen, gitare kipe od varijacija beskrajnih ideja, bubnjevi su monstruozni i prosto vas šamaraju smenom ritmova, vokali su tačni, jasni i pevaču sve što ispali iz grla „polazi za glasnim žicama“, dok istovremeno daje sjajnu podlogu svemu bas gitarom. Ni oni sami ne mogu tačno da odrede šta sviraju, a ni vi dok ih slušate, i tu se mešaju teški sludge i stoner rifovi, ambijentalni delovi propraćeni naracijom, progressive, pa čak i post-rock elementi. Ne treba im žanr, ne treba im granica, ovo je bend koji je potpuno osveženje za našu alternativnu scenu i nadamo se da će svoje, nedavno objavljeno, debi EP izdanje upotpuniti kompletnim albumom, za koji ne sumnjam da će da zvuči ovako dobro kako zvuče uživo.

velar-live-the-quarter-2014-photo-tamara-samardzic

Velar uživo u klubu Quarter 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Posle njih, kada su mnogi već napustili klub što zbog umora što zbog napornog čekanja i kašnjenja celog koncerta, došao je red i na Wolfram, na čijim nastupima smo već imali priliku toliko puta da uživamo. Ne znam zbog čega, možda se mnogi neće složiti sa mnom, ali meni oni ove večeri nisu delovali kao onaj Wolfram koji sam slušao u potpunoj ekstazi pre samo nekoliko meseci. Sve je tu bilo i sada, njihove kompleksne numere koje svaki put unapređuju iskustvom i samom energijom koju dobijaju od publike, odličan zvuk u klubu, glasan doček i prilično dobru atmosferu građenu dotadašnjim delom koncerta, ali kao da ipak nije sve štimalo kako treba. Pokušaj iskoraka u nešto novo sa ženskim pratećim vokalom ostavio je blag i neuspeo utisak, jer se oni jednostavno nisu čuli i delovi u kojima su ubačeni kao da su bili prejaki i preglasni za njih. Još jedan potpuno nejasan i nedorečen potez bila je devojka koja je nezgrapno i napadno „plesala“ oko njih i sve je delovalo pretrpano uz polovično izvedenu aluziju na spot za pesmu „Babel“, koji su nedavno objavili.

wolfram-live-the-quarter-2014-photo-tamara-samardzic

Wolfram uživo u klubu Quarter 2014. godine, photo Tamara Samardžić

Muzički je, kao i uvek kod njih, sve bilo besprekorno i oni i dalje samouvereno i iskusno deluju dok sve svoje ideje iz studija prenose publici, ali, iako smo došli prvenstveno da ih slušamo, njihova slojevita, pronicljiva i višedimenzionalna muzika kao da ovog puta nije uspela da izvuče opšti utisak o ovom nastupu ka nekom pozitivnijem osećanju. Casillas su sasvim dobro i energično zagrejali publiku u klubu, koji je za vreme njihovog nastupa bio pun, dok su potpuno oduševljenje ove večeri bili Velar, sa već pomenutom neobičnom (za njih) završnicom Wolfram-a.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.