IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Torche u Beogradu – Demonstracija buke

torche-live-belgrade-2015-featured
Written by Hardwired Crew

U okviru svoje turneje povodom izlaska albuma “Restarter”, američki sastav  TORCHE sinoć je prvi put posetio Beograd i priredio snažan performans, a uz odličnu podršku sastava THEM MOOSE RUSH i THE SCHTREBERS. Mesto zločina – Centar za kulturu Božidarac.

U postavi bubanj – bas – gitara, veče je otvorio beogradski trio The Schtrebers koji je predstavio svoj apstraktni karakter i sadržajne pesme koje variraju u kompresovanom trominutnom rasponu. Raspoloživi podaci o ovom sastavu svedoče o EP izdanjima “1+1=10“ (2013) i “27-1-2012“ (2012), a u pitanju je koncept instrumentalnog noise rock-a, sirovog i ubedljivo energičnog u izrazu. Neukrotive promene tempa, koketiranje sa rifovima, iznenadni prelazi, odlična dinamika. I fiksiranje pažnje publike. Malobrojne, ali publike. Bučna trojka je sa stavom predstavila naizgled haotičan karakter svojih pesama, besno istresla ono najjače iz svojih instrumenata i isto tako otišla sa scene. Kratko i efektno.

the-schtrebers-live-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

The Schtrebers uživo u Beogradu 2015. godine, photto Danijela Radojković

Na ovakvu eksplozivnu uvertiru, odlično se nadovezao trio iz Bjelovara, Them Moose Rush. Kombinacija progressive rock-a, retro rifova sa snažnim noise zahvatima i unikatnom vokalnom estetikom, doveli su do “preispitivanja percepcije slušaoca o standardnoj rock’n’roll trojci“, kako i glasi segment autodeskripcije benda. Them Moose Rush su u svom setu mahom predstavili objavljena dva dela EP trilogije „Three π“, čime su ubedljivo podvukli gorepomenutu činjenicu da nisu standardan bend, konstantno koketirajući sa širokim opsegom stilskih motiva, pakujući ih u strašne rifove i militarski preciznu ritam sekciju. Nesebično pozdravljena interpretacija od strane svih prisutnih. Neobično zverski u izrazu.

them-moose-rush-live-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

Them Moose Rush uživo u Beogradu 2015. godine, photto Danijela Radojković

Goruća atmosfera, muzičari na bini vidno raspoloženi i Torche stameno preuzimaju scenu Božidarca. Nastup počinje sa “Sandstorm“, biserom drugog studijskog albuma “Meanderthal“ (2008). Ritam sekcija usaglašena u pokretu i manijakalnim zahvatima, dok vokal Steve-a Brooks-a, neretko u pratnji Andrew-a Elstner-a snažno prati instrumentalno razaranje. Kobna četvroka iz Majamija je u punk-heavy-rock-sludge-stoner nadražajima ubedljivo manipulisala prostorom kluba. Bez predaha, nadovezujući se u rifovskom naletu, usledio je repetitivni karakter hipnotišuće “Minions“. Iako u oskudnije popunjenom klubu, rifovska mašinerija sa bine dovela je do utrostručavanja energije u publici.

Nastavak aktuelnog “Restarter“ opusa hitro stiže uz “Loose Men“. Razbijanje, drobljenje i pucanje bubnih opni. Jurnjava po diskografiji benda nastavlja se sa njihovim trećim izdanjem “Harmonicraft“ (2012) kada se snažni trio “Kicking“ – “Reverse Inverted“ – “In Pieces“ u svom naletu punk estetike obrušio na prisutne. Noise na nekoliko načina. Snažno i masivno. Svojom sumanutom dinamikom “Healer“ utrčava na velika vrata i intenzivna atmosfera u Božidarcu dobija novu dimenziju. Publika u transu.

torche-live-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

Torche uživo u Beogradu 2015. godine, photto Danijela Radojković

Distorzirani scenario nastavlja se izvođenjem “Across The Shields“, dok dramatiku nastupa intenzivira razvučena gitarska linija pesme “No Servants“. Sludge tromost u kombinaciji sa (ne)kontrolisanim noise primesama. Sinhronizovani talas publike. Pogođeno nadovezivanje sa “Believe It“. Opijatska atmosfera i skokovi. SteveRickJonathan i Andrew nastavljaju sa rifovskom terapijom kada “Grenades“ preti da dovede do pucanja tavanice, da bi tu misiju i ispunio destruktvni opus u nastavku – “Vampyro“ i “Sky Trials“.

torche-live-belgrade-2015-photo-danijela-radojkovic

Torche uživo u Beogradu 2015. godine, photto Danijela Radojković

Povratak “Restarter“-a uobličava se izvođenjem istoimene pesme, koja je uz “Undone“ i “Annihilation Affair“demonstrirala punu snagu benda. Otvoreni dijalog sa publikom, opšta zanesenost, gitarske oštrice i “Harmonslaught“. Nagrizanje ušnog kanala, vokalni odjeci i zaslepljenost količinom distorzije uz “Barrier Hammer“ i “Charge of the Brown Recluse“Torche u punoj demonstraciji celovečernjeg glorifikovanja buke.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.