INTERVJUI

WOLFRAM – Hibridni ljiljani novosadske scene

Written by Hardwired Crew

Mnogo toga se u poslednje vreme dešava u ekipi novosadskog benda WOLFRAM, čiji se članovi pored stvaranja i sviranja svoje muzike trude da održe muzičku scenu u Novom Sadu što življom i aktivnijom. Nedavno su došli na ideju da naprave nešto potpuno drugačije od onoga što smo dosad mogli čuti, te se iz toga izrodio neobičan multimedijalni sklop HyBЯID, a ujedno su najavili i promociju svog novog EP izdanja, pa smo o svemu ovome popričali sa pevačicom benda Janom Zurovac i basistom Aleksandrom Apićem – Šacom.

Da krenemo odmah od najsvežijih i fanovima benda Wolfram verovatno najdražih vesti – izlaska novog EP izdanja. Pošto se datum izlaska EP-a i njegove promocije bliži, možeš li nam reći nešto više o njemu?
Jana: Ideja o EP-u je nastala oko pesme „Ljiljani“. To je ujedno i prva pesma sa kojom su se ljudi upoznali. Svi veoma poštujemo našu etno muziku koja je u tom trenutku najviše uticala na nas. Ostale pesme su nastale kao reakcija na „Ljiljane“. Tematika kojom se bavi EP jeste usko vezana za našu tradiciju, kulturu i mitologiju i kao takva predstavlja omaž svemu tome.

wolfram-ljiljani-ep-2017

S obzirom na to da ste svoj prvi album izdali pre dve godine, da li je to što ste se odlučili na nešto kraće izdanje samo neka vrsta mosta ka narednom albumu i da li uopšte da razmišljamo o drugom studijskom izdanju u nekom doglednom periodu?
Jana: Uvek se razmišlja o tome šta je ono što sledi. Ovaj EP ipak nije nagoveštaj novog albuma, već priča za sebe. Novih pesama ima i svakako ćemo raditi na studijskim izdanjima, ali u kojoj formi, to neka ostane tajna, za sada.

Od samog nastanka vas znamo kao prvenstveno eksperimentalni bend koji konstantno pokušava da stvori nešto novo i sveže kroz svoj muzički izraz. Koliko smo uspeli da vidimo i naslutimo iz nekoliko vaših objava na društvenim mrežama, ovo EP izdanje je nešto potpuno drugačije od svega što ste dosad svirali, zar ne?
Jana: Da. Svo petoro smo veoma različiti u pogledu muzičkih uticaja. Zbog toga je i stvaranje pesama na neki način izloženo tome da te različitosti dovode do preokreta u tematici i senzibilitetu pesama. Ono što nam je zajedničko se, verujem, oseća u samoj muzici.

Otkud tako nebičan preokret, eksperiment, ili da kažem hibrid? Obično tekstove na maternjem jeziku, prepevavanje narodnih epskih i lirskih pesama vezujemo za bendove koji se bave etno muzikom, pa i za folk metal bendove.
Jana: Ovaj EP je prvo izdanje u čijem procesu nastajanja sam i sama učestvovala, pored pesme „Mothering“koju publika već zna. Ljubav prema našoj epskoj i lirskoj pesmi i tradicionalnoj muzici gajim još iz detinjstva, a pod uticajem svog oca, koji je takođe muzičar. Moglo bi se reći da je ovo momenat u kome smo svo petoro iskazali tu ljubav na sebi svojstven način. Ideje za tekstove i prepevavanje pesama su moj doprinos tome. Koncept nismo planirali, nego su se pesme samo nizale potpuno spontano.

Kada smo već kod hibrida, promocija vašeg novog izdanja desiće se u subotu 6. maja u novosadskoj Fabrici u jednom prilično nesvakidašnjem multimedijalnom događaju za novosadsku scenu. Kako je nastao HyBЯID i šta predstavlja?
Šaca: HyBЯID predstavlja združivanje tri apsolutno različite strane, tvrde rifove i atmosferične melodije Wolfram-a, Lag-ove duboke bas beat varijante i nesvakidašnji pristup vizualizacijama Danijela Šivinjskog a.k.a. infimensions. Sve tri strane imaju svoju specifičnu priču, koje će se uklopiti 6.maja u klubu Fabrika i publici doneti nešto drugačije od svega što smo radili do sada.

Da li nam možeš ukratko predstaviti ova ostala imena koja će pored benda Wolfram nastupiti te večeri?
Šaca: infimensions je alias pod kojim stvara medijski umetnik Danijel Šivinjski. Najčešće se izražava na polju eksperimentalne, generativne i interaktivne umetnosti – od svetlosnih instalacija do mapiranih projekcija, od klupskih i festivalskih do pozorišnih scena. On će izvesti vizuelni performans u formi mapirane projekcije – live, real time, all night long. Lag je techno DJ i producent. Lako je iz njegovog zvuka primetiti da muzički put kojim je koračao nije uobičajen. Odrastavši na pank zvuku i zatim stekavši edukaciju u oblasti klasične muzike, ipak pronalazi sebe u elektronskoj muzici, pre svega zbog velikih mogućnosti izražavanja kroz DJing, ali i kroz stvaranje autorskih numera. Odabrao je techno kao platformu za svoje kreativno pražnjenje, ali je zadržao svoje prethodne uticaje prisutne i u novom zvuku koji generiše – sirovost, kompleksan ritam i upečatljiv stav njegovi su glavni alati, i njihovom implementacijom u muziku on stvara potentnu kombinaciju koja opčinjava, pokreće i ujedinjuje.

Najavljeno je da ćete vi svirati čak dva sata. Šta sve fanovi mogu očekivati da čuju osim vašeg dosadašnjeg repertoara i novih pesama sa najavljenog EP-a? Biće i nekih gostiju na bini, zar ne?
Šaca: Sviraćemo neke pesme sa prvog albuma, čućete veći deo EP-a, biće pesama koje nisu ni na jednom izdanju, biće to dva sata vožnje kroz staru Wolfram energiju i predstavljanje novog materijala. I da, pozvali smo neke prijatelje da zajedno izvedemo nekoliko pesama, što je još jedan aspekt „hibridnog“ ukrštanja različitih kreativnih struja u jedno. To ste prvi put mogli osetiti u pesmama „On the Other Side of the Line“ „A Differrent Kind of Sleep“ sa albuma „Music of the Heathen“, gde smo pesme uradili sa Vukašinom iz benda Gernika i Dunjom Dačić Dojo. Pored njih dvoje, na bini će nam gostovati još nekoliko ljudi, ali ne moramo baš sve da otkrijemo.

Šta u narednom periodu možemo da očekujemo od vas? Da li će biti nekih većih prolećnih koncerata ili se već polako spremate za letnju festivalsku sezonu?
Šaca: U Novom Sadu posle ovog koncerta sigurno nećemo nastupati neko vreme, imamo nekoliko potvrđenih nastupa na festivalima u regionu i voleli bismo da odsviramo što više koncerata na festivalima u Srbiji.

wolfram-live-2017-novi-sad-photo-Marko-Ristic

Wolfram uživo u Novom Sadu, april 2017 | photo Marko Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.