INTERVJUI

WE COULD BUILD AN EMPIRE – Crno zvezdano prostranstvo i debeli oklopnik

Written by Jovan Ristić

WE COULD BUILD AN EMPIRE je alternative rock sastav iz Nićepinga u Švedskoj koji čine gitarista Pontus Wallin, basista i pevač Marcus Pehrsson i bubnjar Michael Olsson. Bend će po prvi put nastupiti u Hrvatskoj, tačnije na Nordijskom festivalu u klubu Vintage Industrial Bar u Zagrebu, odnosno u klubu Regenerator u Zaboku kao podrška sastavu She Loves Pablo, te je tim povodom za naš portal bend predstavio frontmen Marcus Pehrsson.

Pozdrav, i hvala vam na ovom intervjuu. Vaš novi EP „In This Place“ objavljen je u Maju. Kako ste zadovoljni reakcijom fanova i kritike?
Marcus: Kako stvari stoje prijalo bi nam još pažnje, ali to se svodi na činjenicu da je EP izdat od strane benda i da se radi o rock zvuku. EP izdanja bolje prolaze i dobijaju više recenzija kada su u pitanju pop izvođači u poređenju sa rock ili metal bendovima, gde je album i dalje glavni fokus. Ali trenutno pregovaramo sa dve izdavačke kuće o predstojećem albumu, pa ćemo videti kako će to proći. Možda će pesme sa ovog EP izdanja biti deo studijskog albuma i propisno izdate uskoro.

Kako biste opisali svoju muziku nekome ko nije imao prilike da je čuje?
Marcus: To je rock zvuk sa alternativnim, ponekad progresivnim primesama i prilično laganim vokalima.

Da li bi mogao da nas upoznaš sa bendom, članovima i istorijom sastava?
Marcus: Mi smo švedski trio koji pokušava da fura svoj fazon. Volimo da eksperimentišemo sa harmonijama, različitim tempom i slično. Pontus Wallin (gitarista) i ja smo osnovali sastav Last Laugh 1992. godine, i to je bio veoma progresivan bend sa grunge primesama i uticajima kao što su King Crimson, Alice In ChainsCaptain Beefheart i Primus. Naš debi album izdat je za Rock Heaven 1998. godine, a pesme su bile čudne… Možete overiti album na servisu iTunes (smeh). Nakon duge pauze kada sam dobio dvoje dece i tako to, Michael Ohlsson nam se pridružio za bubnjevima i preimenovali smo bend u We Could Build An Empire. Debi ovog sastava objavljen je 2011. godine i dobio je dosta pažnje medija iako je samizdat. Nakon toga smo više pažnje posvetili pisanju, aranžiranju i probanju novog materijala i trudili se da svakoj pesmi podarimo život. To što smo angažovali Zed-a Smon-a (KentThe Cure) je bio deo toga, i zaista smo srećni kako su pesme na ovom EP izdanju ispale. Sada nastavljamo sa još novih pesama i singlom „Worry of the Heart“ koji će se pojaviti za nekoliko dana. Stalno imamo nastupe i ovo deluje kao naše vreme (smeh)!

Listajući tekstove vaših pesama vidi se da su teme raznolike. Kako dolazite do inspiracije za teme vaših pesama? Da li muzika dolazi prva pa onda tekst ili obrnuto? 
Marcus: Zavisi, uglavnom prvo pišemo muziku, uglavnom par slepljenih rifova. Onda razvijamo vokalne melodije preko toga. Nakon toga se nadamo da će nam doći neke inspirišuće reči kako bismo izgradili temu ili poemu oko pesme.

Prva pesma novog EP izdanja, „All in This Together“ je napisana kao podrška Bernie-u Sanders-u i njegovoj predsedničkoj kandidaturi. Kako gledate na činjenicu da je Berine odustao od kandidature i svoju podršku udelio Hillary Clinton? 
Marcus: Tužno je što Bernie nije prošao kao kandidat, ali iza scene se krije veliki lobi koji to nikada ne bi dozvolio. Potpuno razumem zašto je udelio svoju podršku Hillary, zato što je alternativa sa Trump-om zastrašujući scenario. Ali skoro sam pročitao da će Hillary možda odustati zbog zdravstvenog stanja… nikada ne znate dok ne bude gotovo, možda Bernie ipak bude kandidat na kraju.

Naveli ste da niste fanovi sastava Ghost iako ista pesma ima dosta sličnosti sa njihovim stilom. Da li te sličnosti proističu iz zajedničkih inspiracija?
Marcus: Da, verovatno, pretpostavljam da volimo iste hard rock, heavy metal i grunge izvođače 70-ih, 80-ih i 90-ih kao i oni. Druga sličnost su nežni vokali naravno, posebno danas kada većina rock bendova misli da moraju da zvuče ljutito i „kul“ kao Metallica ili Avenged Sevenfold. Većina njih je zaboravila da rock muziku mogu da krase i nežni vokali kao što je to slučaj sa bendovima poput Rush ili Led Zeppelin.

Kada smo na toj temi, ko su vaši muzički uzori?
Marcus:
Zapravo mislim da su nam naši uzori dali „boju“ kada smo počeli pa i danas, a to su bendovi kao što su Kings’ XKing CrimsonAlice in Chains, i Peter Gabriel. Takođe volimo muziku koju prave PJ Harvey i Radiohead, kao i AC/DC i Pantera, tako da je to miks različitih stvari (smeh).

Kakvu sliku vaša muzika oslikava?
Marcus: Ovo je teško pitanje… Za mene mislim da je to veliko crno prostranstvo sa par blistavih zvezda koje ponekad evoluira u debelog oklopnika (smeh).

Posetićete Hrvatsku gde ćete održati dva nastupa ove nedelje. Da li imate iskustava ili veza za Hrvatskom? Da li znate šta vas očekuje?
Marcus: Da, bio sam u Zadru na odmoru sa porodicom pa sam upoznat sa predivnom klimom, a mislim i da je Pontus bio u Hrvatskoj na putovanju. Upoznao sam divne ljude tamo, i nadam se da će tako biti i sada.

Šta fanovi mogu da očekuju od vaših nastupa?
Marcus: Mogu da očekuju bend koji voli da svira i potrudićemo se da učinimo da taj nastup bude sjajan za oboje.

Da li imate neku poruku za naše čitaoce i vaše buduće fanove?
Marcus: Muzika ima moć da nas spoji i to je ono u šta ćemo nastaviti da verujemo, hvala vam što ćete nas ugostiti!

https://www.youtube.com/watch?v=FUW22HsHx_c

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.