VESTI

U nedelju novosadska premijera filma „Tusta“

Written by Hardwired Crew

Dokumentarni film „Tusta“, koji govori o legendarnom pevaču pulske pank-rok grupe KUD Idijoti, premijerno će biti prikazan u Novom Sadu, u nedelju, 1. decembra, u 20.30 sati u bioskopu Arena Cineplex. Novosadskoj premijeri prisustvovaće reditelj Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski, koproducentkinja Biljana Tutorov, izvršna producentkinja Neda Frank kao i deo filmske ekipe i protagonista filma.

Dokumentarac istaknute zagrebačke produkcijske kuće „Factum“ i nagrađivanog reditelja Andreja Korovljeva, emotivan je i angažovan biografski film o Branku Črncu Tusti, slavnom frontmenu KUD Idijota i čoveku čiji je uticaj prelazio granice muzičkog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svest. Film „Tusta“ nije klasičan muzički dokumentarac, upravo kao što KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan pank bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove muzike kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava.

Filmska priča o Tusti snimana je gotovo pet godina i o njemu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i muzičari ex-YU scene poput Petra JanjatovićaDragana Kremera, Ante Perkovića, Zorana Predina, Damira Urbana, Seje Sexona i Dušana Kojića Koje, porodica, prijatelji, kao i radnici čuvenog pulskog brodogradilišta „Uljanik“. Činjenica da je Branko Črnac Tusta, sve dok se nije razboleo, bio aktivan sindikalista i radnik u Uljaniku učinila je njegovo ime simbolom otpora i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni ovih prostora.

Film je nastao u koprodukciji sa producentskom kućom „Wake Up Films“ iz Novog Sada, uz podršku Filmskog centra Srbije. Sniman je tokom više godina, između ostalog u Puli, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici itd.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem „Motovun film festivalu“, film je osvojio nagradu publike na 17. „Liburnia film festivalu“ u Opatiji, gostovao na „Dokufestu“ u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-bioskopima širom regiona.

Share via