RECENZIJE ALBUMA

U2 – „Songs of Experience“ (2017)

Written by Hardwired Crew

U2
„Songs of Experience“
Rock
Interscope Records, 2017

U2 su ponovo napravili jedan bled, neinteresantan i već viđen album kojim su kao i nekolicinom prethodnih pokušali da dokažu sebi da se i dalje nazivaju bendom a ne „Bono and Co.“ mašinerijom za zgrtanje ogromne količine novca na osnovu stare slave. Ovo je izdanje sa kog nećete zapamtiti ni jednu jedinu pesmu a apsolutno ništa niste propustili i ako ga ne preslušate. 

Priznajem da mi je nakon druge odslušane pesme sa novog albuma jednog od najvećih bendova svih vremena, ponestalo strpljenja ali sam ipak nekako izdržala do kraja, nažalost. U2 su ponovo napravili jedan bled, neinteresantan i već viđen album kojim su kao i nekolicinom prethodnih pokušali da dokažu sebi da se i dalje nazivaju bendom a ne „Bono and Co.“ mašinerijom za zgrtanje ogromne količine novca na osnovu stare slave iako je, moram priznati, poslednja turneja pod nostalgičnim nazivom The Joshua Tree u čast tridesetogodišnjice izdavanja njihovog najboljeg albuma bila i više nego impozantna. Zlobnici će reći da im je to bio i poslednji dobar album ali nećemo preterivati jer pronalazim da je „How to Dismantle an Atomic Bomb“ bio solidan. Jedini problem je što je od tada prošlo trinaest godina.

Album se smatra nastavkom „Songs of Innocence“ iz 2014. ali ovog puta bez preterano naglašene naklonosti politici po čemu se Bono Vox proteklih godina isticao više nego po bilo čemu drugom. Problemi sa zdravljem su frontmena naterali da se konačno pozabavi ličnim temama, ljudskom smrtnošću i višedecenijskoj ljubavi koju je našao u supruzi Alison.

Uvodna pesma nam nagoveštava da se radi o mnogo većem albumu nego što zaista jeste. Očekujete da će se pojaviti nešto epohalno a umesto toga dobijete „Lights of Home“. Jeste da zvuči kao skladna celina bez ikakvih odstupanja ali bleda i ispeglana, bez prepoznatljivih gitarskih rifova koje je The Edge iznosio decenijama. Moram priznati da su upravo pesme koje odišu klasičnim U2 zvukom ovde i najbolje, kao recimo „You’re the Best Thing About Me“ i „Love Is Bigger Than Anything in Its Way“ pa čak i „Get Out of Your Own Way“ urađenu uz pomoć repera Kendrick Lamar-a koji je učinio protivuslugu bendu za saradnju na njegovom novom albumu izdatom ranije ove godine. Tu je i „American Soul“, obraćanje Sjedinjenim Državama povodom migrantske krize i oštre politike koju vode i još teža „Red Flag Day“ sa horor stihovima utopljenih migranata na obalama Mediterana, ali sem realnog problema sa kojim se susreće čitav svet, ostale političke poruke su ostavljene po strani ili vešto i neupadljivo infiltrirane u vidu metafora. „The Showman (Little More Better)“ je podrugljiva i samokritična pesma zvukom smeštena u prošlost šezdesetih godina. Izdvojila bih „The Blackout“ kao stvar koja me je razbudila svojim ritmom i pevljivim refrenom poput „Mysterious Ways“ i to u trenutku kada sam zvanično zaspala slušajući aktuelno ostvarenje najvećeg benda na svetu. Pred sam zaključak bih spomenula izjavu Bono Vox-a koju je dao časopisu Rolling Stone a to je da je danas muzika postala sladunjava a da je suština rokenrola u besu kog više nema i da se gubi u onom trenutku kada stvari postanu „konzervirane“. Izgleda da suštinu ipak razume.

Ovo je izdanje sa kog nećete zapamtiti ni jednu jedinu pesmu a apsolutno ništa niste propustili i ako ga ne preslušate. Možemo samo da se pitamo da li je problem bio u nedostatku inspiracije ili je album nastao kao usiljeni nastavak „Songs of Innocence“, ali nema razloga za tim. Umesto toga u prilogu pogledajte spot za „You’re The Best Thing About Me“ sniman u Njujorku. Veličanstven grad.

Piše Aleksandra Prodanović

Lista pesama:
01. Love Is All We Have Left
02. Lights of Home
03. You’re The Best Thing About Me
04. Get Out of Your Own Way
05. American Soul
06. Summer of Love
07. Red Flag Day
08. The Showman (Little More Better)
09. The Little Things That Give You Away
10. Landlady
11. The Blackout
12. Love Is Bigger Than Anything in Its Way
13. 13 (There is a Light)

2

U2 su ponovo napravili jedan bled, neinteresantan i već viđen album kojim su kao i nekolicinom prethodnih pokušali da dokažu sebi da se i dalje nazivaju bendom a ne „Bono and Co.“ mašinerijom za zgrtanje ogromne količine novca na osnovu stare slave. Ovo je izdanje sa kog nećete zapamtiti ni jednu jedinu pesmu a apsolutno ništa niste propustili i ako ga ne preslušate.