IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Vatra u Zagrebu – Vatra očekivano zapalila Tvornicu

vatra-zagreb-live-2014-featured
Written by Hardwired Crew

Voljela bih na početku napomenuti kako zaista ne volim hrvatsku glazbu. Ne da je ne volim, nego je iskreno i bojkotiram, osim u rijetkim trenucima kad gnjavim mamu da me odbaci negdje pa za kaznu u autu slušam Narodni radio.

Bez obzira na to, moram se pohvaliti kako sam već jednom bila na Vatrinom koncertu. Bilo je to 2011., na Mars festivalu. Znala sam samo jednu njihovu pjesmu koju mi je dečko netom prije pustio da se u potpunosti ne zbrukam („Tremolo“) i ne mogu reći da sam ih u potpunosti doživjela čekajući da razlog mog dolaska na Mars festival (Jared Leto) izađe na pozornicu (u moju obranu, nisam na kraju pretjerano doživjela ni njegov bend 30 seconds to Mars – ne stigneš, kada s hrpom napaljenih tinejdžerica sinkronizirano vrištiš svaki put kad Jared Leto otvori usta. Tužno, znam.

vatra-zagreb-live-2014-photo-sasa-jungic

Vatra uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Saša Jungić

Bilo kako bilo, ono malo što sam tad slušala Vatru bilo je dovoljno da barem djelomično prestanem bojkotirati hrvatsku glazbu. Voljela sam trenutke kada sam ih uhvatila na radiju, a pjesma „Tango“ na kraju me dovela do tog da zaista poželim doći na koncert Vatre i da im ovaj put posvetim pažnju kakvu oni zaista zaslužuju.

I nisam morala dugo čekati na ostvarenje svoje želje. Vatra je u petak povodom svog 15. rođendana nastupila u Tvornici, a to im je ujedno bio i prvi samostalni koncert u Tvornici nakon promocije albuma „Ima li budnih“ iz 2011. godine.

Koncert možda nije prava riječ koja bi mogla opisati sinoćnje ludilo u Tvornici. Bio je to svojevrstan show u kojem je bilo svega; od akustike, plesanja na zvučnicima, nastupima gostujućih glazbenika, skakanja u publiku, rođendanske torte pa sve do puta u Pariz! No krenimo redom.

Prvo iznenađenje (za mene, no vjerojatno ne i njihove prave i dugogodišnje obožavatelje) bio je red koji se stvorio ispred Tvornice prije samog koncerta. Naknadno sam saznala da je Tvornica ovom prilikom bila rasprodana, bez obzira na to što su karte bile 60/80kn, što za hrvatske prilike nažalost danas nije malo. Sve to upućivalo je na zaista dobar provod – Tvornica je uistinu bila dupkom puna.

vatra-zagreb-live-2014-photo-sasa-jungic

Vatra uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Saša Jungić

Vatra je večer započela na meni pomalo neočekivan način, a to je s par akustičnih pjesama koje su za početak stvorile romantičnu atmosferu. Meni romantično, a njima vjerojatno nostalgično; naime, pjesma s kojom su otvorili bila je „Želim biti ti“nastala prije čak 12 godina, s albuma „Anđeo s greškom“ Kako je cijeli koncert bio zapravo presjek njihovog dosadašnjeg rada, na setlisti su se našli i njihov prvi singl „Vrati se, potom „Eskim“,„Limunova kora“, „Ima li budnih“„Mornarska majica“, kao naravno i najveći hitovi. Bilo je tu i prizvuka metala iz njihove, kako je to prijatelj benda s kojim sam igrom slučaja na kraju bila na koncertu, nazvao „još se uvijek tražimo“ faze, no  ako ste mislili da nas je Vatra uspavala laga­nim početkom i tu i tamo kojom ne toliko popularnom pjesmom, prevarili ste se. Znam da riskiram pisanje najvećeg klišeja ikad, ali atmosfera je zaista bila „vatrena“, od samog početka pa sve do kraja. Ako su članovi benda bili imalo nervozni zbog najvećeg koncerta u njihovoj karijeri, na njima se to svakako nije dalo primjetiti, a da je opća euforija i u jednom trenu tijekom dva sata svirke pala (a nije), vjerojatno bi stvar izvukao prvi gost večeri Mile Kekin.

vatra-zagreb-live-2014-photo-sasa-jungic

Mile (Hladno Pivo) na bini sa bendom Vatra u Zagrebu 2014. godine, photo Saša Jungić

Ovako je bio samo šlag na torti tijekom veselog pjesmuljka „Anđeo s greškom“. A kakva bi to bila rođendanska proslava bila da se na koncu nije pojavila i prava torta, i to nakon nastupa druge gošće, Ljubice Gurdulić. Vatra je uspješno ugasila svih 15 svjećica i nastavila sa svirkom u istom tonu, no ne prije no što su odlučili nekome uljepšati ionako lijepu večer s objavom da putuje u Pariz. Naime, iako je njima bio rođendan, Vatra je odlučila pokloniti put u Pariz jednome od svojih fanova. Zaista divna gesta s kojom su se na najljepši način zahvalili jednoj vjernoj obožavateljici.

Očekivano, Tvornica je zamalo eksplodirala kada su počeli prvi tonovi pjesme Tango“3 minute i 33 sekunde, koliko službeno traje pjesma, bilo je prekratko za fanove, stoga je Vatra refren odsvirala na kraju barem deset puta. Pitate li mene, trebali su i 26 puta, s obzirom na to da je to broj tjedana koliko je ova pjesma na prvom mjestu TOP 40, službene nacionalne liste radijskih singlova, što je apsolutni rekord u povijesti hrvatske glazbe! Nedugo nakon „Tanga“Vatra je „završila“ koncert, no nisu se, naravno, uspjeli tako lako izvući. Obožavatelji su toliko htjeli još, da su dva bisa naposljetku potrajala i oko pola sata. Na kraju, ne bi to ni bilo to da nisu odsvirali pjesmu s početka moje priče – „Tremolo“. Iako bi Damir Urban bio super dodatak koncertu, Vatra je pjesmu super odradila i bez njega. Koncert je službeno završio pjesmom „Vrati se“nakon čega se ipak nisu vratili na pozornicu.

vatra-zagreb-live-2014-photo-sasa-jungic

Vatra uživo u Zagrebu 2014. godine, photo Saša Jungić

I što zaključiti? Je li Vatra jedan od rijetkih bisera hrvatske glazbe ili bih odsad nadalje trebala dati više šanse domaćoj glazbi? Ne znam ni sama. Ali ono što od jučer zasigurno znam je da bi na ponovljenom Mars festivalu Jared Leto imao jednu vrištavu obožavateljicu manje. Ovaj put, moje glas bio bi rezerviran samo za Vatru.

Piše Sanja Srdić

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.