INTERVJUI

Vukašin Marković, IRIE FM – „Ne ograničavamo se više ničim“

Written by Nenad Pekez

Beogradski sastav Irie FM koji polako, ali sigurno prerasta u pravi muzički fenomen, održaće 15. aprila u Novom Sadu veliki solistički koncert u klubu Quarter. Tačno godinu dana od njihovog poslednjeg solo nastupa u istom gradu kada su podigli veliku prašinu. Koncertu će prethoditi objava novog singla „Putevi“ kojim će bend napraviti još jedan i definitivni zaokret u zvuku. Uzroci upravo tog upečatljivog i naglog zaokreta u žanru bili su jedna od tema našeg razgovora sa frontmenom sastava, Vukašinom Markovićem, koji nam je otkrio i druge pojedinosti o bendu i sebi.

vukasin-markovic-irieFM-live-beograd-2016-photo-Marko-Ristic

Irie FM live u klubu Monsun, Beograd | photo Marko Ristić

Za bend Irie FM počelo je sve kao što bi to svaki reggae bend mogao samo da poželi. Fenomenalan debi album, pobeda na prestižnom reggae takmičenju i nastupi po najvećim evropskim festivalima uz legende tog žanra. Da li je možda upravo to iskustvo, iako zvuči kontradiktorno, uticalo da se vi zapravo udaljite od reggae muzike umesto da joj se još više približite? 
Vukašin Marković: Upravo tako. Shvatili smo šta želimo, šta ne. Rege svet se iznenadio, ali nas suštinski nije prihvatio, jer je očekivao još jedan belački bend, koji pokušava da izgleda i zvuči crno, a to je u najvećem broju slučajeva najčešći model kako u tu igru možeš da uđeš. Ipak smo rekli tome ne, pozdravili se sa svojim idolima, bar onima koji su hteli da pruže ruku, i zapalili odatle. Rege, doduše, i dalje živi u našim srcima i koristimo ga, obazrivo, kao dobar redak začin u pravom jelu.

Možemo slobodno reći da je Irie FM praktično preko noći eksplodirao najviše zahvaljujući hitovima „Svi“ i „Kliziš“. Iako nagla popularnost zvuči fenomenalno na prvu, da li ona sa sobom nosi i neke ne tako pozitivne strane? 
Vukašin: Za sada ne. Reakcije su sjajne, pesma „Kliziš“ je nekim čudom i dalje jako aktuelna. „Svi“ je, doduše, osvojila srca dela publike koja se više loži na muziku generalno, ali „Kliziš“ je progorela i do potpuno nedokučivih ciljnih grupa.

Pre svega pesma „Kliziš“ i njen spot privukla je mnogo ženske publike, a ti si sigurno kao pevač i frontmen sastava prvi na udaru. Koliko ti sva ta pažnja prija?
Vukašin: Muzikom se bavim iz potrebe i ljubavi prema muzici. Nisu u pitanju keš, devojke, benefiti i lak prolaz ovde i onde. Kroz tu prizmu gledam i na to za šta me pitate. Drago mi je da sam uspeo da ostvarim takvu komunikaciju sa ženskim delom publike, ali, kao svaki pravi džentlmen, važno je da viši cilj uvek bude prioritet, a to je muzika i poistovećivanje sa istom.

Još jedna poprilična novina koju su nove pesme donele jesu i tekstovi na srpskom. Da li si ti kao pevač imao bilo kakvih problema da se privikneš na ovu promenu? 
Vukašin: Iskreno, nisam. Trebalo mi je neko vreme da se upustim u tu avanturu, da to područje osvojim, da se prosto osmelim da se time bavim. Ali nakon što se prva stvar desila, posle je bilo mnogo lakše. Doduše, kao i kod svih stvari koje traju i time ispunjavaju, borba nije laka i nikad joj nije kraj, u tome je cela čar.

Koliko je Irie FM usmeren ka širenju svoje muzike van granica ovog regiona i da li tekstovi na srpskom umanjuju prilike za to probijanje napolju? 
Vukašin: Sve što radimo je dvojezično. Ne ograničavamo se više ničim: ni žanrom, ni granicama, ni ovom ili onom publikom. Sad smo koncentrisani na ovde. U budućnosti, biće svašta.

Vaš novi stil zaista nije lako opisati. Obuhvata i afrobeat, i funk, i soul, i jazz… I sve ste to ukombinovali u jednu krajnje uzbudljivu smesu. Koliko je sa muzičke strane sve to zahtevno i izazovno izvoditi?
Vukašin: Važna je mera, ukus. Mi nad pesmom provodimo dosta vremena, bavimo se njome, slušamo je, odlazimo od nje, vraćamo joj se. Samo tako to može da radi dobro. Kao što rekoh, bili smo žrtve žanra. Nikad više.

vukasin-markovic-irieFM-live-beograd-2016-photo-Marko-Ristic

Irie FM live u klubu Monsun, Beograd | photo Marko Ristić

Znamo koliko su bubnjevi bitni u jednom sastavu, a pogotovo u sastavu kao što je vaš, u kojem ima puno uticaja afričke muzike. Da li će najnovija promena u bendu, prelazak Slobodana Jovanovića sa gitare na bubnjeve nekako uticati na vaše dosadašnje aranžmane, pa i na čitav stil? I kako se Slobodan snašao u novoj ulozi?
Vukašin: …možda čak i najbitniji. Tranzicija je trajala i traje. Mi smo sa Goranom s početka imali vrlo drugarski i jasan dogovor. Njegov matični bend radi punom parom, svima nam je jako drago zbog toga, ali to podrazumeva njegovo odsustvo u Irie FM-u. Boban je neko ko je jedini, pored Gorana, sposoban da ponese to breme, time se marljivo bavi i svakom novom prilikom je to sve bolje. Čovek je prevashodno bubnjar, tako da to nije iznenađenje. Njegov senzibilitet se fenomenalno uklopio, pritom je on neko ko se vrlo bavi detaljima, sluša i radi za bend. Sve radi zaista sjajno, ja sam zadovoljan.

U jednom ranijem intervjuu sam pročitao da ste poprilično fokusirani samo na singlove, dok o albumu ne razmišljate. Da li je stvarno tako i ako jeste, šta je uticalo da se opredelite za takvu strategiju? 
Vukašin: Tržište. Ceo poredak koji traje. Biće album, jednog dana. Do tada, izdajemo novi singl, novi spot. Takođe, tražimo još kroz sve ovo naš lični izraz i da li uopšte želimo da ga lociramo, i jašemo taj talas. Singlovi su najbolja stvar za određivanje toga.

vukasin-markovic-irieFM-live-beograd-2016-photo-Marko-Ristic

Irie FM live u klubu Monsun, Beograd | photo Marko Ristić

Postoji jedna pesma koju smo do sada mogli da čujemo samo na jednom snimku sa probe, a radi se o „Don’t Hold Me Down“. Da li će ova pesma dobiti i svoju studijsku verziju ili ćemo je čuti barem na svirkama? 
Vukašin: Sviramo je na koncertima u engleskoj verziji, ali biće naravno i na srpskom, u studijskoj verziji.

Pre godinu dana ste održali svirku u Novom Sadu koja je podigla veliku prašinu. Šta je to što već sada znate da će svirku u klubu Quarter učiniti drugačijom od one u Gerila baru?    
Vukašin: Ne znam šta će biti drugačije. Dovoljno što će biti više ljudi, što se bolje znamo, što sviramo novo… sve obećava dobar susret. Jedva čekamo!

vukasin-markovic-irieFM-live-beograd-2016-photo-Marko-Ristic

Irie FM live u klubu Monsun, Beograd | photo Marko Ristić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.