RECENZIJE ALBUMA

VEIL OF MAYA – „Matriarch“ (2015)

Written by Jadranka Balaš

VEIL OF MAYA
„Matriarch“
Deathcore / Progressive Metal / Djent
(Sumerian Records, 2015)

Ovo nije Veil Of Maya iz perioda „The Common’s Man Collapse“. Ali je i dalje Veil Of Maya. Zreliji, mudriji, kreativniji, i na kraju krajeva hrabriji bend, koji se usudio da izađe iz komfortne zone i pokaže svetu šta sve ume.

Nije jednostavna situacija kada bend ostane bez pevača. Pogotovo što se fanovi vezuju i za lik i za delo. Sad već bivši pevač, Brandon Butler je predvodio sastav VEIL OF MAYA punih sedam godina, kada je bend prolazio kroz brojne promene u postavi, od šestočlanog spali su na bend od četiri člana, potpisali za Sumerian, rasli i razvijli se, izborili se za svoje mesto pod metal suncem kao jedan od vodećih deathcore sastava i jedan od predvodnike ‘djent pokreta’. Ali Butler je odlučio da napusti bend, zbog kreativnog neslaganja sa ostalim članovima benda. O kakvom je neslaganju reč, svima je postalo jasno kada je mikrofon preuzeo Lukas Magyar i bend predstavio prvu pesmu sa njim na vokalima, „Phoenix“. Šok je preslaba reč da opiše ono što su verni pratioci ovog sastava doživeli. Prvi put u istoriji benda pojavili su se čisti vokali. Bend je odabrao kreativnu stranu na koju želi da pređe.

Ono što je sigurno, Veil Of Maya su petim izdanjem „Matriarch“ napravili rascep među fanovima. Neke su izgubili, ali ono što je više verovatno, mnoge su pridobili. Sve zavisi od toga šta vam se sviđa. Da li ste spremni da čujete nešto novo? Da li ste spremni da podržite vaš omiljeni bend ma u kom pravcu njihova muzika krenula? Da li ste spremni da prigrlite evoluciju? Ovo je vreme promena, muzička scena je živi dokaz toga. Ovo nije Veil Of Maya iz perioda „The Common’s Man Collapse“. Ali je i dalje Veil Of Maya. Zreliji, mudriji, kreativniji, i na kraju krajeva hrabriji bend, koji se usudio da izađe iz komfortne zone i pokaže svetu šta sve ume. Na ovom albumu nisu počeli od nule, nisu potpuno promenili zvuk, već su samo nadogradili već postojeće ideje, i predstavili svoje umeće kako nisu nikada do sada, u najboljem mogućem svetlu. Fokusirani na samu strukturu pesama više nego ikada ranije, napravili su savršen balans između haosa po kom su prepoznatljivi i melodičnosti. Sve ono što volim kod metala. Jedina istinska promena jeste dodatak čistih vokala. I da vam kažem nešto, Lukas je ‘pokidao’ na ovom albumu. A zna i da vrišti, i to iz sveg glasa. 

Ono što nikako ne sme da se zanemari je i sama tema albuma „Matriarch“, a kako je osam od dvanaest pesama dobilo naziv prema ženskim imenima, sami zaključite šta je centar ovog albuma. Sam omot albuma predstavlja moćnu ženu, Hindu boginju uništenja Kali. 

Album otvara „NYU“ kratka ali sa puno gruva, u kojoj se Lukas predstavio vrlo impresivnim vriscima. Album se nastavlja nizom melodičnih pesama, „Leeloo“ kao tribute glavnom ženskom liku filma „The Fifth Element“, zatim „Ellie“„Lucy“ sa dosta elektronskog prizvuka. Drugi singl koji su objavili, „Mikasa“ je ta koja deli ne samo album, već i publiku na dva dela. Spaja stari i novi Veil Of Maya svet vrlo uspešno da predstavlja najsnažniju traku na albumu. Čisti vokali i zarazni refren nasuprot ubitačnom breakdown-u, prepoznatljivim potpisom benda. „Aeris“ donosi progresivniji instrumental, „Three-Fifty“ moćan djent deo. Prvi singl koji su predstavili „Phoenix“ donosi stari dobri brutalan gruv, kojeg se bend ne odriče ni sada. Naslovna numera albuma Matriarch“ se čini samo kao uvod u „Teleute“, najbrutalniju pesmu na albumu. 

Na mnogo načina, ovo je i dalje onaj isti bend u koji smo se svi zaljubili, sa brekdown-ima i Okubo-vim karakterističnim ritmičnim sekcijama. Ma šta god mislili, „Matriarch“ predstavlja prelepu progresiju benda koji je uspešno izbegao predvidivost. Magyar je čistim pevanjem dao bendu novu dimenziju koja će im pomoći u dostizanju nekih novih visina u budućnosti. 

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama:

01. NYU
02. Leeloo
03. Ellie
04. Lucy
05. Mikasa
06. Aeris
07. Three-Fifty
08. Phoenix
09. Matriarch
10. Teleute
11. Daenerys
12. Lisbeth 

4

Ovo nije Veil Of Maya iz perioda „The Common’s Man Collapse“. Ali je i dalje Veil Of Maya. Zreliji, mudriji, kreativniji, i na kraju krajeva hrabriji bend, koji se usudio da izađe iz komfortne zone i pokaže svetu šta sve ume.