RECENZIJE ALBUMA

THEM MOOSE RUSH – „Don’t Pick Your Noise“ (2018)

Written by Hardwired Crew

THEM MOOSE RUSH
„Don’t Pick Your Noise“
Modern prog rock/Noise rock
(Dirty Old Label/Dostava zvuka, 2018)

Ako ste nekim slučajem skeptični po pitanju da li treba da preslušate ovaj album, preslušajte pesmu „Dumade Honey“ i verujem da će te odmah ukapirati da nije bilo potrebe da sumnjate u ove energične Bjelovarce. Mislim da nije mnogo potrebno da ovaj album kupi bilo koga od vas, kao što je mene.

Za THEM MOOSE RUSH znam veoma dugo, čini mi se i mnogo pre onog spota za „Mercy Red“, ali sa tom pesmom i tim spotom su me pretplatili da budem njihov fan do kraja svog života. Sve je počelo albumom „To Future Miss Sunshine“ 2013. godine, a usledili su EP-jevi „Three π One“ i „Three π Two“. I dok smo svi očekivali kraj trilogije trećim „Three π“ EP-jem, bend je skapirao da su napravili toliko pesama da mogu komotno da izbace ceo album. I tako, 9. marta su nam predstavili „Don’t Pick Your Noise“. Interesantna igra reči, jedanaest pesama i mrzi me da računam koliko minuta lude, eksplozivne svirke.

Nismo imali priliku da ovaj bend gledamo često u Srbiji, a i kada su bili tu, ja sam nekako uspevao da propustim njihovu svirku. Jedini put kada sam ih uhvatio, bilo je tamo 2014. ili 2015. godine u Kulturnom centru Grad. I još se pogodilo da sviraju sa Čačanima Za Dž, na čijim svirkama sam i ušao u rok (širok pojam) muziku. Na toj svirci sam doživeo ogroman šok. Naime, slušajući dotadašnja izdanja „To Future Miss Sunshine“ i  „Three π One“, bio sam ubeđen da u bendu peva žensko! Spotovi su bili takvi da nisam mogao da ukapiram da to nije slučaj. Počela svirka, njih trojica na bini, a ja ne verujem.

Da se osvrnem i na album konačno. Them Moose Rush sviraju neku kombinaciju nekog savremenog prog i nojz roka, a pesme su prepune dugih džemova i sasecajućih, veoma snažnih rifova. Mnogo volim ovaj prljavi zvuk gitare koji gaje od albuma do albuma. I ovim, kao i svakim prethodnim albumom, pokazuju kontinuitet u svom radu. Muzički, albumi su veoma slični, ali nijedna pesma mi nikad nije bila suvišna, ili previše slična nekoj prethodnoj. Prosto nema potrebe menjati nešto što je toliko dobro. I dok sam na prethodnom izdanju lagano mogao da izdvojim omiljenu pesmu („Gods of Time“), na ovom već imam veliki problem.

Jednostavno, album predstavlja jednu savršenu celinu. Objektivno, kao favoriti na albumu mogu izdvojiti pesme „Dumadu Honey“ i naslovna „Don’t Pick Your Noise“, a subjektivno, ja bih tu priključio i „Stupid Face“, „Lethal Dose of Pretty“ i „Nevermind Openmind“. Ma i „Sea Quince“ i „Anoie“. Ma sve… Što se tiče mana ovog albuma – nema ih. Bar ja, hejter, ne mogu da ih nađem. Pesma „Dumadu Honey“ ima sve ono što volim kod obog benda. Počinje ludnicom, zatim sledi spor ritam i tiho pevanje, ali kako pesma odmiče sve se postepeno ubrzava i pojačava do konačne eksplozije kada ja postajem i bubnjar i basista i gitarista i pevač i razbijam sve oko sebe. Tako da ako ste nekim slučajem još uvek skeptični po pitanju da li treba da preslušate ovaj album, preslušajte tu pesmu i verujem da će te odmah ukapirati da nije bilo potrebe da sumnjate u ove energične Bjelovarce.

Ne znam. Nekako sam nezasit ovog benda. Imaju četiri zvanična izdanja i meni to nije dovoljno. Uvek bih još. Kao da je jedanaest pesama malo. Energična, eksplozivna i veoma specifična svirka ovog benda uvek istera svo mrtvilo iz mene i budi neku uspavanu energiju, koja je uglavnom u dubokom, dubokom snu. Tako da jedva čekam neku promociju novog albuma i u ovom delu bivše Juge, jer prosto smatram da je previše vremena prošlo od kada sam ih poslednji put gledao uživo. Mislim da nije mnogo potrebno da ovaj album kupi bilo koga od vas, kao što je mene, tako da se vidimo na prvoj njihovoj svirci.

Piše Uroš Matović

Lista pesama:

01. Voodoo Stones
02. Dumadu Honey
03. Sea Quince
04. Don’t Pick Your Noise
05. Stupid Face
06. Lethal Dose of Pretty
07. Anoie
08. Dreydribble
09. Radio Violence
10. Nevermind Openmind
11. Whim

4.5

Ako ste nekim slučajem skeptični po pitanju da li treba da preslušate ovaj album, preslušajte pesmu „Dumade Honey“ i verujem da će te odmah ukapirati da nije bilo potrebe da sumnjate u ove energične Bjelovarce. Mislim da nije mnogo potrebno da ovaj album kupi bilo koga od vas, kao što je mene.