IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Ulice protiv fašizma #15 – Alerta Antifascista!

ulice-protiv-fasiszma-15-featured
Written by Hardwired Crew

Fašizam je kao kancer. Ili bubašvabe. Taman kada pomisliš da ga više nema i da je sa njim završeno jednom za svagda, on se odnekud pojavi, promeni lice ili oblik i ponovo počne da vreba. Ne nosi više crne košulje i protiv njega se više ne bori puškama, ali borba itekako traje. Trenutno su glavno oružje sečice za žicu, i to onu boljikavu, ali i ovakve akcije. Pomoć ugroženima, pomoć onima koji su napustili svoj domove i krenuli na put bežeći od metaka, bombi i ostalih užasa rata.

Antifašistička akcija Novog Sada već petnaesti put obeležava Međunarodni dan borbe protiv fašizma velkim koncertom, uz propratni sadržaj koji čine tribine, kao i druge promotivne aktivnosti i skretanje pažnje na ovaj problem. Ove godine održano je grafitiranje Kineske četvrti, kao i tribina “Egzodus XXI veka – uzroci i posledice izgbegličke krize”. Ipak, mi smo se najviše bazirali na onaj koncertni deo, a njega su otvorili gosti iz Bečeja – oi! punk sastav Fiskalni račun.

ulice-protiv-fasizma-15-fiskalni-racun-photo-tamara-samardzic

Fiskalni Račun uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Idem na koncerte zaista dugo i često i ne mogu da se setim kada sam poslednji put, tj. da li sam uopšte nekada, bio na koncertu ili manifestaciji na kojoj nastupa više od tri benda, a da prvi bend nije svirao pred gotovo praznom salom. No ovaj put, nije bilo tako. Ušao sam u Fabriku kada je FISKALNI RAČUN završavao prvu pesmu, a ispred benda je u tom trenutku bio već popriličan broj ljudi.

Ovi Bečejci su česti i dragi gosti i veliki prijatelji Novosađana, ali od samog početka ih je aktivno ispratilo tek nekoliko najvernijih fanova. Fiskalci su ovaj put stavili akcenat na nove, još uvek neobjavljene pesme, a kako je koncert odmicao ostatak se polako zagrevao, pa je u poslednjih deset minuta svirke nastao opšti haos u punim prvim redovima. Gorele su baklje u dva navrata, publika je sve više prilazila bini i horski pevala hitove poput „Nikad sam“ i „Cretini in azione“.

ulice-protiv-fasizma-15-lazarth-photo-tamara-samardzic

Lazarth uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Bend LAZARATH i kratko vreme koje im je trebalo da postanu jedan od najpopularnijih lokalnih bendova na hardcore i punk sceni je sada već dobro poznata priča. Ove godine su, na Exit festivalu, već pokazali da velike bine nisu veliki zalogaj za njih, pa je zagrejana atmosfera koja je nastala tokom nastupa Fiskalnog računa samo nastavila da raste od samog početka svirke Novosađana.

Ogromne šutke nisu stajale tokom pesama sa albuma prvenca „Fall of Lazarath“ poput „Don’t Belong“„Thrash Infection“ i drugih. Dok je instrumentalni deo benda pržio u pozadini pevač Pišta je još jednom dokazao da ima dobru komunikaciju sa publikom, pa je pri kraju nastupa uz pesme „Big City Lights“ i „No Way Out“ završio na rukama mase. U trenucima kada je pevao, naravno.

ulice-protiv-fasizma-15-sasa-21-photo-tamara-samardzic

Saša 21 uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Svi znaju za popularnu činjenicu da su KUD Idijoti najbolji novosadski bend. Legendarni punkeri iz Pule su toliko često dolazili u Novi Sad, čak i devedesetih, kada su bili gotovo jedini bend iz Hrvatske ili Srbije koji je nastupao u komšiluku, da su ih Novosađani jednostavno zavoleli kao svoje. Od kako je Tusta preminuo pre dve godine Sale Veruda, gitarista i autor većine pesama benda, reaktivirao je svoj studijski projekat SAŠA 21 kao live bend, a Novosađani su ovog puta imali priliku da drugi put čuju bend, nakon Exit-a prošle godine.

Reakcije publike na ovaj bend, koji ne svira ništa od pesama legendarnih Idijota, su mešavina dva suprotna osećanja. Sa jedne strane lik i delo Saleta Verude svi izuzetno cene i zvuk gitare benda Saša 21 se ne razlikuje mnogo od KUD Idijota, a to je zvuk koji ljudi vole. Sa druge strane, sem dva spota i nekoliko live snimaka, pesme ovog benda moguće je čuti jedino ako kupite njihovu ploču, za koju mnogi danas nemaju ni uslova za puštanje, a ni novca, pa publika velikom većinom nije upoznata sa aktuelnim numerama. Iako je atmosfera bila mlaka naspram one koja je vladala tokom prva dva benda, a i one koja je usledila kasnije, dobar deo publike je igrao uz vesele melodije Saleta Verude i pevao pesme koje znaju, tj. „Vesna 2“ i „Kratko i konkretno“ za koje su objavljeni spotovi.

ulice-protiv-fasizma-15-marded-2-photo-tamara-samardzic

Madred uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Nešto drugačiji zvuk od prethodnika, ali i od benda koji je nastupio posle njih, doneli su momci iz sastava MADRED. Ovaj novosadski raggamuffin duo od izlaska svog debija “Wha Gwaan” konstantno okuplja sve više publike, i prerasta u pravu koncertnu atrakciju. Iako im ovakav, dominantno punk i hardcore program nije prirodno okruženje, Madred su samouvereno stupili na binu, i odlučili da uzmu stvar u svoje ruke.

Od samog početka krenuli se energično, i stekao se utisak da su u stanju da bilo koju publiku dobiju u svoju korist kroz pesmu ili dve. To im je i pošlo za rukom, vrlo brzo su pridobili ispunjenu Fabriku, pa su tako ruke bile u vazduhu, a započete su i šutke. Madred su jedan za drugim nizali bengere kao što su “Wha Gwan”“Lyrical Attack”“Jump Up”“Realize”“Livin’ It”… Na debiju, dvojac ima dovoljno kvalitetnih pesama za dva nastupa sa festivalskom satnicom, ali i ovako su napravili više nego eksplozivnu žurku.

ulice-protiv-fasizma-15-marded-1-photo-tamara-samardzic

Madred uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Madred imaju sjajnu energiju na bini, i veoma dobro znaju da je prenesu na publiku. Vidi se da vrlo ozbiljno shvataju ono što rade, i to je jedan od njihovih najjačih aduta. Njihov eklektični miks hip hopa, elektronike i raggamufin zvuka sjajan je kako za velike bine, tako i za male klubove, što se ovde i pokazalo. Možda neobičan potez organizatora, ali nikako ne pogrešan.

Sa druge strane, naredni bend svoje prirodno stanište nalazi upravo u malim klubovima. Naravno, reč je o osječkim punk rock herojima iz DEBELOG PRECJEDNIKA. Ovaj bend ima ogromne korene u Novom Sadu, pa tako i ne čudi velika poseta u Fabrici, pre svega njihove publike. Kako im je ovo bio ko-zna-koji nastup u Novom Sadu, nije bilo mesta za neka velika iznenađenja. Svi su znali šta da očekuju, te su to i dobili.

ulice-protiv-fasizma-15-debeli-precjednik-1-photo-tamara-samardzic

Debeli Precjednik uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Ruku na srce, bend je odsvirao čak dve nove pesme, uz opasku pevača da se to publici baš i neće svideti, ali po reakcijama, nisam siguran da je bio u pravu. Ostatak seta bio je ispunjen hitovima. Počevši od “Waste of My Time”“Drowning”, pa preko “Heroes”“Against the Opposite”“Music Saves”“Still Breathing” ili “Peter Pan Syndrom”, publika je sve pesme pratila pevanjem, velikim šutkama, a nisu izostale baklje i dimne bombe. Pritom je Koca više vremena provodio van bine, nego na njoj.

Ipak, očekivano, najveće ludilo stiglo je na kraju, prilikom sviranja pesama na hrvatkom, a iako je ovog puta izostala “Niste za nas”“Koljena”, “Zaboravi”“Puška ne ubija ljude”, i “Farmersko Srce”, bile su sasvim dovoljne. Kako sam ih poslednji put gledao u okviru Pannonian Challenge festivala, gde su bili ispod svojih mogućnosti, bilo mi je drago da vidim da je to bio samo loš dan, i da je bend i dalje u odličnoj formu. Grmeli su baš onako kako se od njih očekuje.

ulice-protiv-fasizma-15-debeli-precjednik-2-photo-tamara-samardzic

Debeli Precjednik uživo u Novom Sadu 2015. godine, photo Tamara Samardžić

Novi Sad i “Debeljaci” imaju sjajnu vezu, što se još jednom potvrdilo. Gotovo svaku pauzu između pesama, bend je koristio kako bi se zahvalio organizatorima na pozivu, publici na dolasku, kao i za skretanje pažnje na razloge ovog okupljanja – antifašističku borbu, i pomoć izbeglicama.

Glavni cilj ove manifestacije je uspešno ispunjen. Odazvao se veliki broj ljudi, a kako je kompletan prihod išao za pomoć izbeglicama, to je bilo i najbitnije. Sve ostalo bilo je u drugom planu, i iznenađujuće dobar zvuk, i odlični nastupi bendova. Borba još uvek traje!

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.