RECENZIJE ALBUMA

THE SPECIALS – „Encore“ (2019)

Written by Nenad Pekez

THE SPECIALS
„Encore“
Reggae/2 Tone
UMC
CD/DL/LP
2019

The Specials su jedan od retkih bendova koji umeju da nas podsete, podjednako zabavno i uznemiravajuće, da način na koji živimo i ono što nam se dešava su – čista ludost.

Kada se mlada Saffiyah Khan na ulicama Birmingena hrabro suprotstavila pripradniku desničarskog pokreta, nije ni sanjala da će uskoro postati simbol otpora Britanije, pa i šire. Još manje je mogla zamisliti da će par godina kasnije upravo zbog svog akta i činjenice da je u tom momentu nosila majicu benda THE SPECIALS, naći na velikom povratničkom albumu ovog sastava (u pesmi “10 Commandments”). Međutim, upravo zato su momci iz Koventrija “posebni” – uvek su tu da podrže prave vrednosti, ukažu na ono što ne valja i podsete nas da način na koji živimo i ono što nam se dešava su – čista ludost. “Encore”, prvi album od njihovog drugog izdanja iz 1980. godine na kom opet peva Terry Hall, od prve do poslednje pesme govori upravo o tome.

Poremećeni sistemi vrednosti su tema mnogih bendova, ali malo je tih sastava koji uspevaju da to predstave na podjednako zabavan i uznemiravajući način kao što to rade The Specials. Njihov prepoznatljiv stil koji uključuje lucidne i angažovane stihove u kombinaciji sa inovativnim melodijama od kojih hvata jeza su zaštitni znak benda zbog kog su ostvarili slavu i status kultnog benda praktično već nakon prva dva izdanja. Ne treba se ni pitati da li su ovaj stil preneli na “Encore”. Iako je Jerry Dammers, originalni klavijaturista i jedan od glavnih motora benda izostao,  Terry Hall, Neville Staple i Lynval Golding su pokazali da umeju na umešan način preneti prepoznatljivu Specials energiju, ali da to ne bude ustaljeno i generički.

Upravo iz razloga da bi se izbegli stari i ustaljeni šabloni, album počinje apsolutno neočekivano i drugačije – opasnim fank ritmovima! Prvo u obradi pesme “Black Skin Blue Eyed Boys”, čime su odali omaž bendu The Equals, potom i u narednoj numeri “B.L.M”, u kojoj preko istog fanki ritma  Lynval Golding peva o negativnim iskustvima svoje porodice iz perioda kada su emigrirali iz Jamajke u Britaniju. Stihovi su izrecitani na jamajčanskom dijalektu baš kao što to radi Linton Kwesi Johnson, pa su tu odali još jedan mali omaž legendi koja je uticala na bend. Sa druge strane, Prince Buster, koji je takođe ostavio veliki uticaj na britansku scenu i sam bend, dobio je opasku kroz pomenutu pesmu “10 Commandments” u kojoj Saffiyah Khan daje svojih 10 zapovesti koje se suprotstavljaju originalnim zapovestima koje je dao Buster u istoimenoj pesmi. U istoj numeri su iskoristili podjednako legendarnu bas liniju čuvene pesme “No, No, No” od Dawn Penn.

Pored neočekivanih fank ritmova i mnogih malih posveta velikanima, glavna crta albuma su oštre i provocirajuće poruke koje šalju praktično kroz svaku pesmu, baš kao što su to radili na prva dva albuma. Ne rade to samo stihovima koji se dotiču aktuelnih društvenih tema: rasizma, političkih malverzacija, odnosa prema ženama i generalno opšteg stanja poremećenog društva i vremena, već i samom muzikom koja pokušava da dočara kako se individua može osećati u ovakvim okolnostima. Cirkuske melodije od kojih će vam se zavrteti u glavi su neminovne, jer baš takav je svakodnevni osećaj – kao da su “ludaci preuzeli ludnicu”, kako kažu u pesmi “Lunatics”. Pesma koja bez sumnje obeležava album je “Vote For Me”, lagana i zarazna rege pesmica koja odlično prenosi taj osećaj obmanutosti od strane političara. Ovo je potencijalno nova velika himna benda.

Album zatvara još jedna upečatljiva rege balada „We Sell Hope“ koja ostavlja slušaoca u razmišljanjima o tome “kako bi svet mogao biti predivno mesto za živeti”. “Belo je crno, crno je belo, tačno je pogrešno, pogrešno je tačno…”, još jednom jednostavnim stihovima ukazuju na poremećene vrednosti, gde više nismo sigurni šta radimo i ka čemu težimo. “Vrtimo se i vrtimo, u krugu se krećemo”The Specials su napravili povratak dostojan renomea benda i svakako nas podsetili da trenutno stanje društva i sistema sigurno nisu na mestu i ne izgleda kao da se krećemo u dobrom smeru. Samim tim poručuju da se nekakve promene uskoro moraju desiti jer smo blizu tačke pucanja („Breaking Point“).

Spisak pesama:

01. Black Skin Blue Eyed Boys
02. B.L.M
03. Vote For Me
04. The Lunatics
05. Breaking Point
06. Blam Blam Fever
07. 10 Commandments
08. Embarrassed By You
09. The Life And Times
10. We Sell Hope

4

The Specials su jedan od retkih bendova koji umeju da nas podsete, podjednako zabavno i uznemiravajuće, da način na koji živimo i ono što nam se dešava su – čista ludost.