IZVEŠTAJI SA KONCERATA

VOIVOD u Beogradu – Thrash legende napokon u Srbiji

voivod-live-2017-beograd-review
Written by Jovan Ristić

Prošlogodišnji, solidno nahvaljeni EP „Post Society“ i ovogodišnji remaster kultnih starih albuma u izdanju ponovo pokrenute kuće Noise Records su odlični povodi za turneju, ako im je nekome za to povod ikada bio potreban. Thrash metal veterani VOIVOD odlučili su da pod stare dane krenu na još jedan put oko sveta, i ovog puta po prvi put posete i ovu našu malu uzgajivačnicu banana.

Prvi put u Srbiji za 35 godina postojanja?

Zaista poražavajuće i nepravedno prema fanovima ovog sastava svih generacija. A definitivno se video snažan kontrast među generacijama. Još jedan dokaz da je muzika benda Voivod evergreen među poklonicima metal zvuka. Srećom, bend je bio odlučan da za nešto malo više od sat i po nadoknadi nebrojene turneje, šutke, pesme, litre znoja i osmehe upućene publici u vrednosti od više od tri decenije.

voivod-chewy-live-2017

Daniel „Chewy“ Mongrain, Voivod @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Na prvi pogled čini se da su zadovoljni prijemom. Bend je nastupio u maloj, ili da budem politički korektan i kažem intimnoj sali beogradskog Doma omladine koji je ovom prilikom bio sasvim solidno popunjen. Velika šteta, s obzirom na kvalitet ponude i finoj popunjenosti, no uprkos solidnoj gužvi mesto nastupa nije smetalo ni bendu ni publici da stvori neverovatnu energiju koju ni najveća arena ne bi mogla da zadrži.

snake-chewy-voivod-live-2017

Snake i Chewy, Voivod @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Iako Voivod ne uživaju istu slavu kao neki od njihovih savremenika, na mnogo načina zaslužuju da nose titulu legendarni više od bilo koga od njih. Voivod su inspirisali mnoge muzičare da ne gledaju svet crno-belo, spajanjem ljubavi prema nespojivom: sirovoj agresiji metal i punk zvuka sa atmosferom i slojevitošću prog rock žanra. Bez njih možda nikada ne bismo imali veličine kao što su Cynic, Death ili Opeth, čiji su članovi više puta izjavili ljubav prema njihovoj muzici.

rocky-voivod-2017-live

Dominique „Rocky“ Laroche, Voivod @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Najbolji pokazatelj toga da su bili ispred svoga vremena je to što pesme sa kultnih albuma kao što su „Killing Technology“, „Dimension Hatröss“ ili „War and Pain“ i dalje zvuče sveže. Isto važi i za aktuelno EP izdanje, „Post Society“ sa koga je bend predstavio par pesama. Lista pesama na koncertu obuhvatila je sve favorite publike nastale u ranijim danima karijere benda Voivod. Po nešto za svakoga, što kažu.

voivod-away-live-2017

Michel „Away“ Langevin, Voivod @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Skromna postavka scene vratila nas je u osamdesete godine, u neki američki klub kakve smo imali prilike da viđamo u filmovima iz tog doba. Jedan od onih koji su obično bili uporište likova u kožnim jaknama na kojima bi glavni lik, zalizani i tamnoputi junak demonstrirao svoju moć. No ono što je falilo scenografiji, bend je nadomestio muzikom i prisnim kontaktom sa publikom. „Nismo znali šta da očekujemo od Beograda i Srbije, ali ovo što vidim preda mnom je jebeno fantastično,“ iskreno je bio oduševljen frontmen Denis „Snake“ Bélanger. Iako su davno izašli iz tih osamdesetih, Voivod su zadržali mladalački entuzijazam i obogatili ga godinama iskustva. Stoga ne čudi da je svirka zadovoljila sve stavke čak i na listama najrigoroznijih među publikom. „Mislim da smo stekli nove prijatelje. Ili možda stare,“ zaključio je Snake.

voivod-live-2017-beograd

Voivod @ Dom omladine Beograda | Foto: Jovan Ristić

Na kraju koncerta bend se zahvalio publici i razvio krajnje kreativnu zastavu na kojoj je pisalo „Vojvodina“ fontom benda. Iako možda nisu razumeli foru, bili su ništa manje impresionirani transparentom. Čujem da su se članovi benda nakon koncerta slikali sa publikom i potpisivali kojekakve memorabilije. Uvek pohvalan gest, s obzirom da znamo koliko turneje umeju da iscrpe mnoge muzičare ili pak koliko drugi neretko dignu nos.

earthship-live-review-2017

The Carp, Earthship @ Dom omladine | Foto: Jovan Ristić

Ne zaboravimo u svom uzbuđenju nakon fantastičnog koncerta jednog od najvažnijih thrash metal sastava ni fantastični EARTH SHIP, koji su imali čast da otvore koncert. Za miljenike sludge zvuka, kojih je uprkos ranom terminu bilo dosta, uživali su u teškom zvuku trija iz Berlina. Teški rifovi su naterali prisutne da odobravajući klimaju glavom u ritmu trave na vetru. Glasno, teško, masivno su definitivno epiteti koji najbolje opisuju njihov zvuk. Set dug skoro 40 minuta bio je taman dovoljno dug da zadovolji fanove, a ne predug da natera one koji su čekali zvezde večeri da cupkaju u mestu od nestrpljenja.

Ona fraza „nadamo se da će nas Voivod ponovo posetiti“ možda na papiru već zvuči izlizano, ali verujem da je to upravo misao koja se mnogima vrtela po glavi na kraju koncerta. Raduje me što se toliko mnogo ljudi i toliko različitih generacija okupilo ne samo da isprati, već svim srcem podrži ove velikane. Iskreno verujem, da na kraju ovakvog nastupa ta podrška i njih gura napred uprkos sve težim uslovima i nanizanim godinama, koliko god to opet možda zvuči izlizano.

voivod-band-live-2017-belgrade

Voivod i transparent Vojvodina | Foto: Jovan Ristić

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.