IZDVAJAMO VESTI

U pripremi prva UNDERGROUND ENCIKLOPEDIJA

Written by Hardwired Crew

Kako je do podataka o mnogim bendovima koji su se bavili underground žanrovima kod nas teško doći, redakcija HARDWIRED MAGAZINA rešila je da pokrene jedan projekat koji će se raditi narednih nekoliko godina. U pitanju je prva UNDERGROUND ENCIKLOPEDIJA koja će obuhvatiti metal, punk i hardcore bendove koji su radili na teritoriji Srbije od kraja sedamdesetih godina pa do danas.

Glavni pokretači projekta su dvojica urednika Hardwired magazina, Marko Ristić Jovan Ristić, dok će našoj redakciji u ovom projektu pridružiti Miroslav Stašić – Stale, muzičar i novinar iz Vrnjačke Banje.

Ideja ovog projekta jeste da se popišu svi bendovi, izdanja, fanzini, festivali, kao i sve ono što je pravilo okosnice u okviru ova tri žanra. „Svesni smo da ovo nije lak posao i da će nam za kompletiranje ovog projekta trebati nekoliko godina. Neverovatno je što se niko do sada nije potrudio da na jednom mestu sabere sve ono što se dešavalo na toj famoznoj underground sceni, a verujte mi, bilo je tu dosta bitnih momenata koji ne smeju da ostanu rasuti. Naša ideja jeste da saberemo sve što možemo i da se potrudimo da uradimo jednu ozbiljnu knjigu koja će imati specijalno mesto kod svakoga ko želi da se bolje upozna sa underground scenom sa naših prostora“ rekao je Marko Ristić.

Ono što je bitno, jeste da trojica autora imaju ideju da ovo urade prvo u „hard copy“ izdanju, dakle u obliku knjige. Svesni smo da je danas digitalno doba, pa postoji i ideja o pokretanju specijalnog odeljka Hardwired portala koji će se baviti ovom temom, ali to se neće desiti dok se ne završi izdanje u obliku knjige.

Za sada je popisano preko 1500 bendova, ali su autori svesni da su tek zagrebali ovaj posao. Ovom prilikom želimo da pozovemo sve one koji žele da pomognu svojim materijalima da budu slobodni da pošalju predloge, biografije, fotografije, omote, fanzine i ostalo putem maila enciklopedija@hardwiredmagazine.com i time pomognu u pravljenju ovog dela.