KOLUMNE

Umesto uvodnika ili glupost ne poznaje ironuju

umesto-uvodnika-marko-ristic-hardwired-featured
Written by Marko Ristić

Kaže naš narod da se najveće mudrosti mogu čuti u kafani. I jeste tako. Pre neki dan sam čuo jednu mudru izreku koja kaže: “Glupost ne poznaje ironiju”. A čuo sam je od čoveka koji je bio prisutan na našoj muzičkoj sceni. Kada se malo više udubite u analizu ove proste rečenice, shvatićete da ima smisla. I da nije tako prosta, iako definicija sama po sebi to nameće.

Razmišljajući kako to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu da napravimo takmičenje od kojeg će bend čiji fanovi, prijatelji, mame, tate, tetke, strine, ujaci i komšije glasaju za njih dobiti nešto sem plakete “Najbolji po izboru čitalaca Nocturne magazina” došli smo do jedinog logičnog rešenja – a to je konfirmacija email adresom.

Naravno, pretpostavili smo da će se i tu naći neko ko ume da “zajebe sistem”. I dobro je što je tako. Samo, pre nego što ste krenuli na naš sistem, treba da se zapitate da li ste na pravoj strani i da li ovoga puta rušite pravi sistem.

Ako kojim slučajem niste pročitali novu epizodu Priča iz Srbistana, gitariste Dušana Svilokosa, “Sramota je biti fan”, odmah to uradite i obezbedite sebi bolje poimanje koje će u budućnosti doneti dosta dobrog. I vama i bendovima i sceni. Donekle, to i ima veze sa ovom “pričom”. Ili je bolje shvatite kao apel da se dozovete pameti.

Da se vratimo na sistem. Uvek postoje zadovoljni i nezadovoljni. Uvek postoje levi i desni. Oni koji znaju šta rade i oni koji nisu sigurni.

Ja sad moram da pitam sledeće: Da li mislite da će neko da zažmuri i iskulira nešto ako vi mislite i dajete sebi za pravo da ćete da zajebete sistem time što nećete igrati po pravilima?

Mi nećemo. Jer nismo tu da podržavamo prevaru. Anketu nismo napravili da bismo sebi napravili reklamu. To smo mogli i bez akanja sa mail adresama. Lepo damo ljudima da klikću i pravimo se blesavi. Žmurimo i pustimo stvari da idu svojim tokom.

Ovako, rešili smo da nagradama doprinesemo i time napravimo da će pobednik zaista i da dobije nešto i da nema plakete, jer ćete njom samo dupe moći da obrišete jednog dana. I to ako je ne plastificiramo.

Dakle, iako smo prvo skidali glasove kao upozorenje, to nije bilo dovoljno. Pala je i prva diskvalifikacija, koja je izazvala burne reakcije, pa čak i to da se potpisnik ovih redova provlači po blogovima, zove impotentnim ili kako god. Možete me zvati kako god hoćete, sve dok svesno stojim na pravoj strani.

No, Srbi su narod kratkog pamćenja, što su dokazali kroz istoriju u više navrata. Kako ni diskvalifikacija jednog benda nije bila dovoljna, rešili smo da uzmemo sekiru u ruke. Ukoliko primetite da bend za koji ste glasali i gubili vreme otvarajući bezbroj mailova da bi za pola sata prestigli onog ispred vašeg favorita nema, budite sigurni da smo ih SVESNO skinuli sa liste.

A sledeće godine, pitanje je da li će vaš glas biti uzet u obzir. Možda izbora neće ni biti. Glasanja mailom, kliktanjem ili preko društvenih mreža sigurno biti neće. Pa se vi lepo zapitajete ko je tu kriv za šta…

Ni najmanje tolerancije neće biti. Zašto? Prosto je. Glupost ne poznaje ironiju.

Piše Marko Ristić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.