VESTI

Them Moose Rush odlaze na veliku europsku turneju

Written by Marko Ristić

Savremen, uzbudljiv i potpuno drugačiji, hrvatski rock trojac THEM MOOSE RUSH uskoro kreće na dosad najveću turneju van Hrvatske tokom koje će obići čak 13 evropskih gradova. U prvoj turi proputovće Nemačku, Austriju, Češku i Sloveniju, a nakon kraće pauze slede novi datumi rezervisani za Ujedinjeno Kraljevstvo gde ih čekaju Dublin, London, Liverpool i Edinbourgh.

„Europsku turneju složili smo sami, ponajviše zahvaljujući tome što smo već probili led u Nizozemskoj prije par godina na manjem touru koji se organizirao oko showcase festivala Eurosnic. Također, godinu nakon toga nastupili smo na Njemačkom rock festivalu Krach am Bach – ti kontakti su nam donijeli najviše svirki. Moramo spomenuti i nesebičnu pomoć raznih individualaca i entuzijasta, bilo iz drugih hrvatskih bendova koji su već tourali vani (Cojones i She Loves Pablo), bilo naših fanova koji nas prate, a žive u inozemstvu ili pak drugih bendova vani kojima smo zapeli za uho poput Mother Enginea“ ističe frontmen Nikola Runjavec.

Polazna tačka turneje je Köln, 10. aprila, nakon čega putuju prema ostalim gradovima Nemačke – München, Osnabrück, Münster, Bielefeld i Berlin. Pohod na Evropu uključuje koncerte u Kufsteinu, zatim Pragu te završava u Mariboru. Nabijeni tempo nastavlja se u 5. maja kada će se naći u misiji osvajanja Britanije i Irske.

„UK tour sagrađen je oko činjenice da smo M.O.R.T., Viželj, From Another Mother i mi upali na showcase Soundcity u Liverpoolu. Baltazar Rock booking uspio je sagraditi super priču oko toga. Tour se zove Beast from the East i to je zgodna prilika da se predstave bendovi s ovog područja i u nekoliko drugih gradova kad se već dolazi na otok.“ zaključuje Nikola.

U iščekivanju koncerata, promoteri iz evropskih gradova već ih najavljuju kao „nezaustavljivu, progresivnu rock snagu iz Hrvatske“ čiji su aktuelni album „Don’t Pick Your Noise“ izdatn u suradnji Dostave Zvuka i Dirty Old Labela već zapazili i svetski poznati mediji Prog Magazin, Metal Injection, Everything is Noise i mnogi drugi. Bjelovarski bend u sastavu Nikole Runjaveca (vokal/gitara), Branimira Kuruca (bas gitara) i Vedrana Marinka Komlena (bubanj) redovno ostavlja svedoke svojih live nastupa u najpozitivnom šoku, ponajviše zbog inovativnog prog noise zvuka te svežeg i evidentnog pomicanja granica unutar rock žanra.