KONCERTI VESTI

Norveški sastav WARDRUNA u Beogradu sledeće godine

wardruna-beograd-2020
Written by Jovan Ristić

Svetski poznati norveški sastav WARDRUNA će posetiti Beograd 7. maja 2020. godine,  i u Sava Centru održati svoj prvi nastup u Srbiji. Bend Wardruna je poznat po tome što održavaju ograničen broj koncerata svake godine, i koji su u većini slučajeva rasprodati.

Ulaznice za Wardrunu u Sava centru (u prodaji je samo parter) koštaju 2.900, 3.200, 3.590 i 3.900 dinara.  Zainteresovani će biti u mogućnosti da kupe ulaznice za prva četiri reda u utorak, 2. jula. Ove ulaznice je bend namenio najvećim fanovima i neće se naći u slobodnoj prodaji. Ulaznice su dostupne na prodajnim mestima Ticket Vision, kao i online na www.tickets.rs.

wardruna-live

Wardruna @ Roadburn 2015 | Photo: Grywnn (Wikimedia Commons)

Tvorac grupe koja postoji od 2002. godine je multiinstrumentalista Einar Selvik, a presudna je bila njegova velika želja da da novi glas staroj mudrosti i tradiciji Skandinavije. Koristeći antičke nordijske instrumente i poetske strukture na savremeni način, Wardruna spaja naučno sa pop-kulturnim i dolazi do publike širom sveta bez žanrovskih ograničenja.

Bend ima izdata četiri albuma, od kojih prva tri „Runaljod – gap var Ginnunga“ (2009), „Runaljod – Yggdrasil“ (2013) i „Runaljod – Ragnarok“ (2016) čine Runaljod trilogiju u kojoj se muzički interpretiraju stari runski tekstovi sa Severa. Wardruna izdaje akustični album „Skald“ 2018. godine, koji istražuje tradicije skandinavskih pesnika i pripovedača. Einar Selvik i Wardruna su takođe znatno doprineli muzici TV serije Vikinzi, a Einar je čak i glumio u par epizoda.

Pored Selvik-a, članovi benda su trenutno Lindy Fay Hella (vokal, flauta), Arne Sandvoll (prateći vokal, udaraljke), HC Dalgaard (prateći vokal, udaraljke, bubnjevi), Eilif Gundersen (horna, flauta) i John Stenersen (moraharpa).