IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Urban & 4 u Novom Sadu – Savršenstvo nesavršenost

urban-4-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai
Written by Hardwired Crew

Zvanična verzija:
Uprkos kišnoj noći, pred solidno ispunjnom novosadskom „Fabrikom“ Damir Urban i njegova četvorka priredili su još jedan koncert za pamćenje. Odlična muzika uz nikada bolje ozvučenje u ovom klubu naterali su ljude da horski pevaju hitove poput  „Moja“, „Magnet“, „Ruke“, „Šaljem ti ispriku“, „Odlučio sam da te volim“, „Mjesta za mene“, „Budi moja Voda“. Urban se sa svojim bendom dotakao i Laufer  faze, kao i najnovijeg EP izdanja „Kundera“ tako da je doživljaj sa sve njegove fanove bio kompletan. E, sada, svi onii koje zanimaju ovakvi tehnički detalji mogu da prestanu da čitaju ovo. Jer noćas, to je bilo najmanje bitno.

urban-4-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Urban & 4 uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Nataša Salai

Alternativna realnost:
Tišina, iščekivanje, mrak. bend polako izlali na binu, i lagano nas uvodi u svoj svet prvim taktovima Lauferove „Pustinje“. Vidno raspoloženi Urban istrčava na binu i predstavlja sebe i svoj bend kao – Zabranjeno Pušenje!Od tog momenta vreme staje. Odmah nakon prve pesme udar – „Atom“! Horski otpevan od strane već rasplesane publike koja polako prihvata igru, i kao u hipnozi prati svaki Urbanov pokret. Nižu se „Ruke“, „Otporan na život“, ako se napijem do smrti“, „Spelujem ti ispriku“, „Glas Jeka“, sastava Ex Mozartina koja u ovoj verziji zvuči savršeno.

Damir je bio vidno raspoložen, čak i neuobičajeno veseo, sve vreme nije skidao osmeh sa lica. Terao nas je od bine, jer je nazad bolji zvuk, žalio se kako ima isti kofer kao Parni Valjak, a „znamo šta oni sviraju“, žalio se i na to što ga gledaju stalno isti ljudi, tražio da se sa video bima skloni njegova slika i stavi neko lepši – „recimo Partibrejkersi„. Naravno, nije moglo da prođe bez još po koje „prozivke“ na račun benda koji je svirao u klubu pored, pa smo tako jednog momenta svi zaćutali u pokušaju da čujemo „Pišonju i Žugu“. Naravno nismo uspeli u tome, pa se Urban zahvalio svima onima koji su „imali poslednje pare u rukama i birali gde da dođu, pa ipak izabrali Fabriku“. Pogađate, usledila je „Moja voda“, sa fenomenalnim akustičnim početkom, i fantastičnom eksplozijom u drugom delu. Horsko pevanje i delirijum u publici.

urban-4-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Urban & 4 uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Nataša Salai

Od tada, koncert dobija dodatno ubrzanje. „Nebo“, „Magnet“, uz koji nas ovog puta nije terao da tapšemo, „ali se nije ljutio ako to ipak uradimo“, fenomenalna „Odlučio sam da te volim“ prilikom koje je Damir srušio svoju klavijaturu, pa nam je dao produženi solo na usnoj harmonici dok su tehničari popravljali stvari na bini. „Mjesta za mene“, „Mala Truba“, fantastični „Astronaut“ za kraj, ne zna se koja je bolje zvučala..

Da, kraj. Naravno da nije bio kraj, i svi smo to znali. Nisu je odsvirali. Ne mogu da je ne odsviraju. Neću da je ne odsviraju. Bend se vraća na binu, seansa se nastavlja. „Black Tatoo“, „Kornjača“. A onda kreće priča o sličnostima Rijeke i Novog Sada, i na bini im se priključuje „njihov, ali ne i naš gost“ koji svira trubu, a kog su upoznali raniije danas. Kreću prvi taktovi. Evo je. „Aroma Satanica“. Dvadeset minuta čistog savršenstva. Dvadeset minuta post-rocka, dvadeset minuta jazz-a, dvadeset minuta popa, dvadeset minuta rock-a, dvadeset minuta muzike. Savršene muzike. Bend se polako povlači sa bine, svetla se pale, kreće muzika sa razlgasa, i polako izlaze.

urban-4-live-novi-sad-2013-photo-natasa-salai

Ali izlazi i Damir. Sa osmehom na licu se raspituje za cene iznamljivanja stanova u Novom Sadu, i gotovo dečački srećno objašnjava kako je bend počeo da se presvlači i kako ih je „zaje*ao, pa će sada morati doći goli svirati“. Naravno uz prikladne gestikulacije rukom. Bend se vraća i kreće ispunjavanje želja publike. Još jednom su svi u transu, i uz poslednje taktove „Ostavljav te samu“, bend se polako povlači sa bine. Ovaj put za stalno.

Da li je potrebno reći nešto više? O Damiru, o njegovoj „Četvorci“? Ne, onaj ko je bio zna o čemu govorim. Ko nije, neće ni znati, bez obzira koliko reči upotrebio da to opišem. Prosto neće vredeti. Svako ko je noćas birao između dva koncerta, a izabrao onaj drugi, nije ni zaslužio da bude na ovom.

Piše Miljan Milekić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.