VESTI

U Ritmu Evrope: THE TOASTERS, LET3, TRI KAPLJICE i DISCIPLIN A KITSCHME spremni za proslavu pobede nad fašizmom

goblini-ritam-evrope-2016-featued-1
Written by Nenad Pekez

Po dvanaesti put za redom, manifestacija Ritam Evrope održaće se na Trgu slobode u Novom Sadu povodom obeležavanja 9. maja, dana kada je 1945. godine Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Ovaj dan je od tada poznat kao Dan pobede nad fašizmom i Studentski Kulturni Centar Novog Sada više od decenije uspešno obeležavala ovaj događaj dovodeći alternativne r’n’r izvođače koje retko možemo videti na velikoj bini u centru Novog Sada.

Pored proslave Dana pobede nad fašizmom, ove godine će se ujedno proslaviti i titula najboljeg evropskog velikog festivala koju je ponovo osvojio čuveni Exit festival. Na Trgu slobode će se okupiti četiri benda koja obećavaju dobru zabavu: mladi novosadski ženski punk-rock trio TRI KAPLJICE, ska pioniri THE TOASTERS, čuveni riječki sastav LET3 i svima dobro poznati DISCIPLIN A KITSCHME.

disciplin-a-kitchme-live-novi-sad-2016-featured

„Samim činom nastupanja za  9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945. godine i Dan Evrope, pet godina kasnije, DAK podržava takvu proslavu. Nekad su za takve i slične datume nastupali isključivo narodni izvođači ili rok grupe lojalne jednoj partiji ili jednom sistemu, no, danas je to malo drugačije. U ovom vremenu kada se stalno preti novim velikim ratom, dok manji, ali nikako ne i lakši, sukobi u svetu već traju, sve ovo dobija novu konotaciju, baš kao i prvomajski Dan Rada gde smo takođe učestvovali ove godine.“, rekli su za naš portal jedni od hedlajnera večeri Disciplin A Kitschme na pitanje šta za njih znači nastup na jednoj ovakvoj značajnoj manifestaciji.

let-3-live-belgrade-2014-photo-katarina-radjenovic

Let 3 uživo u Beogradu 2014. godine, photo Katarina Rađenović

Isto pitanje smo postavili i drugim izvođačima. Zoran Prodanović Prlja, jedan od dvojice frontmena benda Let 3, rekao je da bend stiže u Novi Sad kao i uvek do sada, „punog, radosnog i otvorenog srca“. „Ova prigoda sigurno budi još i više emocija. Uvijek ćemo slaviti pobjedu protiv fašizma bez obzira na sve pokušaje diskreditiranja te pobjede na ovim prostorima. Jednostavno, fašizam je zlo, a pobjedu nad istim uvijek treba slaviti“, izjavio je Prlja.

tri-kapljice-2018-photo-vojin-ivkov

Tri Kapljice, foto Vojin Ivkov

Tri Kapljice po prvi put će nastupati na jednom ovakvom događaju i ovakvoj bini u centru Novog Sada, tako da su očekivano uzbuđene: „Velika nam je čast što smo deo slavlja pobede, do sad svaki put u publici, a ove godine i na bini. Naravno, treba da naučimo svakog dana da se borimo za ono što mislimo i osećamo da je borba potrebna, kao i da jasno podržimo ono čemu mislimo da je podrška potrebna“.

the-toasters-punk-rock-holiday-2014-photo-marko-ristic

The Toasters na Punk Rock Holiday festivalu 2014. godine, photo Marko Ristić

A kada je reč o jedinim stranim izvođačima, bendu The Toasters koji je popularizovao ska muziku širom sveta, oni su kratki i jasni povodom njihovog nastupa na Ritmu Evrope: „Sve zvuči odlično! Priželjkujemo dobru zabavu i proslavu sa svima vama!“, rekao je frontmen benda Bucket Hingley. (Ceo intervju sa bendom The Toasters biće uskoro dostupan na stranicama našeg portala!)

Satnica:

19.30h Tri Kapljice
20.20h The Toasters
21.40h Let 3
23.00h Disciplin A Kitschme