INTERVJUI

Tomi Koivusaari, AMORPHIS – Moć preživljavanja

amorphis-band-promo-2013-featured
Written by Hardwired Crew
AMORPHIS su jedan od onih retkih bendova koji su juče preživeli sve i svašta, a da danas zvuče briljantno. No, o tome šta možemo očekivati od njih sutra, kao i o novom albumu “Circle”, za Nocturne govori Tomi Koivusaari, gitarista i (povremeni) pevač Finaca.

Zdravo! Hvala na vremenu! Pretpostavljam da si veoma zauzet promovišući novi album? “Circle” će izaći 19. aprila. Da li je bilo teško staviti sve na svoje mesto i snimiti ga?
Tomi Koivusaari: Ćao, hvala vama! U ovom trenutku je “zauzet” baš prava reč. Nekoliko meseci je bila totalna tišina, a sada bum, moramo svi da odradimo VELIKU promociju. No, ne žalim se, to je sastavni deo svega ovoga! Zapravo, ceo proces je prošao veoma dobro i glatko, ali kad se malo bolje zamislim shvatam da je bilo mnogo teškog rada, pogotovo je psihički bilo naporno da se stavi sve na svoje mesto… Od prvog vežbanja, pa sve do završetka albuma, odnosno mastera trebalo je oko 8 meseci.

amorphis-band-promo-2013-featured

Fanovi su imali prilike da čuju i prvi singl “Hopeless Days”. Veoma zanimljiva pesma, osvežavajući zvuk. Deluje kao neka čudna mešavina albuma “The Beginning Of Times” i “Elegy”. Da li tako nešto fanovi i treba da očekuju od novog albuma ili…?
Tomi Koivusaari: Mislim da jedna pesma, naročito singl, ne može reći celu priču, jer se singlovi rade uglavnom da bi se mogli puštati na radio stanicama. Na albumu imamo potpuno različite pesme, tako da je ovde reč o samo jednoj vrsti koja je prezentovana. Teško mi je da vidim “Circle” kao mešavinu starih albuma, mislim da je ovo novi korak dalje u odnosu na “The Beginning Of Times”, od koga je mračniji i teži, možda i “kompaktniji”. “Circle” možemo uporediti sa albumom “Elegy” jer takođe ima heavy zvuk gitara. Ali, kao što si i sam rekao, “Circle” zaista jeste svež i to veoma, rekao bih čak i modernog zvuka. Takođe, stvarno mislim da nam je ovaj album jedan od najjačih, kada se gleda njegova celokupnost.

Produkciju je uradio jedan jedini Peter Tägtren. Zašto ste želeli ovoga puta da radite sa njim? Pretpostavljam da ste zadovoljni kako je odradio posao.
Tomi Koivusaari: Znamo Peter-a decenijama. Prvi put smo se videli tokom zajedničke turneje ’94-’95. sa Hypocrisy kad smo delili tour autobus. Od tada ga redovno viđamo na raznim turnejama, festivalima i slično. Mnogo puta nam je predložio da bi mogao da nam radi produkciju i miks, a nama je ovog puta bila potrebna promena. Kad smo počeli da razmišljamo o tome ko bi mogao da nam radi zvuk, Peter je bio prvi kandidat. Definitivno je bio dobar izbor, bilo je veoma relaksirajuće raditi sa njim, a meni i sam rezultat zvuči fantastično. Odradio je sjajan posao snimajući, producirajući i miksujući album.

Priča koja leži iza albuma “Circle” tiče se preživljavanja. Možeš li nam reći nešto više o tome?
Tomi Koivusaari: Malo mi je glupo da objašnjavam tekstove, ne samo zato što ih nisam ja napisao, nego i zato što mislim da dobar tekst nudi različite stvari različitim slušaocima. Ne volim kada pročitam negde o čemu je zapravo reč u nekoj pesmi koju obožavam. Naravno da znam koja je pozadinska priča “Circle” albuma, ali opet je doživljavam na sopstveni način, kroz svaku pesmu posebno. Ali, evo šta je skoro Pekka Kainulainen, koji je napisao tekstove, ukratko rekao na ovu temu: “Protagonista se bori sa loše podeljenim kartama od rođenja. Oduvek se osećao kao autsajder, sa ogromnom mogućnošću da bude potpuno marginalizovan. Zbog nesreće, a posle kriziranja, nalazi vezu sa svojim unutarnjim snagama. Poslato mu je uputstvo, iz drugog vremena i iz drugog sveta. Dobija šansu da kontroliše svoj život i promeni svoju sudbinu. U prošlosti karelijske Finske nalazi svoj duhovni dom i moć da promeni kurs svog prokletog života. To je priča o preživljavanju”… Najbolji način da saznate o čemu su tekstovi jeste da jednostavno slušate album.

amorphis-band-promo-2013

“Circle” će izaći za Nuclear Blast Records, sa kojim sarađujete duže vreme. Kakva specijalna izdanja možemo očekivati ovog puta?
Tomi Koivusaari: Biće naravno normalan CD, zatim digi-pak verzija sa bonus pesmom i “the making of” DVD-om, zatim dupli vinil koji će sadržati tri bonus numere… Najmanje toliko za sada.

Jedno ste od najvećih imena u Nuclear Blast-u. Da li ste zadovoljni njihovim naporima u promociji? Da li je i vama teško da se izborite sa piraterijom i ilegalnim skidanjem…?
Tomi Koivusaari: Veoma smo zadovoljni radom sa njima. Lako je jer ih ne vidimo samo kao “ljude iz biznisa”, nego i kao prijatelje koje znamo godinama. Takođe, imamo i odrešene ruke da radimo šta god hoćemo, što znači da imaju ogromno poverenje u nas. Što se tiče piraterije i ilegalnog skidanja… Ne znam, videćemo kako će se izdavačke kuće i bendovi izboriti sa tim u budućnosti, definitivno živimo u vreme teških promena u muzičkoj industriji.

Tokom 2010. ste objavili “Magic & Mayhem”, album koji je sadržao ponovo snimljene i re-aranžirane stare pesme. Da li je bilo čudno uroniti toliko u prošlost?
Tomi Koivusaari: Nije bilo toliko čudno jer smo većinu tih pesama u svakom slučaju već svirali na koncertima, a u ovoj postavi. Samo smo želeli da snimimo te pesme kako dolikuje. Nije poenta bila da zamenimo orginalne verzije jer tako nešto nije moguće, nikad nemaš taj osećaj kao kad slušaš original. Uradili smo to iz čiste zabave i da bismo proslavili 20 godina rada. Čudnije je bilo raditi slavljeničku turneju, sa SVIM bivšim članovima benda. To je bilo baš zabavno!

Pričajući o “starim” danima, Amorphis zvuk se dosta menjao za ove 23 godine. Mnogi fanovi gledaju na Amorphis diskografiju kroz 3 ili čak 4 perioda, u zavisnosti ko je bio iza mikrofona i slično. Da li na vaš rad gledaš kao na celinu ili bi i ti mogao da kažeš “to je bio stari Amorphis, a ovo sad je novi”…?
Tomi Koivusaari: Za mene je, a verujem i za Esu, ceo ovaj put deo jedne celine, čak i sa tim promenama članova i evolucijom zvuka… Mogu da pretpostavim da mnogi naši fanovi razmišljaju na taj način, posmatrajući naš rad kroz periode, ali ovaj bend radi konstantno duže od polovine mog života, a ceo moj život odraslog čoveka, tako da sve ovo posmatram kao jedinstven put. Ali mogu i da vidim ta vremena kroz periode od po tri albuma, ne toliko zbog promena u postavi, koliko se mnogo toga drugačijeg desi upravo za to vreme.

amorphis-band-promo-2011

Budući da novi album samo što nije izašao, prilično ste zauzeti promotivnim aktivnostima. Koliko intervjua odradite, recimo tokom jedne sedmice, kad je taj promo rad najzahuktaliji?
Tomi Koivusaari: Da, kao što sam rekao na početku razgovora, posle nekoliko meseci potpune tišine dolazi do velikog praska i potpune zauzetosti. Ipak, sve je to deo ovog sveta i bilo bi tužno da nema interesovanja i zahteva za intervjue. Neki od nas više pažnje posvete intervjuima preko telefona, neki preko mejlova, a neki uživo, licem u lice. Nije lako tačno izračunati koliko intervjua damo za nedelju dana, ali mislim da je tu negde oko 60. Ali i to će se smiriti kada album konačno izađe i kada počne turneja.

Upravo su koncerti najbolji način da promovišete “Circle”! Sviraćete i u našem komšiluku – na letnjem festivalu Burning Sea u Zadru, u Hrvatskoj, koji se održava tokom juna. Budući da nam je Zadar blizu, mnogi fanovi iz Srbije vas mogu tamo videti, ali molim te – da li imaš ikakvu ideju kada ćete konačno imati pravi, SOLO koncert u Srbiji?
Tomi Koivusaari: Svakako se nadam uskoro, krenućemo na prilično veliku evropsku turneju na jesen, koja će se verovatno nastaviti i tokom početka sledeće godine, tako da se zaista nadam da ćemo doći i u Srbiju! Još uvek nemam tačne datume i gradove gde ćemo svirati na turneji, ali ćemo videti šta može da se uradi.

Hvala ti na vremenu i srećno sa “Circle”!
Tomi Koivusaari: Hvala vama, hvala! Nadam se da ćemo se videti na turneji i da ćete poslušati naš novi album!

Intervju pripremio Boban Pantoš
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.