KOLUMNE

Umesto uvodnika ili ovo još niste imali prilike da čitate

umesto-uvodnika-marko-ristic-hardwired-featured
Written by Marko Ristić

Kakvo je ovo razvaljivanje od koncerta, jeb‘o te! Nikada u svom životu niste bili na ovakvom hepeningu! Naboj energije koji je bend dao sa bine večeras je totalno ludilo! Bez premca! Sve kockice su se konačno složile i ako niste bili tamo večeras, žalićete. Ovako se pravi novi trenutak koji menja istoriju, ne samo rock muzike, već čitavog čovečanstva! Kada jednog dana budu pominjali ovaj koncert, sve one legende o rock manifestacijama, bendovima i svime što je pisalo tok dosadašnje istorije biće smešni! Biće vam žao kada vas dete bude pitalo: “Da li si bio na ovom koncertu?” i kada tuga ispuni njegov pogled uzrokovan vašim negativnim odgovorom! Niste svesni šta ste propustili! Molim vas da se zakopate u raku momentalno ako niste bili na ovom koncertu!

Da sa ostatkom ekipe radim ovaj sajt samo da bih dobio akreditaciju za koncert (što u zemlji Srbiji nije ni malo redak slučaj) možda biste ovakvu bljuvotinu i imali prilike da čitate kod nas. Ali ovo sve ne radimo da bismo ušli na nečiji koncert džabe, već zato što smo pre 10 godina, kada smo počeli ovim da se bavimo, imali ideju da promovišemo muziku koju volimo i koja tada u medijima nije imala toliko prostora koliko je ima sada. I trudimo se da radimo to najbolje što umemo.

Naravno, kao i svi amateri, morali smo da preležimo sve dečije bolesti. Radili smo prvo sajt, pa krenuli fanzin, koji je prerastao u poslednji ŠTAMPANI rock magazin u našoj zemlji. Pre 8 meseci smo uspeli da zakopamo rock štampu time što smo objavili da je više neće biti. Do daljnjeg.

Za samo šest meseci, koliko aktivno radimo na sajtu (pošto sada imamo vreme koje smo trošili na pripremu za štampu, prelom, štampanje, pakovanje, slanje, reklamiranje) uspeli smo da postignemo cifru od 25.000 ljudi koja u toku jednog meseca dođe na naš portal da pročita nešto što nas nekolicina ovde piše. I to je super. I hvala svima vama koji imate poverenja u nas.

Sada, skoro deset godina kasnije, moramo da ležimo dečije bolesti opet. Ovoga puta ne naše. Ukoliko ne želite da čitate kritike, nemojte otvarati ovaj sajt. Ukoliko mislite da ćemo napisati onaj pasus sa vrha na raportu nekog benda, to će onda morati ZAISTA da promeni tok istorije čovečanstva.

Ono što je bitna stvar u razvoju ličnosti svakog pojedinca jeste da nauči da na pravi način prihvati kritiku. Kao što smo mi to radili bezbroj puta. Bili smo i najgori i nekompetentni i hranjeni govnima, pa su nam čak i rodbinu (bližu i dalju) pominjali. Zvali nas Đokicama, Mujama, kretenima, idiotima, moronima, magarcima itd itd. I svaki put smo nastavili da radimo ono što smo i do tada radili. I uvek ćemo da radimo. Opet, na vama je da li ćete otvoriti adresu našeg sajta ili ne. Nikoga ne primoravamo. Daleko bilo. Ovo je demokratska zemlja, gde svako ima pravo izbora. Ali ima pravo i na slobodu govora.

Ovo je zemlja gde bend može da izađe na binu iako ne zna da svira. Ovo je zemlja gde se svašta zove albumom. Ovo je zemlja gde bendovi snimaju odlične albume. Ovo je zemlja gde bendovi ne snimaju albume. Ovo je zemlja gde bendovi ne umeju da naprave razliku da li su demo bend ili nisu. Ovo je zemlja sa najgorim prostorima za svirku. Ovo je zemlja gde su izuzetno retki klubovi sa dobrim uslovima za svirku. Ovo je zemlja sa najviše muzičkih festivala. Ovo je zemlja koja tuđe bolje prihvata nego svoje. Ovo je zemlja koja ima sjajnih bendova. Ovo je zemlja koja je oterala sve one koji nešto vrede. Ovo je zemlja gde su pojedini koji vrede ostali da se bore sa vetrenjačama. Ovo je zemlja koja ima sve, a opet nema ništa. I tako u krug.

I možemo da kukamo stalno. I možemo da delimo bendove na Jelen Top 10 i ostale. I možemo da pijemo pivo ispred kluba i da ne odemo na koncert. I možemo da ne kupimo CD nekog benda. I možemo da pljujemo po svemu. I možemo da razmatramo ko je prvi nešto uradio, a ko je iskopirao. I možemo da mešamo narodnu i rock muziku.

A da li treba tako? Ja mislim da ne. Umemo bolje. A kritika je najbolji način da se nešto promeni. Da se stremi ka boljem. Ako to nekome drugačije izgleda, onda smo u problemu. Ovo nije sajt čije se reči pretvaraju u novac. Ovo nije sajt koji se čepi da bi bio čitan. Ovde ne čitate o death metal mačkama. Ovde nećete pronaći glupe i besmislene tekstove. Ovde nećete pronaći bespotrebne informacije. Ovde ćete naći sve što ste hteli da znate, a plašili ste se da pitate.

Piše Marko Ristić

“The majority is never right. Never, I tell you! 
That’s one of these lies in society that no free and intelligent man can help rebelling against. 
Who are the people that make up the biggest proportion of the population
– the intelligent ones or the fools?”

 Henrik Ibsen

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.