RECENZIJE ALBUMA

WHILE SHEE SLEEPS – „Brainwashed“ (2015)

Written by Hardwired Crew

WHILE SHE SLEEPS
„Brainwashed“
Metalcore
(Sony Music UK, 2015)

„This Is the Six“ možda nije bio savršenstvo, ali je bio prokleto blizu tome, pa tako „Brainwashed“ ima najteži mogući zadatak – da pokaže da bend nije samo prolazni bljesak i da na njih može da se računa i u budućnosti. A na While She Sleeps itekako može.

Kada bend „počisti“ scenu i podigne toliku prašinu koliku su podigli WHILE SHE SLEEPS, očekivanja od drugog albuma ne smeju da budu mala. Prosto ne mogu takva da budu. „This Is the Six“ možda nije bio savršenstvo, ali je bio prokleto blizu tome, pa tako „Brainwashed“ ima najteži mogući zadatak – da pokaže da bend nije samo prolazni bljesak i da na njih može da se računa i u budućnosti. A na While She Sleeps itekako može.

Prva i najočiglednija promena jeste vokal. Lawrence Taylor je tokom prošle godine podvrgnut hirurškom zahvatu na glasnim žicama, praćenom dugim oporavkom, a posledice se itekako osećaju u zvuku benda. Umesto sirovog i neartikulisanog vriska koji je krasio pomenuti debi, i koji je na najbolji način iznosio snagu tekstova, na novom izdanju preovladava kontrolisani, na momente i prigušeni vrisak, uz mnogo veću upotrebu višeglasja i horskih deonca. Takođe, bend je samim zvukom napravio određeni odmak od hardcore ka više metal uticajima.

Album otvara minijatura „The Divide“, koja se sastoji od žamora ljudi u gužvi, i praktično pravi uvod u prvu pesmu, a ujedno i od ranije poznat prvi singl „New World Torture“. Već na samom početku sve promene su evidentne. Rezervisaniji vokal uz veliku dozu višeglasja na gotovo svim ključnim delovima, i metalizirani rif pokazuju pravac kom se bend okrenuo. U sličnom maniru prati je i „Your Evolution“.

Nakon ne baš obećavajućeg početka, bend konačno nudi ono što se od njih očekuje, i stiže prvi pravi udar u vidu izliva besa koji nosi ime albuma. Zidovi gitarske buke uz odličan vokal i himničan refren najavljuju mnogo jači nastavak, i obećavaju budući koncertni hit. Instrumentalna minijatura „We Are Alive at Night“ donosi kraći predah, i predstavlja savršen uvod u dva razarača koja slede.

„Our Legacy“ donosi baš ono po čemu je bend specifičan – veliki, ogroman refren praćen fantastičnim gitarama koje još jednom dokazuju koliki talenat poseduje Sean Long„Four Wals“ dolazi odmah za njom, i nudi vrlo slične elemente, sa možda čak i boljom realizacijom. Horski uvod preko „clean“ gitare koji smenjuju pulsirajući rifovi i marširajući ritam uvode pesmu u nove izlive besa. Još jedan veliki refren samo potvrđuje zašto su obe pesme izdvojene kao singlovi.

Nastavak donosi nešto slabiju „Tornment“, i prelep klavirski instrumental „Kangaezu Ni“, nakon čega bend ponovo puca iz najtežeg naoružanja i ispaljuje „Life in Tension“, još jedan razarač koji me na momente podseća na „Believe“ sa prvog albuma. Kada smo kod asocijacija, moram da pomenem i „No Sides, No Enemies“ koja svojom atmosferom neodoljivo priziva „Our Courage, Our Cancer“ sa debija. Do kraja albuma izdvaja se još „Modern Minds“, sada već klasičan While She Sleeps zatvarač albuma, sa sporim, horskim delom koji vremenom evoluira u još jedan metalcore razarač sa himničnim refrenom.

While She Sleeps su opravdali očekivanja, ali ruku na srce, nisu uspeli da prevaziđu debi. Ima ovde dobrih pesama, štaviše, ima fantastičnih numera, ali kao celina, album je ipak slabiji od svog prethodnika, dok noseće pesme ne uspevaju da ispariraju hitovima sa prvog albuma. U svakom slučaju, zamka drugog albuma je izbegnuta, a bend ima šansu da dodatno učvrsti svoje pozicije. Za neke nova osvajanja, ipak mislim da će im trebati nešto jače.

Piše Miljan Milekić

Lista pesama:
01. The Divide
02. New World Torture
03. Your Evolution
04. Brainwashed
05. We Are Alive At Night
06. Our Legacy
07. Four Walls
08. Torment
09. Kangaezu Ni
10. Life In Tension
11. Trophies Of Violence
12. No Sides, No Enemies
13. The Woods
14. Method In Madness
15. Modern Minds

4

„This Is the Six“ možda nije bio savršenstvo, ali je bio prokleto blizu tome, pa tako „Brainwashed“ ima najteži mogući zadatak – da pokaže da bend nije samo prolazni bljesak i da na njih može da se računa i u budućnosti. A na While She Sleeps itekako može.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.